Страх 2014


Страх 2014
Какъв цар, бе?
21 Юни 2014, Събота


Само тук циганинът престъпник Кирил Рашков може да се нарича „цар”

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Журналисти са били бити винаги. В Русия, която някои нашенци зяпат в нямо възхищение, направо ги убиват, ако знаят много-много. Както Анна Политковская. Слава Богу, у нас дотам все още не се е стигнало и дано никога не видим нещо подобно. Но виж, да набие или унижи колега, мечтае комай всеки един на десетима българи. Последно криминалният тип Кирил Рашков блъска, души и заплю двама журналисти от Пловдив.

Вярно, че те подадоха жалба, но вещият в престъпните дейности циганин ги изпревари. Притеснявали го и го провокирали. Че той ще се отърве без кой знае какви сериозни последствия е повече от ясно, интересни мисли будят реакциите след случката. Е, и по време на нея.
Таксиметровите шофьори, стоящи наблизо, не реагирали по никакъв начин, в стил „Не знам, не чух не видях” (филм от соца за изнасилването на едно момиче и непукизма на всички около него).

В доста форуми (ако не знаете, това са говорилници в интернет, в които 90% от участващите са жалки комплексари с тежки психо и социо проблеми, но изобразяващи себе си като остроумни и ларж мъжкари с хоби минимум бой с алигатори) се натъкнах на злобен и доволен присмех, напълно или почти напълно оневиняващ деянията на мазния Рашков.
Колкото българското общество от времето на гореспоменатия филм за изнасилената девойка беше „гражданско”, толкова е и сега. И не от 80- те години на миналия век не е мръднало в развитието си, ами от векове.

Пловдивските таксиметрови шофьори, гледали гаврата с журналистите, не са с нищо по-различни от героите на Алеко Константинов от „Бай Ганьо прави избори”, изоставили изборните секции с „Не ме лязъм бана даяк еме” (“Що ми трябва да ям бой”), уплашени от безобразията на изродите на Гочоолу, Дочоолу и компания. Доволните от изстъпленията на цар Киро зрители, слушатели, читатели и интернет форумни юнаци ще постъпят по същия начин, ако той беше бил и унижавал когото и да било. Упражняващ каквато и да било професия. От какъвто и да било етнос.

Ето това е проблемът на разкапаното ни съвременно българско общество. На никого не му пука за каквото и да било безобразие. Заради страха. Бъзливият овчедушник не може да бъде гражданин.
Той е мекотело, в най-добрия случай поданик. Всъщност, говоря глупости, замислете се какви общества има в повечето останали все още монархии в Европа.
Да си траеш като охлюв пред безобразията, у нас е повод за уважение. Семейството си пазя, бе! Баш аз ли ще оправя света, ей, на онез отгоре не им пука, аз ще се бутам между шамарите...
Това мислене е издигнато в култ отдавна. Защото осигурява най-безболезнено съществуване. Но и най-недостойно, предизвикващо погнуса.

Колега пита на пресконференция: „А вие защо сте направили това и това?” Останалите около него хихикат. Отсреща политическата пачавра отговаря навъсено: „Това е провокативен въпрос, аз зная кой от политическите ми опоненти ви е подучил. Ще ви съдя!”
И го съди. Печели делото. Останалите около него хихикат и се кикотят. Най-отворените звънят по телефона на въпросната политическа пачавра.

Противна мутра решава внезапно да спре на оживена централна улица точно след работния ден. Оставя вратата отворена и повежда сладък разговор с друго човекоподобно. Образува се буйна колона, от автомобила отзад натискат клаксон. Говедото изревава нещо нечленоразделно и блъска с юмрук капака на колата. Застаналите включват на заден ход и в чинна върволица си решават проблема по други улички.

Ако имате нужда от някаква утеха, ще ви успокоя. Това робско мислене и този парализиращ страх не са от днес, вчера и от началото на така наречения мирен преход към демокрация (както се опитват да внушат тъпанарите, мечтаещи за точно такъв народ).
Отколе е. Описал го е народопсихологът Иван Хаджийски. С „на българина му е достатъчно само да има топла соба и дърт пелин”. Това е. Синдромът на халището. От Средновековието. От началото на миналия век. От началото на този. През 2014 година. Страх. Точно той дава кураж на оня с колелото, който на ядосаната ми реплика след бъркане в кофата за боклук да я затвори, че да не мирише, отговори ядно да си мълча, за да не ме заколи.

(В случая четирима съседи тръгнаха заедно с мен към него, за да го смелим от бой и оня уплашено отхвърча, но не искам този разказ да става прекалено личен).
Това обаче е проблем, нали знаете? Ако решиш да одумкаш някой, който върши гадости, моментално те отпочват благите християни и закоравели европейци от организациите за защита на човешките права. Ти си параноик, нехуманист, расист и фашист.
Всъщност, дори преди тях те отпочват съвестните репортери от независимите медии. Те те показват лумпен, кретеноид, „Хитлер Югенд” и садист. Пиян и надрусан фен от футболна агитка, малоумник и отрепка.

Недай, Боже, да си позволиш да счупиш нещо по обсъждания или пък, сакън, негов имот! Тогава те мята прокуратурата и си напълно свършил като част от съвременния благ и добър български социум. Затуй – траеш си, мълчиш си, гледкаш си...
Ей го, форуми има, тоз интернет за кво ти е даден, Фейсбука! Възмущавай се колкото искаш или пък се подигравай на воля, тъпите журналисти и без това априори си го заслужават.

Само тук осъденият и изтърпял присъда циганин престъпник Кирил Рашков може да се нарича „цар”. Само тук КирилРашковият довереник Симеон Йосифов, осъден за убийство, защото с микробус размаза 19- годишно момче, влиза в затвора за 17 години, а след това Върховният касационен съд намалява присъдата на 15.
„Страхът от Катуница се пренесе в Пловдив”, тъжно коментира битият и плют от цар Киро колега Радко Паунов. Не е така, Радко. Той, страхът, не гастролира.
Постоянно си е тук.


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки