Разядка с великденски яйца


25 Април 2014, Петък


Следпразнични рецепти


Продукти:

няколко счупени великденски яйца
2 по-едри моркова
1 връзка магданоз
100 г кашкавал
домашно приготвена майонеза
сол и черен пипер на вкус
сок от половин лимон
3-5 скилидки чесън
4-5 перца от пресен лук
десетина маслинки за украса

Начин на приготвяне

Ако всяка година по това време се чудите какво да правите с купищата счупени яйца, останали след Великденските празници, ви предлагам няколко лесни и оригинални рецепти как да ги използвате. Едното от предложенията е за разядка, заимствана от руската кухня.
Обелете няколко яйца, но да не са повече от 5, настържете ги на ситно ренде. На по-едрото деление на рендето настържете и морковите. Леко ги отцедете с ръце от сока и ги добавете съм яйцата.

Към сместа прибавете настъргания кашкавал, счуканите скилидки чесън и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте със сока на половин лимон.
Оставете всичко настрани за около половин час. През това време си направете майонезата. За нея ще ви трябват едно цяло (сурово) яйце и един жълтък, 2 чаени лъжички лимонов сок, 1 супена лъжица горчица, 2 чаши (по 200 мл) олио или зехтин.

Сложете съставките (без мазнината) в тесен и висок съд или в стъклен буркан и добре ги разбийте с миксер. Без да спирате да бъркате, добавяйте по малко олио, бавно, докато яйцата не го поемат всичкото.
Готовата майонеза смесете с разядката и ситно накълцания магданоз. Поднесете я с украса от маслини.

И ако все още ви се намират счупени боядисани яйца, пробвайте следното предястие на фурна: Обелете 5-6 от тях, срежете ги на две. Извадете жълтъците и ги стрийте с вилица, като прибавите към тях масло колкото орех, една супена лъжица накълцан магданоз и 2 лъжици брашнян сос (приготвя се от запържени 2 лъжици брашно в малко масло, размити в чаша прясно мляко).

С така приготвената смес се запълват половинките белтъци, по желание могат да се поръсят със задушени гъби и настърган кашкавал и се пекат в намазнена тавичка в предварително загрята фурна, колкото кашкавалът да добие златист цвят.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки