Как светите братя стават покровители на Европа


Как светите братя стават покровители на Европа
24 Май 2014, Събота


Велико и боговдъхновяващо е делото на Кирил и Методий – да създадат българската азбука и писменост, както и за преведат светите книги

Автор: Маргарита Атанасова – Арачийска

от гръцки на български, за да се проповядват те на разбираем и говорим за българското население език.
Заради тази своя дейност братята са наклеветени пред римския папа, че нарушавали триезичието, съгласно което Божието слово трябва да се проповядва само на три езика – латински, гръцки и иврит (староеврейски).

Повикани от тогавашния папа Николай Кирил и Методий тръгват за Рим, но в същото време светият отец умира и на престола се качва наследникът му папа Адриан ІІ.
Пред него Кирил, наричан още Философ, с бляскаво ораторство защитава правото на българските свещеници да проповядват Божието слово на български език, като изтъква: „Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички? Също тъй и слънцето не свети ли за всички?

И не дишаме ли всички еднакво въздух?... И как вие признавате само три езика и повелявате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?... Няма свещени езици и няма богуненавистни народи… Всички хора пред Бога са равни, затова и нашият език, българският, има право на живот и е равен на другите!”.
Папа Адриан ІІ отстъпва и благославя делото на двамата братя и така българският език станал първият в света нов език, признат да се проповядва на него словото Божие!

Според житиеписеца Теофилакт Охридски папата провъзгласил в църквата двамата братя за равноапостоли, понеже подвигът им е „равен на подвига на апостол Павел” – един от най-ревностните последователи и разпространители на учението на Исус сред народите. А това е било най-високата оценка за просветител и апостол през Средновековието.
В най-ранните български ръкописи, запазени до днес, паметта на светите братя в онези далечни векове се е почитала по различно време – на 14 февруари се тачил св. Кирил, а на 6 април – св. Методий.

За техния общ празник – 11 май, се споменава най-рано в ръкописи от ХІІ век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на нашето Възраждане се превръща в тържество за всички българи в борбата за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.
Денят 11 май е утвърден като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий през 1883 г.

Но първото честване е организирано още преди това – през 1851 г., от Найден Геров в Пловдив, а от 1857 г. започва редовното му отбелязване в Цариград, Шумен и Лом като училищен празник (както „Десант” отбеляза в своя публикация през миналата година, според нов превод от староарменски на едно старо писмо на арменски пътешественик, през май 1813 г. той е присъствал на отбелязването на вечеринка, посветена на създаването на буквите в Шумен, което прави града под Илчовия баир първия, отбелязал паметта на светите братя, б. р.).

След освобождението на България 11 май става всеучилищен празник на двамата първоучители и просветители. Тогава възниква и идеята да се напише химн в тяхна прослава.
Това става през 1892 г. в Русе, където Стоян Михайловски, по това време учител в Мъжката гимназия в дунавския град, написва текста. А през май 1901 г. учителят от Петокласното ловешко училище Панайот Пипков създава музиката за „Върви, народе възродени”.
Почти сто години по-късно – през  1981 г. папа Йоан Павел ІІ провъзгласява солунските братя – равноапостолите св. св. Кирил и Методий, за съпокровители на цяла Европа.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки