Света Анна пази от огън и от пожар


Света Анна пази от огън и от пожар
Икона с изображение на света Анна
25 Юли 2014, Петък


Смята се, че магиите, извършени в деня на светицата, са успешни


На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на света Анна – т. е. нейната блажена смърт. Светицата произхожда от Аароновия род и била омъжена за Йоаким, който се явявал наследник на Давидовото племе. Двамата живеели в Назарет, били щедри и милосърдни, но нямали дете.

Веднъж, когато Анна работела в градината, съзряла на лавровото дърво гнездо с пиленца. Горещо отпратила молба към Бога да я дари с дете. Чувайки молбата й, Всевишният пратил ангел небесен да извести, че е заченала. Родила се Мария – бъдещата майка на Христос. Заради това светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Българите наричат празника Лятна света Анна. Той бележи края на лятото. Чества се най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и раждаемостта. За да могат те да износят плода си и да родят леко, на празника се спазват строги забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.
Поверие гласи, че ако „трудна жена работи на света Анна, тя ще пометне“. Затова на този ден бременните жени и младите булки отиват в църквата, молят се за здравето на децата, палят свещи пред иконата й и оставят дарове – цветя, пари, ризи, чорапи и кърпи. След църковната служба майките раздават пресни пити в черковния двор и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се още, че светицата предпазва малките от „огън“ – т. е. от висока температура и треска.

В Източна България на лятната света Анна жени и деца излизат да берат лековити треви по полето, които изсушават и запазват за цялата година. С отвара от тях се мият при различни заболявания. В Западна България в навечерието на празника се извършват различни магически действия срещу магьосници, бродници и житомамници, които крадат чуждото плодородие, а от овцете и кравите – млякото. За да се предпазят от това, жените мажат виметата на животните със смес от въглен, чесън и мазнина. Градините и нивите се пръскат с пепел и просо, а стопаните обикалят нивите си или преспиват в тях, за да попречат на злите жени да оберат реколтата им.

В браненето на посевите от магии се включват и девойките. Вечерта те слагат под печката жито и сол, а на другата сутрин захранват със солта домашните животни.
Освен това съществува вярване, че в тази нощ магьосниците свалят и „издояват" луната, която е превърната в шарена крава. Също така пред всяка врата на къщата се пали купчина говежди тор, като се смята, че пушекът гони злите демони надалече.

Така че денят на светицата се възприема и като празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън село, за да не срещнат прекрасните, но зли създания. Според стари поверия, по това време магьосници, преобразени като мушици, обикалят къщите и причиняват беди. Затова, ако някой убие мушица над свещта, вярва се, че тя е била магьосница.
В югозападните краища на България на Лятната света Анна селяните организират „оброк“ - служба с курбан, в която участва целият род. Прави се жертвоприношение, предназначено за светицата, която трябва да предпази посевите от градушка и пожар. Света Анна се тачи там и  за предпазване от огън и пожар. Наричат я „Опърлия“.

На други места в страната пък някои стопани въвеждат в този ден в къщата прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви.
Християнската църква почита света Анна няколко пъти в годината – на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоменаваме Нейните родители (св. Иоаким и Анна), на 9 декември, когато празнуваме зачеването на дъщерята на св. Анна – бъдещата Христова майка Мария, и на 25 юли – денят на успението (смъртта) й.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки