Скриха визита на турски вицепремиер


Скриха визита на турски вицепремиер
От Министерство на правосъдието първоначално се опитаха да скрият срещата на Ишлер със Зинаида Златанова
18 Юли 2014, Петък


Емрулах Ишлер тайно лобира за връщането на бившите вакъфски имоти. Телевизия СКАТ единствена разкри истината

Автор: Георги Ваташки

Вицепремиерът на Турция Емрулах Ишлер посети тайно София, за да лобира за връщането на бившите вакъфски имоти. Държавната власт скандално скри от медиите и обществото не само визитата, но и срещите му с родните министри, които уж били по повод на мюсюлманския празник Рамазан байрям.
Единствено телевизия СКАТ алармира обществото за поредната провокация на ислямистката власт на югоизточната ни съседка и нейната пета колона у нас - протурските ДПС и Народна партия „Свобода и достойнство“.

Като вицепремиер Емрулах Ишлер отговаря за политиката на Анкара сред т. нар. външни турци и братски общности на териториите на бившата Османска империя. Той е възпитаник на Саудитската религиозна школа и е заемал важни постове в организацията „Ислямска конференция“.
Натоварен е от Анкара лично да наблюдава съхраняването и възстановяването на Османското културно-историческо наследство на Балканите и в частност процесите в България, свързани със скандалните претенции на мюсюлманското изповедание за собствеността на бившите вакъфски имоти.

Програмата на Ишлер не бе огласена от външното ни министерство. За сметка на това обаче посещението бе широко отразено в медиите на югоизточната ни съседка. Първоначално се предвиждаше посещението да е тридневно и да включва срещи с лидера на ДПС Лютви Местан, вицепремиера Даниела Бобева и социалния министър Хасан Адемов. Турският висш държавник трябваше отиде при пострадалите от наводненията във Варна и Добрич и да посети Томбул джамия в Шумен. Следваха визити в София и Кърджали.

Графикът обаче неочаквано бе променен. Така на 11 юли Емрулах пристигна направо в столицата с огромен антураж от турски журналисти и десетки депутати от управляващата в югоизточната ни съседка партия. Колоната автомобили, охранявана от НСО, се насочи директно към Министерството на правосъдието, където проведе среща със Зинаида Златанова.
Поради пазената в тайна програма на посещението кордон от очакващи чуждите гости репортери липсваше, като дори отразяващата всяка крачка на управляващите БНТ не спомена и дума за събитието. Единствената медия, която се опита да повдигне завесата, бе телевизия СКАТ.

Натискът на родолюбивата телевизия оказа своето влияние и няколко часа по-късно от пресслужбата на Златанова разпространиха съобщение, в което се призна, че турският вицепремиер отново е повдигнал въпроса за възстановяване на вакъфските имоти у нас.
Вместо обаче да осъди претенциите на самозабравилите се съседи, министърката се измъкна с оправданието: „Тези въпроси се решават от съда и не са от компетенциите на Министерство на правосъдието“.

Следващата спирка на Ишлер и компания бе Главното мюфтийство, където се проведе тържествена вечеря – ифтар, организирана от ДПС. Там турският политик бе в компанията на Лютви Местан и главния мюфтия Мустафа Хаджи, които седяха от двете му страни. На централната маса имаше и други фигури от висшия ешелон на партията на Доган - министър Хасан Адемов, заместник-председателя на Народното събрание Алиосман Имамов и бившия екоминистър и сегашен евродепутат Искра Михайлова.
На почетно място, близко до турския вицепремиер, бе и лидерът на НП „Свобода и достойнство“ Корман Исмаилов. Сред гостите бяха също така американският посланик Марси Рийс, както и множество депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Екип на СКАТ единствен се опита да отрази ифтара, но бе атакуван от гардовете на Мустафа  Хаджи. Операторът на патриотичната телевизия бе притиснат от един охранител и двама полицаи, а камерата му бе отнета и счупена. В крайна сметка журналистите бяха изгонени, без да им се даде възможност да снимат, докато в същото време оператор от истанбулска медия необезпокоявано заснемаше скандала.

Припомнаме, че това не единственият случай, когато висши турски политици обикалят тайно страната, гонят българските медии и водят секретни разговори с властимащите, както това стана през август миналата година с ифтара, даден от главния мюфтия Мустафа Хаджи в Пловдив, на който драг гост бе и президентът Росен Плевнелиев.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки