Пататник с пресен чесън и джоджен


Пататник с пресен чесън и джоджен
11 Април 2014, Петък


За тези, които не са на строг пост


Продукти:

един пакет готови кори (500 г)
1 килограм картофи
4 яйца
1 голяма глава стар лук
2-3 стръка пресен чесън
една китка пресен джоджен (може и сух)
200-300 г сирене
125 г краве масло (едно цяло пакетче)
няколко лъжици олио, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Рецептата е лесна и приятна за изпълнение, не отнема много време и е идеална като идея за обедно съботно-неделно меню, когато цялото семейство се е събрало около трапезата. Тези, които са на строг пост, могат да икономисат яйцата, сиренето и маслото (вместо него се слага повече олио или зехтин), но така ястието със сигурност ще загуби от вкусовите си качества.

Картофите се обелват, измиват се и се настъргват на едро ренде. Към тях се добавят ситно нарязаните стар лук и пресен чесън, както и накълцания джоджен. Сиренето се надробява с пръсти и се прибавя към сместа. Всичко това се размесва леко с ръце, като се внимава да не се мачка много зарзавата, като през това време едно по едно се чукат вътре и яйцата. Подправя се със сол и черен пипер (пиперът не се препоръчва за хора с язва и гастрит) на вкус.

Маслото се разтопява на водна баня в подходящ съд. Половината се разбърква в плънката, останалата част се запазва за мазане на корите.
Принципът на редене е следният. В намазнена тава се подреждат една върху друга половината от корите, като всяка се маже веднъж с олио, веднъж – с масло. Изсипва се плънката и по същия начин се процедира и с останалите кори.
Когато баницата е наредена, се нарязва с много тънък нож на парчета като торта, полива се с останалото масло и се пече в предварително загрята фурна на умерен огън, докато горните кори хубаво се зачервят.
Пататникът се сервира топъл, но е изключително вкусен и студен на следващия ден.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки