Работният им ден


08 Март 2014, Събота


28 февруари (петък), 15.00 ч. Пламен Орешарски се среща  с турския външен министър Ахмед Давутоглу  в Министерски съвет.


Визитата е само ден, след като  в пловдивската Джумая джамия Давутоглу насърчава Главното мюфтийство да не се отказва от абсурдните си претенции върху паметници на културата, които после да превръща в мюсюлмански храмове. Вместо обаче да му иска сметка за тези  провокации, премиерът се подмазва на турския министър: „Между България и Турция има потенциал за по-нататъшно сътрудничество. Вие сте  голяма икономика, голям пазар и източник на инвестиции.“ Орешарски не отваря и дума  за защита интересите и на родните превозвачи, които неведнъж бяха блокирани на границата на югоизточната ни съседка. Вместо това продължава с хвалбите към Давутоглу: „Всяка кола, идваща от Турция, която минава през  границата, е полза за страната, защото създава икономическо оживление“.

16.00 ч. Турският външен министър е приет и от председателя на парламента Михаил Миков. Той явно се стреми да надмине по раболепие министър-председателя, като заявява пред репортерите: „Българо-турските отношения през последните 25 години може да се определят като „История на успеха“.

1 март (събота), 11.00 ч. Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев са в Рим за конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС). От трибуната, вместо да анализира провала на управлението на червената партия в България, той посочва на ПЕС кой е „врагът“: „Да спасим Европа от националисти и консерватори. Ясно мога да кажа, че те са фалшива алтернатива на статуквото. Те създадоха голяма бъркотия в управлението на Европа и справянето с кризата. Всеки безработен, всеки работник, който усеща ограбените си социални права, всяка жена, чиито права са атакувани – за това вина носят националистите.“

14.00 ч. След червения лидер, и Орешарски решава да раздава съвети на европейците. Той дори обява, че Европейският съюз трябва светкавично да се промени: „Имаме нужда от политики за икономически растеж. Тогава фискалната консолидация ще бъде лесно постигната. Имаме нужда от повече интеграция и солидарност като алтернатива на сепаратизма и ксенофобията.“
Не пропуска и да посочи кой е виновен за това: „Тези проблеми са резултат от политиката на дерегулация на пазарите, политика на консервативните партии през последните повече от 10 години.“  Естествено за провала на социалистическите правителства в Европа няма и дума.

3 март ( понеделник), 10.30 ч. Министър-председателят е на Шипка за тържествения митинг по случай Трети март. Още при пристигането си на легендарния връх той е освиркван от хилядите българи, дошли за празника. Те пък са спирани от колони жандармерия. 
Орешарски се прави, че не чува народното недоволство и реди тривиалните думи, написани от неговите помощници: „Да бъдем на 3 март на този славен връх и да се поклоним пред героите на нашето освобождение е наш дълг и чест. Важно е да помним и да се гордеем с нашето минало. Но още по- важно е да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето. Защото свободата не се дава веднъж завинаги.“ Свободата явно не означава много за кабинета, който не подава оставка, въпреки масовите граждански протести през миналата година.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки