Обама е безсилен пред оръжейното лоби


Обама е безсилен пред оръжейното лоби
13 Юни 2014, Петък


Насилието в Америка и зачестяващите стрелби в училищата вече се приемат за норма, затова президентът призова за промяна на ценностите


Нова кървава стрелба потресе Америка. Във вторник, в гимназия "Рейнолдс"  в град Траутдейл в щата Орегон бе смъртоносно прострелян един ученик, ранен бе учител, а предполагаемият стрелец също се прости с живота си. Само пет дена преди това – на 5 юни, бе убит 19-годишен младеж, а още двама души бяха ранени, след като въоръжен мъж откри огън в университетска сграда в Сиатъл.

На 23 май пък студент уби шестима души в един вуз в Санта Барбара, Калифорния, след което се самоуби. Двадесет деца и шестима възрастни загинаха нелепо през декември 2012 г. при стрелба в начално училище в Нютаун, щата Кънектикът, открита от 20-годишен младеж, който на свой ред бе застрелян от дошлите на местопрестъплението полицаи...
Списъкът с подобни примери не се изчерпва само с тези случаи, а като се проследи хронологията се вижда, че подобни прояви започват все по-начесто да се появяват в криминалните  сводки и едва ли не се превръщат в ежедневие в Съединените щати.

Последната трагедия предизвика гневна реакция от страна на американския президент Барак Обама, чиито планове за щателни проверки при продажбите на оръжие и предложения за забрана на продажбата на боен тип автомати и ограничаване на продаваните количества боеприпаси не бяха приети през миналата година от Конгреса на САЩ.

Сега той не скри огромното си разочарование от неспособността на Вашингтон да предприеме каквито и да са мерки за ограничаване попадането на огнестрелно оръжие във всякакви ръце.
„Няма друго такова място в света“, бесен бе Обама, докато коментираше случилото се във вторник в Орегон. По думите на президента, американското общество трябва да направи преоценка на ценностите си, тъй като сега за всички вече било норма случващото се в страната насилие.

Обама заяви, че според него причина за зачестяващите разстрели в американските учебни заведения не са психичните заболявания, а достъпността на оръжията. На което засега няма как да бъде турен край, тъй като оръжейното лоби доминира в Конгреса на САЩ и както със съжаление констатира Обама, по тази причина в момента чрез парламента е невъзможно да се въведе дори и най-незначителното ограничение по този въпрос.

Точно заради натиска от страна на оръжейното лоби се провали и президентският опит да убеди Конгреса в необходимостта от въвеждането на рестрикции по отношение притежаването на оръжие. Оръжейниците се позоваха тогава на втората поправка на Конституцията, даваща право на гражданите да носят оръжие.

Отговаряйки в сряда на въпроси на потребители на социалната мрежа Tumblr, Барак Обама даде за пример как австралийската страна е успяла да реши този проблем. „В Австралия, след едно масово убейство, е въведен закон за контрол над оръжията и оттогава там такива инциденти не са се случвали. Ние сме единствената страна, където това става. При това – всяка седмица“ – заявява американският президент, цитиран от портала USA Today.

Плановете на управляващия американски елит за разоръжаване на обикновения американец датират не от вчера, но засега няма мърдане и крачка напред в тази насока. А както беше изтъкнал в един свой коментар покойният ни вече колега Валентин Фъртунов: „положението е повече от напечено”. Той бе успял да се добере до статистика, според която „към 2008 г. броят на пълнолетните американци, които притежават едно или повече огнестрелни оръжия, вече е надхвърлил 50% като общото число на тези оръжия, притежавани от гражданите на САЩ, плътно се е доближило до 270 милиона дула!”
И както виждаме, те все по-често започват да гърмят...


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки