Военни от Велико Търново сътвориха чудо


Военни от Велико Търново сътвориха чудо
Машината „Спасител” на военния завод във Велико Търново
01 Юни 2014, Неделя


Инженери под пагон направиха спасителна машина при наводнения, тяхна разработка е и специална система за радиосмущение

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Имахме военен министър, който не беше ходил в казармата (Николай Младенов в правителството на Бойко Борисов), преди това министър-председателят Сергей Станишев пък се беше скатал от военна служба. Българските военни са били и продължават да бъдат по-далновидни от политиците, които им диктуват правилата на играта. Очевидният пример за това е военният завод във Велико Търново “Терем-Ивайло”.

„По време на правителството на Бойко Борисов беше пусната обществена поръчка от пожарната за 28 спасителни машини, но тя беше спряна за реализация през миналата година. Независимо от това, “Терем-Ивайло” прави проекта си и се оказва, че решението е далновидно, особено след последните мащабни наводнения, които потопиха голяма част от съседна Сърбия и държавите от Западна Европа.

Така се стигна до разработката на аварийно-спасителната машина, която се използва за спасяване на хора и оказване на домедицинска помощ на пострадали от бедствия и аварии, особено при наводнения. Трябваше да реализираме и втора машина за аварийно-спасителни работи при земетресения, но проектът беше замразен, което не означава, че сме се отказали от него“, коментира управителят на военния завод в старопрестолния град инж. Светозар Стоянов.

Машината, наречена “Спасител”, е като военните “Амфибия” – плава във вода и се движи на сушата в пресечена местност. Разработката на великотърновския военен завод позволява да бъдат спасени от наводнение наведнъж до 20 пострадали - 10 в кабината на преоборудвания команден “БТР-60” и още толкова в откритите надстройка и платформа.
Машината е единствена по рода си в България и се произвежда само от “Терем-Ивайло”.

Снабдена е със спасителни пояси и със специална носилка, с която дори във водата по време на плаването пострадалият може да бъде подаден на хеликоптер за транспортирането му до болница. Тя не е медицинска, предназначението й е за спасяване на хора от наводнения и докарването им до място, където може да бъдат поети от Спешна помощ. В нея има още две сгъваеми носилки.
Военните конструктори дори са помислили за комфорта на пострадалите хора, които ще се спасяват при наводнения, като вътрешността на “Спасител” е оборудвана с кожени седалки.

Амфибията може да гази в неограничено дълбоки води. В предната част е направен забордник, който да разцепва водата. Отзад е водогребният винт за плаване. Тя е осемколесна, задвижва се с два дизелови двигателя - ляв и десен, всички колела може да бъдат движещи, което й позволява преодоляване на всякаква пресечена местност. Специално е направена колесна, а не верижна, за да може да се движи по асфалтовите пътища, които са забранени за верижните машини.

От един команден БТР, т.е. без стрелково въоръжение, се прави една аварийно-спасителна машина за граждански нужди, обяснява инж. Стоянов. Преустройството включва напълно подменяне на ходовата част - от верижна в колесна, бензиновите двигатели се сменят с дизелови, което сваля разхода на гориво двойно - от 35 литра на 100 километра на 16-18 литра на 100 километра пробег, нови са системите на управление, оборудването.

Между 300 000 и 350 000 лева е най-вероятната пазарна цена на “Спасител”. Само около 150 000 лева струва подмяната и преоборудването на двигателите, около 80 000 лева е допълнителното оборудване на машината, 1800 лева е хеликоптерната носилка, изброява част от разходите по трансформацията на излезлия от употреба военен БТР инж. Стоянов.
„Машината е скъпа, но човешкият живот е безценен и ние сме длъжни да го запазим“, категоричен е управителят на военния завод. Разчетите показват, че годишно в “Терем-Ивайло” може да се произвеждат минимум по 10 аварийно-спасителни машини за граждански цели.

„През май, когато станаха последните наводнения в Европа, моите работници дори ме упрекваха, че сме закъснели с разработката. Все още нямахме готова машина с пълната екипировка, иначе на своя глава, без да питам политиците, щяхме да я изпратим поне в Сърбия да спасява хората – казва инж. Стоянов. – Убедени сме, че тя е нужна в контекста на наводненията, чийто брой повсеместно се увеличава навсякъде по света през годините. Такива плаващи спасителни машини в световен мащаб почти няма, а видяхме какво се случи в Чехия, в Сърбия, още е пресен споменът за пострадалите при тежките наводнения у нас.”

Докато българските политици се наумуват какво да правят, за “Спасител” вече има запитвания от Индонезия, където проблемите с наводненията са ежегодни.С още една разработка на търновските военни българските командоси ще бъдат по-защитени на задграничните си мисии.

Става въпрос за преоборудване на бойните хамъри по молба на командващия Сухопътните войски генерал майор Нейко Ненов. Досега те разполагаха само с малокалибрена картечница 7,62-милиметрова. По тяхно искане великотърновските инженери са сложили лафет за голямокалибрена 12,7-милиметрова картечница НСВТ, с която успешно може да бъдат обстрелвани леко бронирани цели като БТР-и и Емелбета и транспортни машини, включително бронираните джипове.

С малокалибрената картечница това не може да стане, защото тя е само за жива сила. Преоборудването е направено така, че в багажното отделение на Хамъра си остава носачът за 7,62-милиметровата картечница. На същото място, на която е била малокалибрената картечница, само с два винта се поставя нашият лафет, което увеличава възможностите на машината. При едни ситуации се стреля с малокалибрената, а при други - с голямокалибрената картечница, обяснява инж. Стоянов. Търновските военни се надяват разработката им да бъде взета предвид при подготовката на следващите български задгранични мисии.

Освен на военните, в “Терем-Ивайло” се надяват да привлекат като клиенти заможните ВИП персони, особено в Арабския свят. Заедно със софийската фирма “Синтис” те са направили система за радиосмущение и борба срещу импровизирани взривни вещества. Тази поръчка е спусната като тема от НАТО, пояснява инж. Стоянов. Смутителите може да бъдат закачени на различни видове техника и са насочени за защита на военни конвои, на правителствени делегации и на ескортите на високопоставени личности и богати ВИП персони.

Разработката е за борба с военни изделия. Когато наблизо има всякакъв вид въоръжение, което е с радиоуправление, цялата електроника се заглушава и на практика оръжието става неизползваемо - не може да се възпроизведе изстрелване, нито управление. В това число влиза и защитата от атентати, при които експлозивите на камикадзетата се задействат дистанционно.

За разлика от останалите дружества от държавния военен холдинг “Терем”, във Велико Търново няма съкращения на хора, а 200-те работници редовно получават заплатите си. През месеца има три плащания - минималната работна заплата на аванс, след това се дават по 60 лева за ваучерите за храна и третото плащане е остатъкът от заплатите. Заводът така е структуриран и балансиран, че производството на военната и гражданската продукция вървят паралелно и дружеството не може да съществува, разчитайки само на едно производство, пояснява неговият шеф.

Любимата му шега е, че предприятието се развива като тотализатора - с малки приходи, но от редовни постъпления - газови котлони, вентили, пожарогасители от гражданската продукция, работа на ишлеме, единични поръчки, ремонт на военна техника. За това този завод го има от 60 години, защото е много балансиран - и с гражданската си продукция, и с военното производство.

Ако някой смята, че може да бъде приватизиран и да се развива само като военен, жестоко се лъже, коментира управителят му. Засега няма податки от Министерството на отбраната, че ще бъде стартирана нова процедура за приватизация. Предишната беше спряна в началото на 2005 г.
Последният военен министър, който е стъпвал в “Терем-Ивайло”, беше Николай Свинаров през 2002 г., когато се рязаха руските ракети.


От такива бракувани и излезли от употреба командни БТР-и се прави революционната аварийно-спасителна машина за наводнения Управителят на “Терем-Ивайло” инж. Светозар Стоянов се шегува, че заводът се развива като тотализатора - с малки приходи, но от редовни постъпления Хамърът на Сухопътни войски, с който българските военни участват в чуждестранни мисии, вече може да бъде оборудван с голямокалибрена картечница

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки