Книгомани се събират край морето


Книгомани се събират край морето
Гуруто Дийпак Чопра подкрепи фестивала
09 Юни 2014, Понеделник


Третият фестивал „Четящият човек” е още по-амбициозен

Автор: Веселин Максимов

Интересната певица Миленита и нейната група „Фънки чудо” ще открият на 12 юни в Бургас третото издание на фестивала „Четящият човек”. И тази година той ще продължи три дни, а програмата е не по-малко амбициозна от предишните две.
Специален гост на откриването ще бъде „комисар Попов” – актьорът Владимир Пенев, който е носител на едноименната титла от миналата година.

Организаторите – Обществото за култура на четенето и писането и книжарници „Хеликон”, засега пазят в тайна кой ще вземе статуетката след около седмица. Събитието ще започне със станалото вече традиционно шествие „Аз чета всеки ден, а ти?”, което ще финишира пред лятна сцена „Охлюва” (едно от главните места на феста).

Веднага след фанфарите в културен център „Морско казино” врати отварят три изложби – с наградените творби на студентския конкурс за екслибрис на тема „Четящият човек”, с непоказвани досега фотографии от гостуването на Марио Варгас Льоса в България и с литографии на Стефан Марков по „Записки по българските въстания” на Захарий Стоянов.
Цялата програма на фестивала по дни и часове можете да откриете в интернет и в специализираната периодика, но задължително трябва да бъдат отбелязани имената на гостуващите родни автори – Георги Данаилов, Захари Карабашлиев, Палми Ранчев, Иво Сиромахов, Бойко Ламбовски, Христо Карастоянов, Радослав Парушев, Николай Фенерски и Мирела Иванова.

Всеки от тях ще бъде представен поотделно, а идеята тази година е това да стане от обикновен читател, без никакви претенции за литературен критик или какъвто и да е „литературен капацитет”. Много специално внимание в третия „Четящ човек” ще бъде обърнато на децата и тяхната връзка с книгите и четенето.
Предстоят лекция на Гьоте институт „Как да четем различно?”, приказка на автора Крис Бъкстон (който отдавна живее в България) „Седемте палавници и малката принцеса”, четене на приказки на деца от деца, куклени спектакли на открито и още много други.
На 14 юни всеки, който чете книга в градския транспорт на Бургас, ще пътува безплатно, а всеки, който между 17 и 19 часа бъде зърнат с книга по Пушкиновата алея в Морската градина, ще получи награда.

На определени места ще бъдат сервирани ястия и питиета по рецепти на големите световни писатели.
Участниците в конкурсите  за икслибрис на тема „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”, за кулинарни рецепти от книги и фотоконкурса „Детето в страната на книгите” очакват с нетърпение класирането в тези четири интелектуални състезания.
От 12 до 15 юни Бургас е книга. Прочетете я, ако сте там.


Началото отново ще бъде шествието „Аз чета всеки ден, а ти?” Актьорът Владимир Пенев е миналогодишният „Четящ човек”

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки