Цената на тютюна тъне във вятър и мъгла


Цената на тютюна тъне във вятър и мъгла
Около 200 тютюнопроизводители излязоха на протест на Йордановден заради забавилата се изкупна кампания
10 Януари 2014, Петък


Кое изкара тютюнопроизводители на протест и защо продукцията им мухлясва без да се изкупува

Автор: Христо Христов Янко Георгиев

ютюнопроизводителите, които тази тази седмица излязоха на протест като блокираха минаващия през центъра на Харманли международен път за Турция, смятат, че има картелно споразумение между фирмите, изкупуващи продукцията им. Но признават, че това е само една от причините за ниската изкупна цена на тютюна, която предизвика  техните гневни действия.

Освен подозрението за договореност между изкупвачите, съществува и неяснота по отношение на това как експертите оценяват кой тютюн е първи и кой втори клас – критериите, по които се извършва тази категоризация, са абсолютно вятър и мъгла. Засега се оказва, че единствено купувачът решава какво точно е качеството на тютюна. „Производителят е сигурен, че той е първо или второ качество, но експертът на изкупвача отсича, че е трето качество и оттам цената му пада“, поясняват недоволстващи.

Те са категорични, че именно така се е стигнало до настоящата абсурдна ситуация  цената да е по-ниска с близо 30 % в сравнение с тази, с която е започнала кампанията по изкупуването на основна суровина за тютюневата индустрия. По думите им, за да се нормализира обстановката, цените трябва да стигнат до средна стойност 7-8 лв. на килограм, вместо сегашните 5,10 лв.

По време на простестите си тютюнопроизводителите обвиниха управляващите, че нарочно саботират кампанията, за да може да върнат отменените засега регистрационни режими, благодарение на които се даваше разрешително само на „свои“ фирми (или на такива, които са си платили подобаващо за тази чест), поставяйки така целия бранш в силна зависимост от правителството.

Сега от Асоциацията на тютюнопроизводителите предложиха фирмите, изкупуващи тютюн, да внасят банкови гаранции за дейността си.
„Ако и тази година не бъдем чути, догодина ще търсим пазари в арабския свят, Китай и бившите съветски републики“ – заяви пред „Десант” бившият полицай Живко Желев, който се занимава с отглеждането на тютюн в село Мустрак. Той сподели, че е ипотекирал къщата си за 100 000 лв., за да развива дейността си. Понастоящем за него  работят 20 души, но за последната година се е разплатил с тях, теглейки 30 000 лв. кредит. „През 2013 г. сме произвели 1 тон тютюн, но никой не го купува.

Протакат, за да се развали и да падне цената“ – не крие съмненията си Живко и пояснява, че сегашната средна изкупната цена от 5,50 лв. на килограм, която е с 1,50 лв. по-ниска от миналогодишната, твърдо гарантира загуба за тютюнопроизводителите.
Бившият учител от село Славяново Стоян Минчев, който също се е заел да сади тютюн,  пък се възмущава, че в Гърция същите изкупвачи, които работят и у нас, вземат табака по 5 евро за килограм, докато тук плащат само половината от тази цена.

През последните 9 години в Хасковско се наблюдава драстично намаляване на площите, засети с тютюн, както и на хората, ангажирани с отглеждането му. От над 62 000 дка през 2005 г., през 2013 г. тази култура се е садила върху малко над 20 000 дка в областта, а броят на производителите за последните 5 години е станал по-малък с 1000 души.
Заради орязаните субсидии и  забавеното изкупуване заетите в този отрасъл в Хасковско преживяват с доходи около минималната работна заплата. Подобно е положението и с колегите им от цялата страна.

В същото време стана ясно, че политически обвързани кметове от Югозападна България обикалят регионите и уверяват производителите, че нещата ще се оправят. Това обаче бе опровергано от председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, който в свое изказване пред националното радио бе категоричен, че това няма как да стане, тъй като след 2007 г. България е принудена да работи по принципите на пазарната икономика и не съществува регулаторен орган, който да нормализира изкупуването на тютюна.

Припомняме, че когато бяха на власт, ГЕРБ промениха закона за тютюна, обяснявайки това си действие с новите правила, наложени от Европа – мотив, с който партията на Бойко Борисов оправдаваше всяка своя малоумна постъпка без да се интересува изобщо от последствията. А днес те може да ни струват твърде скъпо, тъй като заради ниската изкупна цена никой не предава балирания тютюн. И ако реколтата остане непродадена до края на януари, тютюнът, който е препитание за хиляди българи, със сигурност ще мухляса и единствената му „реализация“ ще бъде на боклука.

Въпреки това, производителите от цялата страна са единодушно категорични, че няма да продават продукцията си от миналогодишната реколта на цена по-ниска от 6,50 лева за килограм. Те няма да се откажат да защитават интересите си, макар да не се надяват много, че държавата ще ги подкрепи. Защото обществена тайна сред фермерите е, че изкупуването на продукцията в голямата си част е в ръцете на фирми, близки до ДПС и  видни функционери на движението. Така че всякакво подпомагане на хората, които с пот на чело отглеждат тютюните и ги събират лист по лист, полагайки къртовски труд на полето, всъщност ще накърни благоденствието на Догано-Местановите дерибеи...


Бали с тютюн пламнаха на паркинг край Харманли, с което фермерите изразиха своето несъгласие да продадат стоката си на ниска цена

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки