Кмет на ГЕРБ с обвинение за длъжностно престъпление


Кмет на ГЕРБ с обвинение за длъжностно престъпление
Районната кметица в съда с адвоката си Красимир Елдъров
18 Юли 2014, Петък


Гранясала риба за децата в ясли и градини, а районната кметица Райна Петрова – на екскурзия в Тайланд


Автор: Камен Колев

Кметицата на пловдивския район „Централен” Райна Петрова е на мушката на ДАНС заради далавери в общинската администрация. Гербаджийката бе арестувана за 24 часа, а в момента е на свобода под парична гаранция от 5000 лева. Срещу нея са повдигнати обвинения за търговия с влияние и длъжностно престъпление при сключваните с детски градини, ясли и млечни кухни договори за доставка на храни.
От действията й са могли да настъпят немаловажни вредни последици и да възникне опасност за здравето на децата, каза прокурор Галина Андреева от Окръжна прокуратура - Пловдив.

Петрова изгърмя няколко дни след друг шумен арест в Града под тепетата, този на собственичката на фирма "Надежда 2000” Надежда Минчева. Тя също бе задържана при операция на ДАНС, съпроводена от серия обиски в дома й и производствените помещения на дружеството. Каква е връзката между двете акции?
От 2011 до 2013 г. фирмата на Минчева е печелила серия от поръчки за доставка на хранителни продукти за кухните и яслите в район „Централен”. С дружеството е подписан договор за 539 000 лв. с ДДС, макар да не е обявяван търг за доставките. 122 000 лева са за пакетирани храни, 288 000 лв. - за месо и месни продукти, и 129 000 лв. - за млечни продукти.

Пак през 2011 г. Минчева печели още две поръчки за доставки в „Централен” – за хляб и закуски на стойност 48 885 лева, и за доставка на яйца за 35 965 лева. През  2013 г. фирмата й е предпочетена пред конкурентите за усвояването на други едни 376 000 лв. Този път това става чрез директно договаряне.
Други оферти не са търсени, тъй като случаят бил „изключително спешен” и предизвикан от „непредвидими за възложителя обстоятелства”. Възходът на „Надежда 2000” съвпада с друг прелюбопитен период –  на 7 юни 2011 г. Надежда Минчева и дъщерята на Райна Петрова – младата художничка Даниела Драганова, регистрират съвместно дружество „Олимпия 2011” ООД.

През първата година дружеството реализира печалба от 3000 лева, а само 12 месеца по-късно то вече излиза на плюс от 141 000 лева. През 2013 г. Даниела Драганова излиза от управлението на дружеството и прехвърля дяловете си на Надежда.
Но докато са упражнявали съвместна дейност, “Надежда 2000” печели поредица от поръчки за детско хранене в район “Централен”, където кмет е майката на Драганова. „Дъщеря ми е пълнолетна и може да прави каквото си иска”, коментира тогава Райна Петрова.

Тя отрича, че  съдружието на дъщеря й с Надежда Минчева няма нищо общо с обществените поръчки, които се възлагат от района. По думите на кметицата, те се провеждат по всички законови правила. Името на фирма „Надежда 2000” нашумя още през 2009 г., когато в пловдивска детска градина сигнализираха, че в мандарините на децата са открити червеи. Заради шумния скандал бе направена проверка, която доказа, че плодовете са доставени от фирмата на Надежда Минчева. Тя се защити и обяви, че това е саботаж срещу бизнеса й.

Година по-късно обаче пловдивски репортери подложиха на лабораторен анализ сандвич на фирмата, след като им е бил предоставен от възмутена майка. Парченцето шунка в него било позеленяло, а филиите били намазани не с масло, а със забранения в детското хранене маргарин.
Сигнали срещу “Надежда 2000” имаше и в община “Родопи”. Те бяха, че фирмата доставя на завишени цени продуктите. До същия извод стига и прокуратурата, когато започва разследването си срещу Райна Петрова.

По един от подписаните от нея договори за  доставка на храни за детските градини  на стойност 1,354 млн. лева са доставяни храни на  многократно завишени цени.
Гроздето, например, е договорено да се доставя на цена от 7,50 лева за килограм. Освен това директори на детски градини в Пловдив многократно са пускали сигнали до кметицата на район "Централен", че получават гранясала риба и боб, ориз, леща, консерви с изтекъл срок на годност, които може да са опасни за здравето на децата. Сигналите обаче са били оставяни без движение, казаха от прокуратурата. 

Договорът за доставка на храни за детските ясли и кухните е на стойност 376 000 лева. Той не е сключен от районната кметица Петрова, но според прокуратурата по него тя е упражнила търговия с влияние. В някои от случаите „Надежда 2000” е избирана като временен доставчик на яслите и градините през лятото, в други с фирмата е правено пряко  договаряне. 

За благодарност фирмата доставчик подарила ваучери на стойност 10 000 лева за екскурзия в Тайланд, които били оползотворени от Райна Петрова и нейната дъщеря, добавят от държавното обвинение. Всички договори за доставки в кметството се подписват от Димитринка Илиева, която работи в отдел „Образование” и отговаря за доставките. Тя също бе арестувана за едно денонощие и разпитана. Окръжната прокуратура внесе в съда искане за отстраняване на Петрова от поста районен кмет по реда на чл. 69 от НПК, за да не влияе върху разследването. В понеделник съдия Екатерина Роглекова от Окръжния съд в Пловдив прие искането, но гледа делото при закрити врати.

Има материали, които представляват класифицирана информация, обясни съдия Роглекова. На излизане от Съдебната палата Петрова и адвокатът й Красимир Елдъров заявиха, че ще обжалват решението на Окръжния съд. Делото за това в Апелативен съд - Пловдив е насрочено за 22 юли 2014 година.
Винаги се получава така, прокуратурата прави "загрявка", като дава пресконференция, след което делата стават секретни, коментира преди съдебното заседание адвокат Красимир Елдъров. По думите му правилната реакция по казуса с развалените и скъпите храни е била да се състави комисия и да се сигнализират всички отговорни органи.

Прокурорът по делото Румен Попов каза, че има над 50 свидетели - директори на детски заведения, но повечето от тях отказвали да говорят, защото се страхували от уволнение. По думите му, районната кметица се е облагодетелствала по различни начини от фирмите, с които има сключени договори за доставка на храни за детските градини, ясли и детски кухни.

Освен разходката до Тайланд, Петрова е получила от същата фирма и 4000 лева за консултантски услуги, добави прокурорът. Попов допълни, че в същото време тази сума е била отчетена от фирмата като пари "за изрисуване на порцеланови чаши". При влизането си в съдебната зала Райна Петрова каза, че уважава институциите и че всичко трябва да мине по каналния ред. Попитана дали се чувства виновна, тя отвърна с въпрос - "За какво да чувствам вина?". Петрова каза още, че до приключване на делото няма да прави никакви коментари.  В момента тя е в отпуск до произнасянето на съда на 22 юли.

По закон най-тежкото наказание за престъпленията, в които е обвинена районната кметица, е лишаване от свобода от една до осем години, като е предвидена и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.
Очаква се временно функциите й в район „Централен” да бъдат поети от Тошо Пашов, строителен инженер и заместник на Райна Петрова. Кметът Иван Тотев, чието назначение и кадрово решение е Райна Петрова, категорично отказва да коментира скандала със съпартийката си под претекст, че тече разследване.


Кметът Иван Тотев, който назначи Райна Петрова за райкметица и неведнъж е правил първи копки с нея, не желае да коментира скандала с ареста й Петрова с дъщеря си Даниела Драганова

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
21.07.2014 20:12:08
0
0
ГОЛЯМА ЗЛОБА ИМА КЪМ ГЕРБ НА ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ ОТ ОНАЗИ ПАРТИЯ.НАВСЯКЪДЕ АКО ИМАМНЕЩО ГРЕШНО ВЕДНАГА КАЗВАТ,ЧЕ Е ОТ ГЕРБ,КОЙТО ИМ ЬЪРКА В МОЗЪКА ОТТЗЛОЬА ,ВЪПРЕКИ ЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАРОДА ГО ПОКРЕПЯТ.КАК ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС КАИО КРАДЕТЕ ОТ ПОЛРВИН ВЕК И МНОГО ЛЪЖЕТЕ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки