Грижи за сливовите дръвчета през пролетта


Грижи за сливовите дръвчета през пролетта
15 Април 2014, Вторник


Сливата се отглежда от човека от праисторически времена. Данните за произхода и историята й са оскъдни и затова не може да се определи достоверно мястото

Автор: Георги Стефанов

на първоначалния й произход и историческо развитие. Във всички страни на умерената климатична зона това плодно дърво расте и се развива добре.
Ежегодно поради нападения на вредители се губи голяма част от плодовете на дърветата. Тези загуби могат значително да се намалят чрез правилно прилагане на агротехническите мероприятия и химическите средства за растителна защита.

Сливата се напада от много болести и неприятели, но не всички имат икономическо значение. Най-опасната вирусна болест е шарката, овошките боледуват още от червени листни петна, сливова ръжда, кафяво гниене, съчмянка и др. От неприятелите най-неблагоприятни са сливов плодов червей, щитоносни въшки, листни въшки, плодови оси, листогризещи гъсеници и др.
За увеличаване на дълголетието на сливовите насаждения и получаване на повече и по-качествени плодове е препоръчително да се извършват 2 зимни и 5 вегетационни пръскания.

Първото зимно пръскане се извършва в плододаващите насаждения късно през зимата за борба с яйцата на акари, щитоносни и листни въшки, яйца на педомерка и др. Използва се „Акарзин“ в доза 3%. Пръска се обикновено през февруари при набъбване на пъпките на дърветата при тихо, топло и слънчево време.

Второто зимно пръскане се провежда от разпускане на пъпките до начало на цъфтежа (бял бутон) срещу сливови плодови оси, щитоносни въшки, хоботници и др. Прилага се един от препаратите: „Нуреле Д“ в доза 0,05%, „Вазтак 10 ЕК“ 0,02%, „Децис 2,5 ЕК“ 0,04%, „Алфа Комби 51,25 ЕК“ 0,05%, „Суми Алфа 5 ЕК“ 0,02%, „Сумитон 100 ЕК“ 0,075% и др.
Първото вегетативно пръскане се извършва 8 – 10 дни след прецъфтяването – срещу кафявото гниене с фунгицида „Роврал 25 Фло“ 0,2%, а срещу червените листни петна и съчмянката с „Пероцин 75 Б Лазур“ 0,25%. В същата фаза на развитие се води борба със сливови плодови оси, щитоносни въшки и др. Избира се някой от следните инсектициди: „Алфа Комби 51,25 ЕК“ 0,05%, „Би 58“ 0,2%, „Нуреле Д“ 0,05% и др.

Второто вегетативно пръскане се извършва в началото на масовия летеж на пеперудите на сливовия плодов червей (през първата половина на май) с един от инсектицидите „Каскейд 5 ЕК“ 0,15%, „Дурсбан 4 Е“ 0,15%, „Димилин 25 НП“ 0,05% и др. Срещу червените листни петна се използва „Пероцин 75 Б Лазур“ 0,25%.

Третото вегетативно пръскане се провежда в края на май срещу гъсениците от първо поколение на сливовия плодов червей, листните въшки и др. с един от следните инсектициди: „Данитол 10 ЕК“ 0,05%, „Релдан 50 ЕК“ 0,15%, „Ларвин 375“ 0,1%, „Сумитион 100 ЕК“ 0,075%, „Нуреле Д“ 0,05% и др. През този период се води борба и срещу съчмянката с „Дитан М 45“ 0,3%, „Тирам ДГ“ 0,3% и „Пероцин 75 Б Лазур“ 0,3%.
Четвъртото вегетативно пръскане се извършва в средата на юни, а петото в края на юли. Целта е унищожаване на младите ларви на сливовата щитоносна въшка, плодовия червей, съчмянката и ръждата. Използват се инсектицидите и фунгицидите, изредени в третото пръскане.

Как се извършва резитба на плододаващите сливови дървета?
При прираст от 30 до 40 cm не се извършва съкращаване на едногодишния прираст. Когато продължителите на скелетните клони имат по-голям прираст от 55-60 cm, те се съкращават с 1/5 до 1/4 от дължината им.

През периода на пълно плододаване прореждането на короните на дърветата е по-силно. Лакомците и силните клонки, които сгъстяват короната, се премахват. Когато в короната има празни пространства, някои от лакомците и силните клонки се навеждат към тях, за да се превърнат в плодна дървесина. Смесените клончета с дължина над 30 - 35 cm се съкращават с около 1/3. Тръноподобните, цветните, букетните, обрастващите клончета и шиповете с дължина под 30 cm не трябва да се съкращават.
Сливови дървета, едногодишният прираст на които е под 20-25 см, се режат на двегодишна дървесина над странично разклонение.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки