Украйна – глобален пропаганден гьонсуратлък


Украйна – глобален пропаганден  гьонсуратлък
07 Март 2014, Петък


Случайно ли гледахме „Транспортер 3“ в неделя

Автор: Валентин Фъртунов

В геополитически план украинският казус показва няколко неща. Сблъсъкът е между океанските сили (САЩ) плюс част от континенталните сили (ЕС) с основните континентални сили (Русия и Китай). Фактът, че Евросъюзът се оказва в „неправилна“ (с океанските срещу континенталните сили, т.е. срещу собствената си природа) позиция само потвърждава мнението на редица наблюдатели, че тази формация под чужди внушения и натиск гради собствената си погибел.

Тук обаче няма да говорим за геополитика, а за Холивуд...
Да-да, не се стряскайте. Нека ви припомня, че най-добрата книга на един от най-големите специалисти по пропаганда, реклама и политически маркетинг в света г-н Жак Сегела така се и казва - "Холивуд пере най-добре“. И да, той точно това има предвид, страхотното вселенско пране на мозъци. Като прибавим към тая хипермашина за манипулации и другите фаланги – западните електронни и печатни медии, нещата страховито придобиват потресаващи 3D измерения.

Като прекрасно смазан механизъм и отлично напаснати, бетер хора на руската армия, тази машина бълва в последните седмици хладнокръвни небивалици за украинската проблема, набива ги в някакъв великолепно планиран ритъм от сутрин до вечер, вади като фокусник ту от левия, ту от десния ръкав някакви свидетелства, свидетели, улики и прочее, които обаче като тръгнеш да ги проверяваш доникъде не водят и нищо не доказват и накрая се сблъскваш с някакъв малък неизвестен сайт и ...дотам.

„Руската армия е в Украйна“, вият по цял ден, съответно вървят заплахи за санкции и прочее. Когато обаче бръкнеш в безпристрастните енциклопедии и справочници, се оказва, че в различни военни бази в Украйна, главно в Севастопол, са дислоцирани 219-и полк за радиоелектронна борба, 30 бойни кораба и съдове, 1096-и зенитно-ракетен полк, 810-и полк на морската пехота, 12 самолета Су-24М, Су24МР, Ан-26, а също така и 10 вертолета Ка-27 с обща численост около 14 000 човека. Да, там е руската армия, съвсем официално, по договор. Има ли нужда от коментар!

Но всъщност, тук имам един друг въпрос. Как така стана, че големите български комерсиални медии толкова успешно се включиха в този глобален план на виещите? Може би защото не са съвсем български?
Но да ви кажа за какво става дума. В неделя вечер по една такава небългарска телевизия пуснаха великолепния екшън на Джейсън Стейтъм „Транспортер 3“. Та там има един епизод, в който героят на Стейтъм обърква националността на изстрадалата главна героиня и я нарича рускиня.
Аз съм украинка!

Възмутено подскача актрисата, ние сме съвсем различни – тук (посочва си мозъка) и тук (посочва си сърцето)... Питахте ме как се перат глобално мозъци и защо Холивуд пере най-добре – ето така се прави, върви вълнуващият екшън, зяпаш с разтуптяно сърци и не разсъждаваш, а от екрана се протяга дългата лапа на манипулацията и ти завинтва за части от секундата в подсъзнанието – ние сме различни „тук“ и „тук“. Ама дали е така и как е, кой ти гледа в тая бързина, братче...


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки