Румънският парламент одобри правителството на Виктор Понта


Румънският парламент одобри правителството на Виктор Понта
07 Март 2014, Петък


Премиерът очаквано спечели вот на доверие


Лидерът на Социалдемократическата партия си осигури нов мандат за продължаване на подкрепените от Международния валутен фонд реформи, насочени към увеличаване на икономическия растеж във втората най-бедна членка на ЕС, отбелязва „Ройтерс“.
Решението за промяна на структурата и политическия състав на правителството бе одобрено на съвместно заседание на двете камари на парламента с 346 гласа "за" и 191 "против".

Промените се наложиха, след като Национално-либералната партия напусна управляващата коалиция заради политически разногласия със съюзниците си, включително по въпроса за формата на участие в изборите за Европейски парламент.
Излизането на либералите от коалицията предизвика тревога за способността на Румъния да спази ангажиментите си съгласно стендбай споразумение с МВФ на стойност 4 млрд. евро, което предвижда справяне със загубите на губещи държавни предприятия в година на избори, отбелязва „Ройтерс”.

Виктор Понта си осигури безпроблемно одобрение на състава на новото правителство, след като партията Демократичен съюз на унгарците в Румъния прие да влезе в правителството с двама министри, един вицепремиер и 14 държавни секретари, а парламентарната група на националните малцинства обяви, че ще подкрепи новия кабинет, посочва информационният сайт "Зиаре".

След като получи одобрението на мнозинството народни представители, Понта заяви, че иска новото правителство да заработи още от утре, съобщава „Аджерпрес”.
Понта сега е изправен пред нова заплаха от своя стар политически противник, президента Траян Бъсеску, който постави под въпрос конституционното право на Понта да състави нов кабинет и заплаши да се обърне към съда, допълва „Ройтерс”.

Това може да удължи периода на политическа нестабилност, която наред с колебанията на нововъзникващите пазари след решението на Федералния резерв на САЩ да намали изкупуването на държавни облигации и продължаващите вълнения в Украйна, оказва натиск върху румънските активи, посочва агенцията.
Леята - една от най-стабилните валути в региона, загуби около 1,1 процента от стойността си от 6 февруари - деня, в който министърът на финансите от Национално-либералната партия подаде оставка, припомня „Ройтерс”.

„Стабилността е от ключово значение за това, което трябва да направим", заяви премиерът Виктор Понта в парламента.
"Румъния трябва да остане атрактивна страна за инвеститорите".
По-рано в сряда лидерът на либералите Крин Антонеску подаде оставка от поста председател на Сената и призова Понта също да подаде оставка, тъй като сформираният основно от тях Социал-либерален съюз вече не съществува, предаде „Аджерпрес”.

Миналия месец социалдемократите на Понта създадоха Социалдемократически съюз с формацията Национален съюз за прогрес на Румъния и Консервативната партия за съвместно участие в изборите за Европейски парламент на 25 май. Това бе и една от причините за раздялата с либералите.


Кой е Виктор Понта: Виктор-Виорел Понта е румънски политик - министър-председател от 7 май 2012 г. и председател на Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 г.
Понта следва и завършва „Право“ в Букурещкия университет (1991 - 1995). Придобива магистърска степен по международно наказателно право от Университета на Катания, Италия (2000), магистърска степен от Букурещкия университет за национална сигурност „Карол I“ (2002), както и докторска степен по наказателно право от Букурещкия университет (2003).

Работи като прокурор (1995 - 1998) и прокурор във Върховния съд на Румъния по корупцията и пране на пари (1998 - 2001). Доцент е по наказателно право в Румънско-американския университет (1996 - 1998). С ранг държавен секретар е ръководител на дирекция „Контрол“ при правителството на министър-председателя Адриан Нъстасе (2001 - 2004).

Става делегиран министър по международното финансиране и достиженията на правото (Acquis Communautaire), 11 март – 28 декември 2004 г. Избран е за депутат в парламента през 2004 г., преизбран е през 2008 г. Делегиран министър е по отношенията с парламента в правителството на Емил Бок, 22 декември 2008 – 1 октомври 2009 г.
След падането на правителството на Михай Унгуряну през април 2012 г. - само 7 месеца преди редовните парламентарни избори, румънският президент Траян Бъсеску дава на Понта, бидейки коалиционен лидер на Социално-либералния съюз, мандат за съставяне на правителство.

Срещу него има подозрения, че е получил в периода 2007-2011 г. незаконно договори с енергийните комплекси „Турчени" и „Ровинари" за своята адвокатска кантора.
Румънската Главна прокуратура получила 19 наказателни жалби срещу Понта, внесени от частни лица. 14 от тях били отхвърлени, а пет са внесени миналата година и са в процес на разглеждане.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки