Един от нашите забравени поети


Един от нашите забравени поети
Иван Йончев
02 Юли 2014, Сряда


„Деца, на родний край пазете си земите” – това е заветът на Иван Йончев, станал основа за марш на българския воин

Автор: Иван Ненов

Не са малко забравените поети, за които винаги казваме „и други”. Приносът на някои от тях наистина може да се оприличи с това, че са поставили в постоянно строящата се литературна къща само една-две „тухли”, за разлика от други, които с творчеството си са издигнали „цели стени”, но и тези, с „малкото тухли”, ако ги няма, в сградата ще има пробив, през който ще влиза прахът на забравата.

Който и престижен справочник да разгънете – било то „Речник на българската литература” или някоя нова енциклопедия, и искате да научите кой е автор на „Завета на дедите”, няма как да разберете, че това е поетът Иван Йончев, а в кратките статии за него ще прочетете само, че „през Балканската война той създава стихотворения, в които възпява патриотичното въодушевление и героизма на българския войник”, но и че „през следващите години продължава да твори военнолюбиви стихотворения и
зове към подвизи, без да схваща авантюристичната и противонародна политика на българската буржоазия”.

Ще научите още, че той е роден в София. И пак ще бъдете подведени. Вече e установено документално от регистрите в Самоковска община, както и от потомците на известния в Самоков род Йончеви, че той е роден на 3 април 1884 г. в Самоков. В началото на ХІХ век дядо му Йонче се преселил в Самоков от високото рилско село Говедарци, а баща му Петър (1845-1900 г.) в навечерието на Освобождението търси работа в София, където създава и семейство, но измамен и ограбен от свой сътрудник, се връща отново в Самоков, строи си къща в бащиния двор и в нея се ражда петото му дете – бъдещият поет Иван Йончев.

В стихотворението си „Родина” и авторът недвусмислено разкрива родното си място: „На миналото дните редят се ден след ден.../ Аз спомням си – кога дете незлобно бях,/ как с връстници другари по твоя Лаг зелен,/ разтлал се край водите на Искъра студен/ по цели дни играх...”
В детството на поета славата на Самоков като цветущ град от Възраждането е отшумяла. Той се е превърнал в „гладни град”, по думите на друг самоковски писател – Христо Максимов. И отново бащата поема към София.

След смяна на квартири и съпътстващ недоимък Петър Йончев купува къща в Красно село, но се е разболял неизлечимо и умира през 1900 г. Иван е само на 16 години  и за него, и за останалите сираци се грижат майката и най-голямата сестра Невена. Завършил ІV клас на Първа софийска мъжка гимназия, той вече е изявен с артистичната си и певческа дарба, както и с това, че още 14-годишен е написал и публикувал пиесата „Слепец”.

Няколко даровити българчета, завършили гимназията, са изпратени да продължат образованието си в Загреб. Сред тях са Иван Йончев и Стефан Македонски. В хърватската столица Йончев се отдава на модния по това време в Европа бохемски живот. Когато се завръщат в София, на него и на Стефан Македонски им било предложено да се включат в колектива на „Българска оперна дружба”. Иван Йончев отказва, защото иска да е „свободна птичка”.

Бохемският живот го сближава с Марта Попова, Константин Щъркелов, Кирил Христов, Димчо Дебелянов, Стилиян Чилингиров, а заради преклонението му пред песните на Вазов и посветеното нему стихотворение „Раздяла”, патриархът на българската литература му подарява  „Песни за Македония” с автограф: „На младия поет Ив. Йончев, 16 март 1916 г. Авторът”.

Каквито и тълкувания да даваме днес на обявената в началото на ноември 1912 г. Балканска война, тогава целият български народ е единен и готов на саможертва, за да види обединена разкъсаната от Санстефанския договор Родина. Заради разклатеното си здраве Иван Йончев е мобилизиран в щаба на армията като „войник за особени поръчения”. А през 1916 г. той ще напише „Завета на дедите”: „Един завет оставили са нам дедите –/ велик завет, написан с кървав меч:/ Деца, на родний край пазете си земите/ от подъл враг, кат зеницата на очите –/ бранете ги от близо и далеч!”

Това стихотворение, по музика на Георги Шагунов, се превръща в марш на българския воин и се е знаело от всеки, прекрачил прага на родната казарма.
Но на 26 май 1918 г. жълтата гостенка  идва за последно при Иван Йончев. Той е погребан в старите гробища на Бояна. Когато през 1943 г. гробището е пренесено, за да се изгради парк на негово място, въпреки протестите на близките, гробът на Иван Йончев остава без паметник и ограда и ... изчезва.

Но не са изчезнали и няма да изчезнат няколкото стихотворения, в които поетът събира в едно любовта към Родината, майката и любимата. Събира ги като китка цвете, изречено от него на един дъх в миниатюрата му „През една есен...”: „...През една есен – когато по Родината имаше много гордост, тропот на коне и звън на саби – през една есен, когато по къщята имаше много скръб и по нивите недоизорани бразди – през една горестна есен в градината на мойта душа цъфнаха много цветя. Цвят по цвят грижовно ги събирах аз и от тях свих китка цвете...”


Георги Шагунов

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки