Откриха неизвестни портрети на Левски и Хаджи Димитър


Откриха неизвестни портрети на Левски и Хаджи Димитър
Намерените на тавана на улилището в Ковачево портрети на Левски и Хаджи Димитър
23 Февруари 2014, Неделя


Случайно открити на тавана на селско училище портрети на Апостола на свободата Васил Левски и Хаджи Димитър положиха началото на инициатива,

Автор: Георги Ваташки

наречена „По следите на изгубената колекция”. Кампанията е на издателство „Просвета“, а целта е българските училища да издирят осем неизвестни портрета на видни възрожденци, сред които Христо Ботев, Любен Каравелов, Петко Славейков и Георги Раковски.
Всичко започва през лятото на 2013 г., когато започва ремонтът на училище „Св. св. Кирил и Методий” в пазарджишкото село Ковачево. При почистването на таваните му тогава директорът на школото Трифон Богданов се натъква на стар портрет на Васил Левски.

Смаян от находката си, той се обръща към професионалисти от издателството. Оттам му отговарят, че литографията е уникална, след което тя бива реставрана. Малко по-късно е открит и портрет на легендарния войвода Хаджи Димитър. Двата експоната са особено ценни, защото се оказват част от специална колекция, поръчана във Виена от родоначалника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов.

Литографиите са датирани около 1880 г. Според специалистите портретът на Апостола е правен в Букурещ от Георги Данчов-Зографина. Изследователят на живота на Левски доц. д-р Цветолюб Нушев счита, че Данчов е ползвал репродукция на последната снимка на Дякона, за която той е позирал през 1872 г. - една година преди смъртта си. Нейният оригинал се съхранява в архива на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
Според Нушев Зографина е ретуширал фотото е и добавил върху лицето на Апостола модните по онова време малки мустаци, каквито революционерът тогава не е имал. Дрехите, с които той позира, също не са били негови, а се явявали реквизит на студиото. По принцип тогава е било практика студийните снимки да се дорисуват.

Засега липсват данни къде е заснет кадърът с Хаджи Димитър. На единствената му известна снимка досега войводата е в четническа униформа. Но на откритата в Ковачево фотография той е нагизден с костюм. За съжаление изминалите дълги години и лошите условия на съхранение са белязали портретите с неугледни неприятни петна.
Смята се, че Христо Г. Данов е поръчал в австрийската столица и портрети на Христо Ботев, братята Кирил и Методий, Иларион Макариополски, Петко Славейков, Георги Раковски, Любен Каравелов и Константин Миладинов. Но днес съдбата на цялата тази колекция е неизвестна. От нея няма следа и в музея на прочутия издател в Пловдив, на който град някога той е бил кмет.

Един от инициаторите на идеята за откриването на неизвестните портрети, е ковачевският училищен директор Трифон Богданов. Тя възниква в главата му, след като лично става свидетел как школските тавани и други помощни помещения на учебните заведения крият неподозирани ценни вещи и исторически свидетелства. А сега е време, в което много училища се закриват и всичко, което се пази в техните хранилища, се унищожава безогледно.

Решено е всички училища в България, чиито патрони са двамата революционери, да получат копия от намерените в Ковачево портрети. Името на Апостола носят 180 учебни заведения в страната, а на Хаджи Димитър – 12.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки