Войници, не се предавайте в плен


Войници, не се предавайте в плен
Главнокомандващият гръцката армия – престолонаследникът крал Константинос І (седнал, в средата) и началникът на генералния щаб полк. Виктор Дусманис (вляво)
30 Април 2014, Сряда


Преди 100 години
Точно преди 100 години, през 1914 г., след приключването на Междусъюзническата война,


Автор: Йордан Георгиев

в ямболската печатница „Просвета“ фелдфебел Христо Ив. Райчев издава книгата „Войници, не се предавайте пленници“. По спомени на български воини, сражавали се по фронтовете на Първата световна война, тя им е била раздавана заедно със сухарните торбички и манерките за вода, за да я прочетат като урок преди да влязат в бой. Копие от нея понастоящем се съхранява в РИМ – Монтана.

Още на корицата й авторът пояснява, че в нея става дума за ужасните мъки на един български войник, пленен от гърците. Името му е Стойчо. От петдесетината й страници можем да разберем и как българските земи са поругавани по указания на гръцкия крал.
Повествованието разкрива как по време на Междусъюзническата война нашият войник се скита цял ден из гората „без да знае накъде и без път“, за да търси ротата си. В един момент попада на убит гръцки войник и търсейки нещо за ядене в захвърлената му настрани раница, попада на едно писмо. И тъй като в мирно време Стойчо е имал зеленчукова градина в селото си, която давал под наем на гърци, та от тях се научил да чете и пише на гръцки, успял да го прочете.

В него приятел на убития му бил писал: „Нашият крал Константин, като тръгнахме срещу българите от Солун, ни каза: „Убивайте, убивайте, убивайте, всичко българско плячкосвайте и предавайте на огън всичкия им имот“. Крал Константин сам иска да го наричаме Българоубиец, за да се прочуе во веки веков.
От гдето минахме, прах и пепел правихме. Аз кандисах вече на млади българки... Като си свършвахме работата... изколвахме ги... Разпрах три трудни булки...“
По-нататък от разказа става ясно, че Стойчо, без да прочете писмото до края, го прибира в джоба си, заплюва с презрение трупа на умрелия грък и тръгва по-нататък „из неизвестността“, като тежко въздъхва и за първи път заплаква: „Отечество, мило Отечество!“.

22 години след Първата световна война пък – на 12 юни 1941 г. в. „Утро“ оповестява на първата си страница: „Тук пристигна, на път за родния си край, някъде в Айтоско, още един „забравен“ български военнопленик от миналата Европейска война. Бил е попаднал през 1917 г. в плен на съглашенците, след което бил ранен при едно разузнаване на фронта, заточен някъде на гръцките острови и „забравен“ да бъде впоследствие освободен и върнат в България. Той се именува Желязко Димитров, сега 55-годишен мъж, по лицето на когото личат белезите на 24-годишното му изтезание и изтощение“.


Патриотичен календар

25 април 1902 г. — Тържествено е открита Българската болница в Цариград

26 април 1963 г. — Открита е първата в България електрифицирана жп линия София - Пловдив

27 април 1866 г. —Роден е Пенчо Славейков

28 април 1867 г. — Панайот Хитов преминава от Румъния в България с чета, на която знаменосец е Васил Левски

29 април 1877 г. — Създадено е Българското опълчение

1 май 1869 г. — Васил Левски започва втората си обиколка из България, по време на която създава революционни комитети


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки