Достолепните цивилизационни придобивки невинаги са безопасни


20 Март 2014, Четвъртък


Дъщеря ми има алергия - уртикария. Лошото е, че заболяването идва от наличието на бактерията йерсиния в кръвта.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Освен антибиотик в началото на лекуването, други лекарства не са й изписвани. Няма и препоръки за специална диета. Въпросът ми е, дали това заболяване няма да пречи при евентуална бременност?
Ваня Русева,
Силистра

Опазването на продуктите в хладилника се оказа, че невинаги гарантира нашата безопасност. Оттам са изолирани множество бактерии, които причиняват нерядко опасни заболявания.
В последно време придоби популярност, с отделни епидемични взривове у нас, заболяването йерсиниоза, предизвикано от бактерия Йерсиния ентероколитика. По същество тя е зооноза, т.е. разпространява се предимно по животните, но не се „колебае“ да разболява и хората.

Характерното за нея е,  че се размножава при много ниски температури, затова заболявания при хората могат да настъпят от заразени храни, съхранявани в хладилник.
Доказано е, че те оцеляват в пресните зеленчуци (моркови, зеле, лук), заразяват и осолените такива (кисело зеел, кисели краставички, домати); не отказват гостоприемството и на млечните продукти (извара, сирене, масло), а и млякото и хляба.

При това там живеят от 3 до 20 дни, а при пресните зеленчуци до 2 месеца.
Йерсиния ентероколитика се открива за жалост навсякъде в почвата, прясната вода, храната, изпражненията). Те са основният разпространител на бактерията, в организма на дивите и домашните животни.
Заразяването с бактерията от страна на хората става чрез приемане на замърсени хранителни продукти, включително и вода. Самите продукти, ако са зеленчуци и кореноплодни растения, пък са заразяват от почвата и водата.

Заболяването, известно под обобщаващото название йерсиниоза, по същество представлява ентерит и ентероколит, т.е. възниквание на тънките и дебелите черва. Проявява се чрез силно разстройство (до 10 пъти на ден), което протича средно около 2 седмици с появата на слуз и кръв в изпражненията. Наблюдава се и повишена температура (рядко много висока), повръщане и увеличение на лимфните възли. Йерсиниозата обаче не рядко предизвиква редица усложения.

На първо място това е инфекциозният полиартрит (на всички стави), миокардит (възпаление и на сърдечния мускул) и по рядко възпаление на щитовидната жлеза, черния дроб и мозъчната кора.
Лечението се извършва само от лекари – специалисти с антибиотици от групата на тетрациклина или сулфонамиди. Според тежестта на заболяването се включват и аминоглюкозиди и флуорохинолони. Изключително важна е профилактиката на заболяването, която изисква правилно съхранение и обработка на храната и особено хигиенно съобразеното съхранение в хладилника.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки