Първенци от БКП заменили на Богоявление в Калофер Божия кръст с... купа


Първенци от БКП заменили на Богоявление в Калофер Божия кръст с... купа
Хорото в м. Паниците се смята за оригиналното, защото на него има и гайдари
07 Януари 2021, Четвъртък


Местни балканджии днес се дразнят от туристическия интерес към мъжкото хоро в Тунджа и си правят алтернативен ритуал в планината

Автор: Камен Колев

Калофер е известен с няколко неща, но две от тях се открояват. Първото - старопланинският град е родното място на гениалния поет Христо Ботев,  второто - мъжкото хоро в река Тунджа навръх Богоявление. По време на соца местните червени първенци решили да се натегнат на Тодор Живков и заменили Божия кръст със спортна купа.

Древният български обичай бе възстановен с идването на демокрацията, но пък сега лютите калоферци не искат празникът им да се превръща в туристическа атракция. Затова те бягат към планината, където си организират алтернативно хоро и свой ритуал по изваждането на християнския символ от ледените води на реката.

Според легендата, Калофер е основан през 1533 г. Тогава група мъже, предвождани от Калифер войвода, завладели тази част на Стара планина и я бранели от преминаващите турски кервани.

Султанът признал, че не може да се справи с лютите хайдути и им разрешил да се заселят тук, ако спрат да нападат преминаващите турски търговци. Така възникнало селището, наречено на някогашния войвода.

Впоследствие планинското градче се развило като важен културен и търговски център, местните хора се занимавали с животновъдство, били трудолюбиви и богати. Заради доходоносния си поминък градът бил наречен „златен“ – „Алтън Калофер“.

Макар че бил опожаряван на няколко пъти от турците – последно през 1877 г., когато бил напълно разрушен, а всички мъже избити, традицията с мъжкото хоро на Йордановден останала и до днес.
Няма живи калоферци, които да си спомнят кога за пръв път местните хора са нагазили с носии и песни на уста във водите на Тунджа. Знае се обаче, че в годините ритуалът е претърпял доста промени.

Навремето в реката влизали само ергени с голям кураж. После на хорото се хващали и семейни, а неженените калоферци веднага ги натискали във водата да ги давят, разказва възрастният калоферец дядо Генчо.

В последните години в ритуала участват всякакви мъже, дори през 2011-а в замръзналата река нагази и жена. Традицията продължават и малчуганите, които тази седмица навръх Богоявление извадиха кръста от водата.

По традиция, вечерта на 5 януари калоферци се събират по хладните механи и започват да подгряват. Кой носи домашна греяна ракия, кой червено вино – кръвта трябва да заври, че иначе не се издържа на минусовите температури в Тунджа.

Пак на същата дата се строи и временен бент, за да се събере поне метър вода. Всеки носи греди и дървени колове – преди между тях се слагала слама, сега калоферци намерили високотехнологично решение и уплътняват бента с найлон върху мрежа.

Рано сутринта на Йордановден, по тъмно, калоферци тръгват към реката с песни на уста. Тук-там се виждат дамаджанки, всички мъже са зачервени, но по правило пияни в реката не влизат.

Най-здравите физически нагазват и без да са на градус. Който усети, че краката му се вкочаняват, излиза. Ако реката е замръзнала, мъжете най-напред разбиват ледовете с дървени колове.

И после почва мъжкото хоро – всички са с народни носии и пеят старите калоферски песни „Залюбила е Василка двама” и „Тунджа, Тунджа“. Самият дядо Генчо също се хвърлял на младини за кръста, пази традицията повече от 30 г. и я предава на внука си, който сам извадил кръста през 2013-а. Местните обаче си спомнят, че не винаги е било така.

На 6 януари, освен Богоявление, калоферци почитат и своя съгражданин Христо Ботев. Поетът, по стар стил, е роден на Рождество Христово, оттам му е дадено и името.

Така през 1978 г. калоферци се стягали да честват 130 години от рождението на великия поет. По този повод държавният и партиен лидер Тодор Живков лично решил да посети балканското градче. С организацията на тържествата се заели местните партийни функционери.

По време на трескавата подготовка, на някой от най-първите БКП активисти му хрумнало  градът да се подмаже на Живков като забрани вековната традиция с мъжкото хоро и ваденето на кръста. Дотогава тя никога не била прекъсвана.

Местните свещеници – отците Иван Найденов и Христо Попниколов, били привикани в Градския комитет на БКП и инструктирани да отменят религиозния ритуал с Богоявленския кръст. Въпреки предупрежденията, отец Иван Найденов хвърлил светинята във водата, подкрепен единствено от отец Христо.

Започнали серия разпити, срещи с костюмирани представители на Държавна сигурност, тонове мастило били похабени за писмени обяснения, а семействата на свещениците били подложени на тормоз. 

Комунистическите тайни служби решили да екстрадират фамилията на отец Найденов в Елхово. После се досетили, че полза няма, защото река Тунджа минава и оттам, и се отказали.
„По-късно разбрах, че за обърканото ми възприемане на празника нямат вина нито Ботев, нито Живков, а още по-малко татко, а разни свръхактивни местни  другари, готови на всеки партиен подвиг, за да се харесат на властта по-горе“, разказва в наши дни синът на отец Иван – Ивайло Найденов.

Докато траели мъките на семейството му, същите местни първенци решили да заменят дълговечната традиция с друга – Богоявление било наречено „Зимен спортен празник“, кръстът бил заменен с купа, а във водата се хвърляли само „доброволци“, получили партийно поръчение. По спомените на Ивайло Найденов, купата била завързана с корда, та да бъде изтеглена, ако никой не се престраши да скочи за нея. „Естествен протест срещу това богохулство беше една постъпка на деца, които година по-късно си направиха малко кръстче от царевично стебло и го хвърлиха на метри по-нагоре в реката. За тази постъпка те бяха третирани като престъпници, намалиха им поведението в училище и бяха санкционирани“, разказва още Ивайло Найденов.

Традицията обаче пак не загинала – високо в планината и тайно от всички група родолюбиви калоферци тайно взимали кръстче от Мъжкия манастир „Св. Рождество Богородично” и го хвърляли в Бяла река.След промените отец Иван сам се заел да възвърне традиционното честване на Богоявление във водите на Тунджа в центъра на Калофер. „Явно това е била неговата мисия. Последното си богослужение отслужи на Богоявление през 2005 г., хвърли кръста, порадва се на събралото се множество, както той можеше, и се прибра вкъщи, за да се подготви за отминаването си от този свят“, спомня си синът му Ивайло. Оттогава досега ритуалът е жив и става много популярен в България.

Всяка година на 6 януари Калофер се пълни с туристи и журналисти от световните агенции. От миналата година обаче градът пак не е единен в посрещането на Богоявление. Местните балканджии започнали да се дразнят от големия интерес. Пазителите на традицията отказвали да приемат, че другоселци влизат в реката пияни, без носии, не пеят традиционните калоферски песни, а други патриотични мелодии.

Ритуалът се опорочавал и от политически партии, които употребявали празника за своите си популистки цели. Затова през 2013-а местни мъже решили да си направят алтернативно хоро – по-високо в планината, в местността Паниците. И докато преди Богоявление тази година калоферци бяха категорични, че разделение няма да има, навръх празника пак бяха изиграни две мъжки хора.

В центъра на града хорото във водата поведе кметът Румен Стоянов, а кръстът бе даден на най-малкото момче, престрашило се да нагази - 5-годишният Валентин. В същото време петдесетина кореняци изиграха хорото си в Паниците, където Божият кръст бе изваден от 10-годишния Апостол. А кметът Стоянов се надява догодина да няма разцепление: „Този празник е довел много хора в Калофер. Много е важно да бъдем единни – когато се разделяме, нищо няма да постигнем“.


5-годишният Валентин извади кръста от водите на Тунджа в центъра на Калофер  Снимки: Фейсбук

В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки