Аршинът на Левски се пази като светиня в Панагюрище


Аршинът на Левски се пази като светиня в Панагюрище
Историческият музей в Панагюрище
10 Юни 2014, Вторник


Бунтовното градче е като магнит за туристите патриоти и притегателен маршрут за планинарите

Автор: Камен Колев

Историческият музей в Панагюрище пази най-невероятни светини, които ще стоплят и най-коравото българско сърце. Аршинът и фесът на Дякона Васил Левски, кутията за шах и табла на Панайот Волов, както и оригиналният сребърен кръст, съпровождал Хвърковатата чета на Георги Бенковски са сред експонатите, които от години са грижливо пазени зад стените на музея.

Той е един от най-големите в България и съхранява културно-исторически паметници,  ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство.

Любопитна е историята за създаването на музея на революционното движение – идеята за него била тясно свързвана с проекта за издигане паметник на Априлското въстание. На 11 юли 1900 г. бил основан комитет от 17 души, а столичната община му отпуснала 2000 лева.
Министерството на вътрешните работи препоръчало на всички общини в страната да заложат в бюджетите си суми за постройката на паметника. През 1906 г. настоятелството на читалище „Виделина”, председателствано от учителя Атанас Кирилов, дава писмена препоръка на комитета „да не бърза с построяването на паметника монумент, а да се направи паметник по-културен, верно изразяващ идеята, и от друга страна – да служи за музей, където да се събират и пазят предметите от революционната епоха”.

Идеята е възприета и сградата е почти готова на 4 февруари 1921 г., но до пълното й завършване минават още 10 г. Средствата се събираха в течение на години чрез заеми, разиграване на всенародна лотария, помощ от държавната хазна в размер на 1 000 000 лв., дарения от общини и граждани.

През 1940 г. с редакционна статия във в. „Оборище” започва събирането на старинни предмети, които да бъдат изложени като музейни експонати. Така на 3 май 1943 г. – денят на Априлското въстание по стар стил, музеят е открит и до днес пази много история и национална гордост, които привличат тук туристите с патриотично съзнание.
До Панагюрище се стига лесно – намира се на 96 км източно от София и 42 км северно от Пазарджик. Самото градче е с идеалната подредба за туристите – всички музеи и исторически забележителности са в самия център.

Името му идва от „панагюр” – думата за панаир в югозападните български наречия. Навремето на брега на река Луда Яна е бил устройван голям панаир, който дава и наименованието на бунтовното градче.
Историята на мястото датира от тракийско време – околностите на града са осеяни с древни тракийски могили. В една от тях – „Мрамор”, са открити останки от погребение на тракийски владетел.

Близо до нея пък през 1949 г. е намерено прочутото златно панагюрско съкровище, което датира от IV-III в. пр. н.е. На находката случайно се натъкват братята тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови, докато копаели земята за глина.
Съкровището е изработено от чисто злато и тежи 6.164 кг. В Историческия музей на Панагюрище могат да се видят копия на деветте уникални съда.

Заради удобното си разположение, красивата природа и благоприятния климат градчето е било желана дестинация още през Средновековието, а доказателство за това са българските крепости Душковченин и Красен, чиито руини могат да се видят и до днес.  През XIX век градът бележи силен икономически подем, който дава благодатна почва за разцъфтяването на националноосвободителната идея. През есента на 1870 г. Васил Левски основава в Панагюрище революционен комитет. Събранието е в къщата на Иван Духовников – историческа забележителност, която и днес може да се види в двора на Историческия музей.

Наблизо е и местността Оборище, където на 13 април 1876 г. се е състояло първото българско Велико народно събрание. Историческото място е само на 8 км западно от Панагюрище, а хората през 1926 г. тук са издигнали паметник в чест на събранието. Наоколо има много хижи, които могат да се ползват от туристите.
Тутевата къща е друг величав паметник от епохата на Априлското въстание. По време на бунта Панагюрище е било опожарено до основи. Тутевата къща, в която е обявено Априлското въстание, обаче оцелява.

Домът на Иван Тутев е превърнат в музей. Отворена за посетители е гостната стая, където е писано  възванието към българския народ и са заседавали апостолите на въстанието. Тук се пази и знамето, с което е възвестено началото на Априлската епопея.  Гостите на града не подминават и родната къща на Райна Попгеоргиева, превърната в музей. Райна Княгиня е била едва 20-годишна, когато Бенковски й предлага да ушие знамето на въстаниците. Младата жена извезала със сърма лъвчето и девиза "Свобода или смърт!".

В двора на къщата е паметникът на знаменоската и гробът на баща й - отец Георги Футеков, жестоко убит от турците. В центъра на Панагюрище, на малко площадче, кръстено на нея, е издигнат още един паметник на Райна Попгеоргиева – в чест на 150 г. от рождението на героинята и 130 г. от Априлското въстание.

Наблизо е и Дудековата къща – един от последните бастиони на въстанието. При нахлуването на турските войски и башибозуците в този дум са се скрили десетки деца, жени и старци. Апостолът на свободата е посещавал често и Лековата къща. Сградата е любопитна за туристите не само заради историческата си стойност, но и заради изящните стенописи по фасадата и по стените вътре, направена 3 г. преди въстанието от местния художник Иван Зографов.

Мемориалният комплекс „Априлци” е разположен на историческия хълм Маньово бърдо, където на 30 април 1876 г. са се водили кръвопролитните сражения по време на въстанието. В подножието на комплекса е най-старата панагюрска църква „Св. Тодор Тирон", построена в средата на XVI в. В съседство е друга църква - „Свето Въведение Богородично", украсена с уникални стенописи и покрита с кубета от злато.

Като силно развит икономически град в годините преди Освобождението, в Панагюрище са прогресирали много занаяти – златарство, обущарство, джелепство - търговия с добитък, абаджийство - производство на аби от домашен шаяк, табачество - обработка на кожи, мутафчийство - изработване на изделия от животинска козина.
Над 2500 майстори, калфи и чираци работели в различните дюкяни. Днес зад стъклени витрини в двора на Историческия музей могат да се видят възстановки на тези стари занаяти.

Хотелите и къщите за гости в Панагюрище са десетки. Някои от тях предлагат екскурзии до Копривщица, Розовата долина, до водопада Райското пръскало, Старосел.
Любителите планинари също обичат да наобикалят Панагюрище и да отсядат в туристическите домове и хижи. Само на 11 км от градчето е почивната зона Панагюрски колони. На 1500 м надморска височина, мястото предлага чудесни условия за почивка сред буковата гора.


Експозицията, посветена на  Априлското въстание Знамето с девиза „Свобода или смърт” Паметник на Райна Княгиня на едноименния площад, открит на 1 май 2006 г. по случай 150 г. от рождението на героинята и 130 г. от Априлското въстание

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки