Националният фронт почете делото на Кирил и Методий


Националният фронт почете делото на Кирил и Методий
30 Май 2014, Петък


Патриотите поднесоха венци и цветя на мемориала на славянските първоучители в Бургас

Автор: Десант

На 24 май – деня, в който цялата страна слави българската просвета и култура, родолюбците от „Национален фронт за спасение на България“ бяха единствените, които отдадоха почит на делото на славянските първоучители Кирил и Методий в Бургас.
От общинската управа на морския град не уважиха празника, въпреки че пишат и четат на азбуката, създадена от светите братя и техните ученици св. Климент, св. Наум и св. Ангеларий.

Съпредседателите на НФСБ Валери Симеонов и Валентин Касабов, общински съветници от патриотичната партия, представители на „Средна европейска класа“ и журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант“ поднесоха цветя и венци пред паметника на светите братя в Приморския парк.

Към тях се присъединиха съмишленици и симпатизанти на Националния фронт, както и множество жители на морския град.
„Дълбок поклон и благодарност пред делото на великите български просветители. Делото на св. св. Кирил и Методий е уникално и трябва да се помни от следващите поколения. На 24 май ние празнуваме културата и духовността на нашата нация.

Тази светла дата ще остане като най-българския празник, чието значение трябва да се припомня постоянно, защото именно образованието е това, което е помогнало на нашия народ да оцелее през тъмните векове на османското робство“, заяви Валери Симеонов.
Валентин Касабов пък припомни, че Кирил и Методий са обявени за покровители на Европа. Той подчерта също: „Имаме основание да се гордеем с това, което българската нация е дала на света и на другите славянски народи – писмеността. Без нея България нямаше да я има“.

Патриотите са категорични, че обществото трябва да тачи достойно и да цени високо своите културни и просветни дейци, защото те са неговите духовни водачи, които са призвани да се грижат за оцеляването на нашия език и за опазването на неговата чистота от все по-агресивните в последно време чужди влияния.


Българска, а не славянска азбука

На 24 май от празничните трибуни официални лица от всякакъв ранг – от президент до кметове, повтаряха папагалски, че страната чества славянската писменост и българската култура
Това продължава да се случва от години, въпреки че мнозинството родни историци убедително доказват, че глаголицата, създадена от св.св. Кирил и Методий, е българската азбука. Тя по- късно е преработена от учениците им в кирилицата, ръководейки се от инструкциите на светите братя.

Изворите и документите недвусмислено говорят, че тя е създадена през 855 г., точно за мисията на първоучителите в България. Няколко години преди нея те се опитват да наложат новата писменост в областта Брегалница (днес в Македония), но нямат успех и мисията им е прекратена.

По-късно са изпратени във Великоморавия, но с вече съществуващата българска азбука и с книгите, преведени на нашия език. След това бързо се пренася  в Русия и Сърбия. Тези страни продължават да пишат на български, а не на съответните славянски езици, чак до XII век, тоест близо 300 години. С тази азбука в двете страни се разпространява и християнството. В Румъния пък, една латиноезична област, голяма част от населението чак до XIX век говори на българизиран латински. Тамошните историци, които работят с документите на влашките владетели, задължително трябва да знаят български език, защото са написани на него.

Не бива да се пропуска и фактът, че новата писменост само десетилетие след създаването си получава канонично разрешение от папата и от Цариградската патриаршия да бъде използвана сред славянските народи. Затова през столетията в нея не е променена и една буква.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки