Кой спаси и кой държи банките?


Кой спаси и кой държи банките?
Подобни снимки само наливаха масло в огъня на банките
04 Юли 2014, Петък


Щеше да е чудо, ако БСП не си бе приписала заслугите за успокояване на ситуацията с банките. Партията е в двоен нокдаун – от изборите и от действията


не емигриралия в Европарламента председател – а идват нови избори и електоратът трябва да бъде надъхан.
Цинично перифразирано – преди избори стават чудеса. За да огласи чудото с банките, Станишев дори не отиде на първото заседание на Европарламента, въпреки че там се реализира сделка с негово участие: ЕНП подкрепи социалиста Мартин Шулц за председател на ЕП в замяна на подкрепата на левицата, направила десния Жан-Клод Юнкер председател на бъдещата Европейска комисия.

Така на 1 юли Станишев има възможността да каже, че в последните дни е имало опит за политически сценарий, чийто автори желаеха да се възползват с политически цели от внесената несигурност в обществото за банковата система.
„Ние настоявахме и бяхме много активен, експертен и политически фактор за това българската държава да покаже сила и ефективност и гражданите да бъдат спокойни. Това е важно постижение на БСП и това наше поведение ще продължи”, изтъкна Сергей Станишев.

След което припомни, как от месеци някои говорят как държавата е банкрутирала, без да конкретизира имена на политици или формации.
Ставаше дума за Борисов, който този път направо запълни целия хоризонт с признанията си за един нов етап от отношенията си със Станишев.
Малко подир хвалбата на Станишев, богоравният в собствените си очи лидер на ГЕРБ рече вече цитираната фраза: „Аз спасих банковата криза, с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал, да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките".

После Борисов обясни приноса си в историята на българското банково дело.
„Да кажат, дали за тази една седмица тежка криза, не са разчитали не само на експертна, на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже, как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже, дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното - молехме им се да се усмирят и да не се бият помежду си”, обясни експремиерът.

А в сряда в кулоарите на парламента дръпна още малко от завесата и така се видя, че на сцената всъщност са били двамата със Станишев. И някъде в далечината – управителят на БНБ с телефон в ръка. Като един Иван Портних, опитващ се безуспешно да се свърже с премиера Орешарски.
"Искров ме беше търсил и аз не вдигам, защото не исках да се забърквам. Станишев ми написа есемес: "Моля те да се чуеш с Искров". И аз ги набрах, за да има единство и да не се възползва никоя партия",  обясни Борисов, но отказа да покаже на репортер(к)ите SMS-а от Станишев.

Чак след разговора си с Иван Искров лидерът на ГЕРБ проводил своите експерти - Менда Стоянова, Делян Добрев, Ивайло Московски и Владислав Горанов - за да помагат в справянето с банковата криза.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки