Банята на Бай Ганьо ще става СПА център


Банята на Бай Ганьо ще става СПА център
От старата централна минерална баня в Банкя е започнало изграждането на парка в градчето
02 Май 2014, Петък


Граждани се тревожат, че националният балнеокурорт Банкя скоро няма да е достъпен за простосмъртни

Автор: Диана Славчева

Независимо от протестите на гражданите на град Банкя през 2013 г., изразени с подписка, плакати, листовки, декларация, митинг и писма до софийския кмет, оставени без отговор от Йорданка Фандъкова, Столична община и район «Банкя” организираха на 26 април за втори път събрание с цел представяне на инвестиционни намерения за отдаване на концесия за максимален период от време на основните курортни инфраструктурни обекти в централната част на Банкя – Голямата баня и Летния театър.

За това алармираха тези дни от Гражданско сдружение „Банкя“. Неговите активисти уточняват, че след провала на първото представяне, на което е ставало дума за  изграждане на градски СПА хотел, в момента от районната община се говори за «Реставрация и изграждане на съвременен балнеоложки комплекс – Банкя» и построяване на балнеоложки хотел. На практика, освен промяна в терминологията, няма промяна в идеята за концесия, срещу която всъщност гражданите принципно протестират.

Те са притеснени, че съществува риск предлаганите концесионни условия да се променят драстично след приемане на процедурата от СОС, което може да доведе до скрита пълзяща приватизация, както това вече се е случвало с другия голям обект на курортната инфраструктура – комплекс от топъл минерален плаж, ресторант градина и лятно кино, разположен на площ от близо 10 декара в централната част на курортното градче.      
  
Въпросът е съдбоносен за  бъдещето му и гражданите на Банкя изискват комплексен подход, подобаващ за курорт с неговия статут. А той е обявен за „балнеолечебен курорт от национално значение“ с решение на Министерски съвет № 153 от 24 февруари 2012 г. Затова и местните жители настояват основните инфраструктурни обекти в него да запазят обществения си характер, за да може да се ползват от повече хора.

Защото на всеки е ясно, че комплексите, изграждани от концесионери, по принцип се правят елитарни, което силно ограничава достъпа на обикновените граждани до тях и стеснява до минимум възможностите им да ползват евтино обществено здравеопазване и благодатни лечебни процедури. 


Когато е изградена през 1911 г., старата баня в Банкя е била най-голямата от този тип на Балканите. В ново време тя се превръща в снимачна площадка на филмите „Хъшове“ и „Бай Ганьо пътува из Европа“ - естествено , с култовата сцена с пляскането във водата и биенето по гърдите с викове „Булгар, булгар“, надавани от Алековия герой. Имало е и специално помещение за къпане на царя и царицата, добило популярност като „царската баня“. В мазето пък е била разположена... собствена електрическа централа.

Сградата, която е паметник на културата, е затворена през 2000 г. и оттогава не функционира. Десет години по-късно Министерският съвет я прехвърля на Община Банкя. Тогава местната управа поръчва идеен проект за превръщането на знаменитата постройка в СПА център.
Той предвижда в някогашното централно фоайе да се направи кафе-сладкарница, да има също фитнес център, витаминен бар, в който да се сервират от прясно изцедени сокове до хранителни добавки, СПА съоръжения, стаи за масаж и пр., а на втория етаж да се обособи център за възстановителни процедури и физиотерапия.

Всички предлагани услуги, разбира се, ще бъдат платени, а цените им естествено ще се  определят от концесионера, а не от общината. От което и на децата е ясно, че едва ли ще могат да припарят до частния за 35 години напред балнеоложки комплекс.


Бароковата сграда на банята през 1930 г.

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки