Почитаме покровителя на меда и пчеларите


Почитаме покровителя на меда и пчеларите
Икона на свети Харалампий
10 Февруари 2014, Понеделник


Свети Харалампий е подложен на жестоки изтезания заради Христовата вяра


На 10 февруари Православната църква почита паметта на свети Харалампий.
Мъченикът за християнската вяра е живял през втората половина на ІІ век. Той бил епископ на град Магнезия в Мала Азия и успял да привлече към Словото Божие множество езичници.

Но император Септимий Север започнал страшно гонение над християните. За да пощади живота им, те трябвало да се поклонят на езическите идоли и да им пренесат жертва.
Харалампий обаче твърдо държал на вярата си в Христа и бил подложен на жестоки изтезания. Той бил вързван да виси за едно дърво, а кожата му била стъргана с железни куки, докато не била изтъргана от главата до краката.

Но през нощта всичките рани му зараствали, а той казвал на мъчителите си, че наранявайки тялото му, всъщност повдигат неговия дух. Потресени от търпението на светия епископ, тези, които го измъчвали, започнали открито да славят възкръсналия Христос.

Императорът наредил да доведат светеца при него. Изпълнявайки заповедта на Септимий Север, войниците забили в тялото на мъченика остър железен пирон, вплели едно въже в брадата му и омотавайки го около шията му, го повлекли към императора. Самият той пронизал гърдите на Харалампий с три остри кола, а след това заповядал да го изгорят на бавен огън. Но Божията сила отново помогнала на епископа да остане невредим.
След още няколко изтезания Септимий го осъдил на смърт, но малко преди мечът да отнеме живота му, мъченикът издъхнал.

Народът смята светеца за покровител на меда и пчеларите, защото с помощта на лечебните свойства на меда много хора били излекувани.
В деня на свети Харалампий единствено в благоевградския храм „Въведение Богородично“ се изпълнява специален ритуал – във формата на Светия кръст и в почит на светеца в църквата се нареждат буркани с мед и прикрепени към тях горящи свещи. С този обряд местните вярващи почитат Деня на пчеларя.
Според поверието, огненият меден кръст носи здраве и добра реколта на производителите на мед. Затова всеки пчелар носи в храма от своята реколта и след тайнствения ритуал до края на годината хапва всяка сутрин от осветения мед, за който се смята, че има магическа сила.

Пчелният продукт отдавна е доказал своите лечебни качества. Той е основно лечебно средство в народната медицина. Затова част от осветения на този ден мед се пази през цялата година като лек срещу шарка и други болести.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки