Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
В сряда Русия и Китай подписаха най-мащабния договор в цялата история на „Газпром“
23 Май 2014, Петък


Сближаване на Изток, размирици на Балканите, възмездие за злоупотреби в Африка


„Газпром" ще доставя газ на Китай

Руският газов гигант „Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) подписаха в сряда исторически договор за доставки на газ в Китай. Документът бе парафиран в присъствието на руския президент Владимир Путин, който бе на двудневно посещение в Поднебесната империя, и китайския държавен глава Си Джинпин, предаде ИТАР-ТАСС.

Цената на газа не е обявена в контракта. Тя бе квалифицирана като „търговска тайна" от шефа на "Газпром" Алексей Милер.
Общата стойност на договора е 400 милиарда долара, а срокът на действие е 30 години, оповести подробности все пак той. Това е най-голямата сделка на "Газпром" с обем от 38 милиарда кубични метра газ годишно.
"Такъв договор нямаме с нито една компания", отбеляза Милер, цитиран от руската информационна агенция.

Двете страни подготвяха сключването на огромния договор в продължение на няколко години. През октомври 2009 г. "Газпром" и Китайската национална петролна компания подписаха рамково споразумение за основните условия на доставките на природен газ от Русия за Китай, предполагащо износ на 38 милиарда кубични метра газ годишно за китайския пазар от 2018 г.
През септември 2010 г. бяха сложени подписи под анекси към основните условия на доставките на газ от Русия за Китай.

През март 2013 г. "Газпром" и Китайската национална петролна корпорация подписаха меморандум за взаимно разбирателство в областта на сътрудничеството между двете компании по проекта за доставки по тръбопровод на природен газ в Китай по "Източния маршрут". Тогава президентът на „Газпром” Алексей Милер заяви, че доставките на руско синьо гориво в Китай могат да бъдат авансирани.
След като бе съобщено за подписания дългосрочен договор, акциите на руския газов гигант "Газпром" поскъпнаха с 2% и достигнаха 148,55 рубли (4,3 долара).


Безредици в Скопие

Тези дни в македонската столица избухнаха разгорещени вълнения на етническа основа, след като тийнейджър беше намушкан фатално от друг младеж, вероятно крадец на велосипеди. Напрежението бе провокирано от съобщението, че заподозреният за убийството принадлежи към албанското малцинство в Македония.
Както съобщиха от местната полиция, при размириците през нощта срещу сряда са били  задържани 27 души, но македонски медии информираха, че задържаните са 40, а пострадалите са десетки. 

Шестима полицаи са били ранени. Има изпочупени полицейски автомобили. Нападнати са били магазини, кафенета и ресторанти, за които се предполага, че са собственост на етнически албанци, информираха международните агенции.
Още в понеделник протестиращите се опитаха да стигнат до населения с етнически албанци квартал „Сарай“, но бяха спрени от вериги полиция. Те повториха опита си и късно на другия ден. Стигна се до сблъсъци със силите на реда, които бяха подготвени да отразят атаките, след като през целия ден полицейското присъствие в района беше засилено.


Ново развитие по делото за убийството на Политковская

Московски съд призна за виновни петимата обвиняеми за убийството на руската разследваща журналистка Анна Политковская, съобщи в сряда „Франс прес“, позовавайки се на агенция „Интерфакс“.
Четирима от тях са признати за виновни в организирането на атентата срещу журналистката пред входа на сградата, в която се намирало жилището й, а петия - за извършването на убийството.

ИТАР-ТАСС съобщи, че съдебните заседатели в Московския градски съд по делото за убийството на Политковская са признали за виновни Лом-Али Гайтукаев, неговите племенници - братята Рустам, Ибрахим и Джабраил Махмудови - и Сергей Хаджикурбанов.
Журналистката от "Нова газета" Анна Политковская, която минаваше за специалист по Чечения, беше убита на 7 октомври 2006 г., докато се прибира в дома си.
Първият процес срещу извършителите приключи през 2009 г. с оправдателна присъда срещу тримата обвиняеми, но Върховният съд отмени решението и постанови ново дело срещу петима подсъдими.


В Турция искат затвор за 13-годишно момче

Присъда заплашва тринайсетгодишно туркинче, което може да бъде тикнато зад решетките от шест месеца до три години заради това, че е взело участие в протест в егейския окръг Измир, състоял се на 17 май след инцидента в мината в близкия град Сома, при който загинаха 301 души, съобщи вестник "Хюриет дейли нюз".
Тийнейджърът е обвинен в „нарушаване на закона за събиранията".

Случаят предизвика общественото внимание, след като първоначално беше съобщено, че 10-годишно дете е отведено от полицията по време на демонстрациите. По-късно службата на измирския валия оповести, че момчето в действителност е на 13 години и отрече да са му прилагани някакви процедури за арест.
Официалните представители заявиха, че полицейските служители само са отвели малкия арестант, „за да го отделят от групата" и показаха кадри, за да докажат, че той активно е участвал в протестите.

Според агенция „Доган“ прокурорите са определили момчето като „дете, въвлечено в престъпление". Това, от своя страна, позволява да бъде заведен процес, който, съгласно съществуващото турско законодателство, може да доведе до вкарването на юношата в затвора.


Осъдиха за корупция Хосни Мубарак

Бившият президент на Египет Хосни Мубарак беше осъден на първа инстанция на три години затвор за корупция, предадоха на 21 май световните агенции.
Двамата синове на бившия египетски лидер – Гамал и Аля, пък получиха по същото дело по четири години затвор.
Обвиненията срещу тримата Мубарак бяха за отклоняване на държавни средства и корупция. Смята се, че те са присвоили 125 млн. египетски лири (13,5 млн. евро) от бюджета на президентския дворец.

Присъдите бяха обявени три години и половина след народния бунт, който сложи край на 30-годишното управление на Мубарак.
Египетският експрезидент ще бъде съден повторно за ролята си в убийството на стотици протестиращи по време на избухналото през 2011 г. народно недоволство срещу него.  Синовете му ще се изправят на съд и по други обвинения за корупция.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
gjurza
24.05.2014 07:21:38
0
0
Momche ot turski proizhod se naricha turche, a ne turkinche, koeto, saotvetno e momiche.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки