Сивата педомерка по лозята


Сивата педомерка по лозята
15 Април 2014, Вторник


Сивата педомерка (Boarmia rhomboidaria Schiff.) се среща в цялата страна и напада лозата и ябълката. Гъсеницата е сиво-кафява до виолетово-кафява, дълга около 35 - 45 мм, гола,


само с два чифта коремни крака. Движи се като огъва тялото си подобно на мерене с педя (откъдето носи името педомерка).
Рано напролет - още в края на март - началото на април, гъсениците изгризват вътрешността на пъпките, като унищожават ресите в тях. Една гъсеница поврежда 14-20 пъпки, а 2 - 3 могат да компрометират напълно реколтата от една лоза. Гъсениците повреждат листата и леторастите, но тези повреди нямат практическо значение.

Сивата педомерка развива две поколения годишно и зимува като млада гъсеница под кората на лозите и на други защитени места. През пролетта, със затопляне на времето, се активизира и започва да се храни като изгризва пъпките, леторастите, ресите и листата. Тогава е най-вредна. Има много добра защитна окраска и се забелязва трудно. Гъсениците приключват развитието си към средата на април и какавидират в почвата на дълбочина 1 - 2 см.

Почистването и изгарянето на кората допринася за силно ограничаване на сивата лозова педомерка.
В лозя, където това мероприятие е трудно приложимо, борбата се води с химични препарати. Може да се използват контактни средства от всички групи - карбаматни, органофосфорни, пиретроиди и други.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки