Върнаха ни ливада вместо зеленчукова градина


Върнаха ни ливада вместо зеленчукова градина
Новопазарското село Жилино, където на нашия читател вместо зеленчуковите ниви на неговия дядо, са му върнали... разорани поляни
13 Февруари 2014, Четвъртък


Аз съм гражданин на Република България вече на незавидната осемдесетгодишна възраст. Дядо ми, а след това вече и покойният ми баща  оставиха собственост


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

на земеделска земя и лозя – 75,159 дка. Нивите се намират в земеделския масив в землището на с. Жилино, община Нови пазар. За този имот плащахме по декларирано имотно състояние данъци, според действащото тогава законодателство.
При основаването на ТКЗС баща ми в годините след 1950 г., чрез молбата си внася в ТКЗС 45,100 дка от наличната си земеделска земя, като за цялото си имотно състояние, обявено задължително в съпровождащата му декларация, той подробно описва по местности и декари земеделската си земя заедно със земеделски инвентар – каруци, грапа, веялка, редосеялка, впрегатни животни, конска тяга, крави, овце и други.

Впоследствие управата на учреденото ТКЗС ги остойностява, като получената сума представлява дяловия му капитал като необходимо условие за членството му в ТКЗС.
Години след смъртта му идва времето на т. нар. демократични промени. Властват т. нар. поземлени комисии, които трябваше да възстановят земеделската земя на собствениците в реални граници. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров.
Когато отидохме с по-големия ми брат в Поземлената комисия в Нови пазар да поискаме земеделската земя на баща ни, се натъкнахме на следния парадокс – Поземлената комисия признава само тези 45,100 дка, които са записани в молбата на баща ни за членство в ТКЗС. А от декларацията, в която е описал цялото изброено по-горе имотно състояние, няма и помен.

Поискахме от Общинската служба удостоверение за имотното състояние, което да представим в Поземлената комисия, но така и не го получихме. Ние се мотивирахме, че в общинския архив трябва да има декларации от баща ни, въз основа на които той е плащал данък. Все пак изнасяхме т. нар. „държавни доставки“: жито, груб и концентриран фураж, свинска мас, грозде и прочие. Тази информация обаче е изчезнала от общинския архив. След закриването на ТКЗС не е запазен никакъв архив за случилото се с първичните встъпващи документи за изчисляването на дяловия капитал.

По мое скромно мнение, Общината и респективно Поземлената комисия укриват имотното състояние на баща ни. Така земеделските ни земи не се върнаха не само в реални граници, но вместо това, на нас, наследниците, бяха признати само 45,100 дка.
С брат ми, понастоящем покойник, отидохме в техническата служба на Община Нови пазар. Там намерихме техническа скица за собственост на дядо ни Минчо Стоянов Цонев за зачислена нива в местността Ясак север с площ от 9,100 дка със Заповед № 1735 от 1935 г. Този документ (скица) Поземлената комисия не призна и не ни върна този имот.

Освен това, вместо да признае нива от 17 дка в местността Масалджик и нива с площ от 14,500 дка в местността Горен Хисар, подмени тази земеделска земя с разорана поляна без записана земя от 31,271 дка и ни бе възстановена ливада вместо зеленчукова градина от по-висока категория. От тази зеленчукова градина седемчленното ни семейство произвеждаше всякакъв вид зеленчук, а излишъкът всеки петъчен ден изнасяше на пазар в околийския град Нови пазар, като така препечелвахме необходимите средства за покриване на семейните разходи.

Оттук насетне последва още ходене по мъките. Поземлената комисия отказа да възстанови земеделска земя върху 25,002 дка и 3 дка лозя. Не признаха и нивата от 9,100 дка в местността Есак север. Общинските служители в служба „Земеделие“ - Нови пазар искаха да ме заблудят, че в компютъра няма данни за нивите. Ами как ще има в компютъра земеделска земя, която не е вкарана в него, а съществува разораната поляна, подменяща земеделската земя на баща ми.

Има и още нещо много важно. Аз казах на служителите, че помня имената на нашите съседи на тези ниви, които съм ги орал, сял, жънал и т. н. Но вместо техните имена от земеделската служба са отбелязали „неидентифициран собственик“. За мен това е заличаване на  историческата памет и подмяна на реалната собственост върху земеделската земя.
Според неофициална информация, след дейността на Поземлената комисия общинският фонд със земеделска земя се е увеличил с около 400 дка – все присвоена земеделска земя като нашата и подменена с разорани поляни.

От цялото това беззаконие ние, наследниците на наследодателя Станьо Минчев Стоянов,  сме ощетени с пропуснатите приходи от арендаторите ни, с които имахме договор да ни плащат по 50 лв. на декар. Така че за изминалите от 1994 г. досега 20 години, умножено по 1250 лв. на година по договорно заплащане от арендатора сме изгубили сума от 20 000 лева.

Какво бих могъл да направя в рамките на закона за възстановяване на собствеността, която по Конституция е неприкосновена, за да получим обезщетенията от пропуснатите над 20 000 лева от Община Нови пазар по договореното заплащане от арендаторите ни. Възможно ли е да възстановим в реални граници невъзстановената земеделска земя с площ 25,002 дка?

Кирил Минчев,
Варна


Интересуващата ви уредба се съдържа в чл. 11 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Съгласно неговата ал. 1 собствениците или наследниците на земеделски земи, които са притежавали преди образуването на трудовокооперативни земеделски стопанства или държавни земеделски стопанства, независимо от това дали са били включени в тях или в други, образувани въз основа на тях селскостопански организации, подават заявление за възстановяване правата си върху земеделските земи в седемнадесетмесечен срок от влизане на закона в сила, тоест от 4 юни 1992 г.

В ал. 2 на чл. 11 е предвидено лицата, пропуснали да подадат заявления в посочения срок, да установят с иск срещу съответната община правото си да възстановяват собствеността си върху земеделските земи. Съгласно § 22 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ (обн. - ДВ, бр. 13 от 2007 г.) исковете по чл. 11, ал. 2 се предявяват в тримесечен срок от влизането в сила на този закон, а именно до 9 май 2007 г.

Трябвало е в периода 1992-2007 г. да направите необходимите постъпки за възстановяване правото на собственост върху посочените земи. Към този момент за съжаление няма как да бъдат удовлетворени претенциите ви за възстановяване на земеделски земи.
Претенцията ви за пропуснати ползи също е неоснователна с оглед на факта, че земята, за която претендирате, че сте пропуснали реализирането на доходи, не е призната за ваша собственост от ОСЗГ.

Ако имате съмнения относно извършването на закононарушения от държавни и общински служители, можете да сигнализирате съответната районна прокуратура за тях.
Също така може да оспорите пред съответния административен съд, без ограничение във времето, тези актове на ОСЗГ и поземлените комисии, които смятате за нищожни.

Дадените отговори не изключват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки