„Крикор Азарян – алхимията на играта””


„Крикор Азарян – алхимията на играта””
Професор Азарян ни напусна през 2009 година. На този 15 март щеше да навърши 80 г.
14 Март 2014, Петък


В памет на Майстора

Автор: Веселин Максимов

Книгата „Крикор Азарян – алхимия на играта” ще бъде представен на 15 март, на специална вечер в памет на големия български театрален режисьор. Организатори са Министерството на културата, театър „Българска армия”, Народният театър „Иван Вазов”, Столична община, фондация „Професор Крикор Азарян” и издателство „Захарий Стоянов”, което пуска сборника на пазара.

Преди това от 16 часа пред Народния театър ще бъде открита изложба, посветена на режисьора. Тя е вдъхновена от Съюза на артистите, а презентацията на книгата е час след това във фоайето на втория етаж на театъра.
На следващия, 16 март, в камерната зала на шестия етаж на „Иван Вазов” любителите на изкуството на Азарян ще могат да се насладят на една от най-силните му постановки приживе - „Лазарица”.

Съставителка на книгата е съпругата на Майстора Валентина Радинска. Тя е убедена, че всеки, които разгърне страниците, ще се срещне почти физически с него, защото въпреки че напусна този свят, продължава да бъде еталон за поведение, мислене и творчество както в изкуството, така и в обикновения човешки живот.

В книгата са събрани спомените за Крикор Азарян на десетки хора, които са му колеги, ученици, приятели, съратници или изобщо са се докосвали някога до него. Там можете да прочетете спомените на Стефан Цанев, Боян Папазов, Христо Мутафчиев, Камен Донев, Галин Стоев, Марин Янев, Илка Зафирова, Валентин Танев, Стефан Вълдобрев, Красимир Спасов, Кирил Кавадарков и още много други творци на българския театър, кино и въобще култура. Множество интересни снимки съпътстват писаното слово в сборника.

Крикор Степан Азарян беше легендарен режисьор в театър „Българска армия”.
Той е няколко десетилетия преподавател по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, председател на Българската асоциация на режисьорите от театъра и Почетен професор на Нов български университет.
Роден е на 15 март 1934 година в Пловдив. Завършил е специалност „Актьорско майсторство и режисура” в София през 1966 година, след което продължил образованието си в най-реномираните руски киноинститути в Москва и Ленинград.

Той е получавал абсолютно всички български театрални награди, носител е на почетен „Аскеер”. Освен в театъра, той има роли и в киното („Птици и хрътки”, „Дрямка”), подписът му стои под лентата „Всички и никой”. Крикор Азарян остава известен в гилдията и със своите крилати мисли, много често цитирани от негови колеги, приятели и ученици, вече утвърдени под прожекторите на славата:
"Човек никога не си отива от този свят, все нещо от него остава тук." "Основният ни проблем е, че сме изгубили способността да се изслушваме".

"Не умеем да живеем. Нищо и половина сме. Тази нация е пред загиване. Ще изчезне и езикът. Ще се говори само на английски. Ще се занимаваме само с компютри. Децата масово ще бягат и ще се разочароват. Всички ще се спасяват поединично. Това е."
"Най-грешната представа за мен е, че съм един пияница, който навремето е бил много симпатично момче."

"Със Сашо Морфов цял живот сме били като две кучета - едното по-голямо и с претенции за порода. Другото - също, но трябва да се подчинява на първото."
"Аз съм си най-големият враг. Безотговорен съм, недисциплиниран." "Зодия Близнаци съм и в мен живеят много повече от двама. Има моменти по време на работа, когато в мен живеят 17-18 души и не мога да разбера кой съм в момента. Когато бях 22-годишен, ми се е случвало да полудявам, все едно сърцето ми ще изскочи, аз не зная кой точно съм в момента."


Предишната книга на съпругата му Валентина Радинска „Ние с Коко”, също посветена на него Петър „Чочо” Попйорданов (също напуснал ни прекалено рано) винаги е бил признаван от Крикор Азарян за най-любимия негов ученик

В категории: Културен Десант , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Татяна
17.04.2017 11:26:55
0
0
Всеки има право на собствено мнение.
Този човек е бил учител на много талантливи и големи български актьори!
А със сигурност има страхотни пиеси, които е поставял!
Понякога много трудно можем да разберем даден човек. Тогава е по-лесно другото.....
1
ЗРИТЕЛ
16.03.2014 10:15:48
0
1
КРИКОР АЗАРЯН ИЗОБЩО НЕ Е СРЕД ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ РЕЖИСЬОРИ. ТОЙ БЕШЕ ПРОСТО ЕДИН МНОГО ХИТЪР АРМЕНЕЦ, КОЙТО УМЕЕШЕ ДА СИ ПРАВИ САМОРЕКЛАМА ИДА СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА ГОЛЯМ - ВИЖТЕ ТРИТЕ МУ ПОСТАНОВКИ ВА ЧЕХОВИТЕ ПИЕСИ, ЗАСНЕТИ СЕ, ДА ДА ВИДИТЕ КОЛКО ГРОЗНИ И СЛАБИ СПЕКТАКЛИ САКАТО РЕЖИСУРА, СЦЕНОГРАФИЯ, КОСТЮМИ, ПОДБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ, РАБОТА С АКТЬОРИТЕ, КОИТО ВИКАТ, РЕЦИТИРАТ, КРЕЩЯТ КАТО МАЛОУМНИ В МНОГО СЦЕНИ, ЛОШО ОСВЕТЛЕНИЕ, ИЗОбЩО ПРОТИВНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ, ГАВРА С ВЕЛИКИЯ ЧЕХОВ
едно голямо нищо с огромни претенции беше този Крикор Азарян! Имаме много по-големи режисьори от него!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки