Излишните килограми се свалят с... храна


20 Март 2014, Четвъртък


Гладът и диетите не водят до нищо добро, не е важно колко, а какво ядем


Затлъстяването и последиците от наднорменото тегло не са проблем единствено на българите. Излишните килограми са бич за така нареченото „западно общество“, което живее, обича и се храни „на крак“ в минутките свободно време между „важните дела“ в офиса, в кафенето или у дома.

„Нямам време“, е дежурното оправдание за хапнатите набързо хамбургер, дюнер или мазна тестяна закуска, за приготвената супа „аламинут“ от пакетче, пълно с отрови, за парчето пица, полято обилно с кетчуп (в който има всичко друго, но не и домати) и майонеза от изкуствен яйчен прах... Резултатът е напълняване, което често върви с редица здравословни проблеми.

Как да свалим излишните килограми, след като сме заобиколени с ГМО-та, Е-та, храни от нефтен произход (маргаринът, например) или създадени изцяло в химически лаборатории?
Всъщност, много е лесно. Трябва само да си спомним как са се хранили нашите баби и дядовци преди „модерните времена“. Личният си опит с читателите на „Десант“ споделя Николина Любомирова, която е посветила дълги години от живота си за борба с наднорменото тегло. Лекарите я посъветвали спешно да отслабне заради високото й кръвно налягане и исхемична болест на сърцето.

След като Николина изпробвала няколко десетки диети без резултат, нейна съседка я посъветвала да регулира метаболизма си по естествен начин, чрез хранене и спазване на осем прости, но важни правила:

1. Във всяко хранене трябва да присъстват задължително протеини (риба, пиле, кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца, боб, леща, грах, царевица), мазнини (краве масло – над 80 процента, рибено масло, ленено масло, зехтин, маслини, орехи, сурови тиквени или слънчогледови семки) и въглехидрати (всички зеленчуци и плодове, без банани).
Захар, шоколади, тестени изделия (с изключение на хляб) дори и мед през първите 8 месеца от хранителния режим са напълно изключени. За меда се прави компромис само ако се използва с лечебна цел.
Първите една-две хапки от всяко ядене трябва да са белтъчини. Целта е да се намали инсулиновата реакция. Плодовете не се ядат самостоятелно, нито преди основното ядене, а за десерт.

2. Храненията трябва да са по 3 пъти на ден – закуска, обед и вечеря, като обичайните до момента порции се намалят наполовина. Хубаво е храната да се сипва в малки чинии.

3. Между храненията трябва да има интервали от по 4-5 часа, през които се пие само вода. През това време има интензивен процес на изгаряне на мазнините. Един бонбон, дори една солетка или хапка хляб в тези часове влияят пагубно на метаболитния баланс.

4. Всяко хранене трябва да продължава не повече от 60 минути – за да бъде намален гликемичният товар.

5. Храненията трябва да включват само по един протеин (примерно, ако основното ядене е с месо, в салатата не се слага сирене, кашкавал, яйце). Една и съща протеинова група не се повтаря за деня. Ако към закуската е имало сирене, на обяд може да се хапне парче риба, а за вечеря – пилешко месо, кисело мляко, царевица, боб или грах.

6. Последното ядене за деня не трябва да е по-късно от 21,00 часа. Това спомага за оптималното изгаряне на мазнините и балансиране на хормоните по време на сън.

7. През целия ден се пие вода – приблизително 35 мл на всеки килограм телесна маса, но не по-малко от 2 литра.

8. Задължително се изяжда по една ябълка всеки ден – тя е безценен помощник в борбата с излишните килограми.

И не на последно място – яжте проста храна. Няколко маслини, парче сирене, стрък пресен чесън и филия хляб са много по-полезни за тялото ви, отколкото и най-изисканата гозба. И се движете повече, съветва Николина Любомирова.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки