И в Кърджалийско назряват бунтове на тютюнджии


И в Кърджалийско назряват бунтове на тютюнджии
В село Чакаларово изкупвачи от Гърция смачкаха с ниските си оферти надеждите на мнозина тютюнопроизводители
10 Януари 2014, Петък


И тютюнопроизводителите в Кърджалийско са в шок заради закъснелия старт на изкупната кампания и изнудванията на изкупвачите с предлаганите им унизително ниски цени.

Автор: Златка Христова

Тези дни гледката на разгневени стопани, които товарят обратно стоката си и се отправят към приемателния пункт на друго търговско дружество вече е нещо обичайно.
В село Чакаларово гръцката „Лийв табако Михайлидис” смачка надеждите на мнозина с оферта от 6 лева за кило суров тютюн. Това принуди фермерите да се отправят към експертите на „Булгартабак – Плевен”, където купували с 1 лев повече килото. Тази фирма първа стъпи на тютюневия пазар в региона още преди месец, но сделките се точат мудно, жалват се производителите, притеснени от закъснението.

Напрежението около забавения старт на изкупуването провокира и общинските кметове в областта да свикат спешни заседания със селските управленци. Те се разбраха за пряко наблюдение на пунктовете, както и за подкрепа на евентуални бунтове на стопаните.
Ситуацията в община Кирково, известна като най-продуктивната в производството на тютюн у нас, е критична – хората недоволстват не само заради късната поява на фирмите, но и заради ниските цени за килограм суровина, посочи кметът Сали Рамадан. Той подчерта, че главната причина за настоящата криза в изкупуването са поправките в Закона за тютюна, приети при управлението на ГЕРБ.

„Пазарът се либерализира до степен на безконтролност, държавата няма право да се намесва. В предишния си вид законът гарантираше началото и края на изкупната кампания, а след поправките му ние дори не знаем колко са стопаните, заети с отглеждането на тютюн, защото отпадна регистрацията им в кметствата. Всички знаеха, че стартът е на 1 ноември, а финалът – на 31 януари. Сега безспорно тези хора са жертви на картелно споразумение на търговските дружества, цари пълен хаос”, изтъкна още Рамадан.

Кметовете от ДПС яхнаха тревогите на земеделците и един през друг взеха да декларират подкрепа. Безспорен обаче е драстичният отлив от иначе основния поминък в Източните Родопи. През 2005 г. тютюнопроизводителите там са наброявали 20 000 души, докато през тази са не повече от около 6 000.

В община Кирково с отглеждането на тази култура сега се изхранват около 3 500 семейства, реколтата им за продан е общо 2 600 тона. Това обаче ще им донесе еднократен доход за цялата година. С получените пари те трябва да финансират разходите за следващата реколта, които им обират до 80 % от парите. От остатъка може да се разпределят мизерни суми за всеки месец. Което не им пречи после пак като стадо гласуват за ДПС.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки