Вехти войводи изнесоха открит урок по история


Вехти войводи изнесоха открит урок по история
18 Април 2014, Петък


Членовете на клуб “46-ти пехотен Добрички полк” пресъздават най-драматичните моменти от Априлската епопея

Автор: Пламен Николов

Оригинален открит урок по история изнесоха пред петокласници в Добрич възстановчиците от местния клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция”. Това е първата проява от кампанията, която патриотичната организация започва в училищата.
Целта е подрастващите да бъдат запознати по атрактивен и увлекателен за тях начин с българската история. Подобна инициатива е похвална и с оглед на глупостите, с които изобилстват днес учебниците по история.

Урокът бе изнесен пред петокласниците от СОУ “П.Р.Славейков”, посещаващи СИП по история. Темата бе „Хайдушкото движение в България през ХV – ХІХ век”. Членовете на клуба се появиха пред малчуганите в оригинални облекла, носени от българските хайдути. Част от дрехите са автентични, останалите са изработени от естествени материали и са точни копия на оригиналните.

Историята на хайдушкото движение в България е тясно свързана с борбите на народа ни срещу турския поробител. То възниква още в първите години след падането на Второто българско царство и е единствената непрекъсната форма на антиосманска съпротива на българите през всичките пет века на робството, припомниха възстановчиците.
Всеки един от тях се бе въплътил в легендарен персонаж. Един след друг гостите разказаха пред децата истории за вехти войводи – как народните закрилници са хващали гората, за да мъстят на поробителя за нанесени им лични неправди, за погубени близки.

От лично отмъщение хайдутството преминава към закрила на онеправданите християни. А през втората половина на ХІХ век то стига до нова фаза на развитие – хайдутите стават една от движещите сили в националноосвободителните борби.
Тяхната цел вече не е просто мъст или закрила на българите, а възстановяване на българската държава. Децата чуха историите на Филип Тотю, Капитан Петко войвода, дядо Ильо Малешевски. Не бяха забравени и жените, които наравно с представителите на силния пол са избрали да поемат неизвестния и пълен с опасности път на хайдушкото битие.

Петокласниците научиха за Сирма и за Румена войвода, водили свои дружини из българските планини. От своя страна учениците разказаха за двамата прославени добруджански хайдути – Пею Буюклията и Димитър Калъчлията. Особено атрактивни за малчуганите се оказаха историческите оръжия, които те за пръв път имаха възможност да разгледат отблизо. Въоръжението, с което гостуваха хората от „Традиция“, е напълно автентично.

Децата се запознаха с пушката бойлия, изработвана от сливенски български майстори. Учениците дори имаха възможност да видят как работи механизмът й. Показани бяха още кремъчни и капсулни пистолети, ятагани, бойни ножове – кулаци, турска сабя – шамшия.

Първата за Добрич бойна възстановка организират утре членовете от „46-ти пехотен полк”.
На Велика събота сред автентичния декор на Архитектурно-етнографския музей на открито „Старият Добрич” добруджанци ще станат свидетели на историческата поредица от живи картини „Българският Великден 1876”.
Тя пресъздава една от най-славните и героични страници в историята ни – Априлското въстание. Зрителите ще видят пристигането на Кървавото писмо в Панагюрище и избухването на въстанието.

След това пред добруджанци ще бъдат разиграни драматичните битки на въстаниците срещу башибозушките орди , черкезки шайки и редовна турска войска.
Втората част ще пресъздаде разтърсващите сцени на Баташкото клане. Възстановката ще завърши с героичната отбрана на Перущица. Ще бъдат представени изработени по автентични образци униформи на редовна турска армия, облеклата на въстаниците, мирното население, башибозуци и черкези.
Бойните действия ще се водят с автентично историческо оръжие, използвано преди 138 години.

С героизма и трагизма си Априлската епопея се превръща в Българския Великден – върха на националноосвободителните борби и на усилията на народа ни за отхвърляне на петвековното турско робство. Именно в онези времена на национален подем и безпримерна саможертва ще ни пренесат възстановчиците на 19 април 2014 г.


В категории: Горещи новини , Духовни средища

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
30.09.2014 12:06:03
0
0
Харесвам идеята на Добричкият военен клуб да показва исторически възстановки от бълг.история.През турското робство българина е бил онеправдан с несигурен живот.Затова и имало хайдутство и въстания ср.турската власт.Априлското въстание 1876 год.и саможертвата на гр.Батак са ни донесли бълг.свобода.[bluescreen]
1
дядо кольо драгнев сараюртски.
23.04.2014 16:20:19
0
0
БРАВО НА МОИТЕ ДОБРУДЖАНЦИ КОЕТО ПОКАЗВАТ ПРЕД УЧЕНИЦИТЕ.ТОВА Е УНИКАЛНО В БЪЛГАРИЯ.ТАКА СЕВЪЗПИТАВАТ В ПАТРИОТИЗЪМ.УМНО НАПРАВЕНО.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки