Плевнелиев приватизира НСО, ДАНС пък ражда фирми


Плевнелиев приватизира НСО, ДАНС пък ражда фирми
Следва битка с компромати...
20 Декември 2013, Петък


Премиерът възражда политическата полиция, президентът си прави собствено разузнаване

Автор: Велизар Енчев

Под зоркото око на родната полиция вече седми месец протестиращи и контрапротестиращи маршируват по улици и площади и искат оставки – едните на премиера, другите на президента. Познавайки променливия нрав на тълпата, нито Орешарски, нито Плевнелиев се канят да абдикират.

А и защо да го правят, след като в ръцете им са армията и полицията? Затова и единият, и другият са се вкопчили в поверените им тайни служби – държавният глава се е облегнал на подчинените му Национална служба за охрана (НСО) и Национална разузнавателна служба (НРС), а за министър-председателя слухти Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Впрочем премиерската закана да уволни всеки държавен служител на антиправителствен митинг е доказателство за прилагано физическо и техническо наблюдение на протестите.
Как иначе ще разберат кой ходи на митинги?
Че Държавната агенция за национална сигурност се превръща в зловеща структура се видя от последното закрито заседание на правителството, на което бе приет нов правилник за работата на тайната структура. В него четем това:

ДАНС ще има законно право да открива фондации, граждански сдружения и фирми, в които ще работят агенти под прикритие. Те ще ползват фалшиви лични документи, като държавните и общинските органи ще им съдействат с актове за раждане, дипломи и свидетелства за брак.
Тайните агенти ще са служители на ДАНС, назначени в суперсекретно звено. Средствата за служителите под прикритие ще фигурират в отчетите на агенцията в перото "текущи разходи". Тези ченгета ще ловят шпиони, ще разследват корупция, финансови престъпления и политически безредици.

Следвайки примера на американското Федерално бюро за разследване (ФБР), ДАНС ще има работещи с прокуратурата разследващи агенти, които ще арестуват и разпитват заподозрени в престъпление...
Дори и бегъл прочит на модернизирания правилник на ДАНС води до ред тревожни заключения. Първо, без съмнение кабинетът на Орешарски възражда политическата полиция, след като ще се занимава с политически безредици. Всъщност по какъв критерий едно събитие в обществения живот ще се квалифицира като „политическа безредица“?

Второ, кой ще контролира създадените от ДАНС фондации, граждански сдружения и фирми, в които агентите под прикритие ще имитират дейност? Липсва ли такъв контрол, скоро ще узнаем за уволнени и осъдени агенти, продавали информация на конкурентни фирми или директно обслужвали организираната престъпност. 
В последните години в МВР имаше десетки случаи на подобна нелоялност към държавата, което означава, че системата за вътрешна сигурност е тежко поразена от корупция и откровено предателство на държавните интереси.

И най-важното: каква е гаранцията, че фалшивите граждански сдружения няма да се занимават с политическа дейност и един ден няма да станат прикрити полицейски партии, претендиращи за влизане във властта?
В Бюджет 2014 за новосъздадената Държавна агенция за технически операции (ДАТО) са предвидени 49.5 млн. лева. Разполагайки с най-съвременни специални разузнавателни средства, секретната структура ще подслушва, филмира и следи за чужди шпиони и икономически престъпления. 

Оказва се обаче, че СРС-та, сиреч слушалки и камери, ще има не само в ДАТО,  но и в ДАНС, НРС и служба „Военна информация“. Така ще сме контролирани не от една, а от четири агенции, всяка от които разполага със самостоятелен бюджет. И обещанията за икономии в органите за вътрешна сигурност са вятър и мъгла.
Нека видим бюджетите на службите за следващата година: МВР ще получи 999.56 млн. лв, което е приблизително същата сума в предишни години. Парите за ДАНС се увеличават с около 30 милиона - от 85 на 112 млн. лв. Оправданието звучи логично - ГДБОП се мести в ДАНС, което наистина е скъпо за мегаагенция с 3000 служители.

Дали този експеримент не е преливане от пусто в празно, дали не цели замитане на следи от неудобни за управляващите разработки и дали след време няма да се отчете като поредната управленческа лудост?
През 2014 г. НРС ще получи 16.5 млн. лева, а НСО - 31 млн. лева, докато през 2013 г. Националната разузнавателна служба е разполагала с 18 млн. лева, а Националната служба за охрана – с 34 млн. лева.

По традиция средствата за военното разузнаване са в мъгла, тъй като парите на „Военна информация“ са скрити в армейския бюджет. Но ако се съди по броя на дипломатическите прикрития на НРС и ВИ в МВнР и в посолствата, милионите за фуражките не са по-малко от тези на цивилните шпиони.
Тук веднага бие на очи, че пазачите на дузина държавни мъже получават два пъти повече пари от елитното Външно разузнаване. А би трябвало да е точно обратното. Ако следваме европейската практика, НСО трябва да е дирекция към МВР, без право да е първостепенен разпоредител с бюджетни средства.

Може да не звучи държавнически, но нашите държавници не се нуждаят от толкова скъпа охрана. 34 милиона ли струват превозът и обгрижването на чужди делегации? 34 милиона ли е цената за спокойния сън на Плевнелиев, Орешарски, Миков, Доган и още неколцина патриции?
За да се убедите какъв лицемер е Плевнелиев, вижте как се спотайва за законовата регламентация на НРС и НСО. Вместо да поиска от НС закони за двете служби, които вече четвърт век работят с министерски постановления и по Правилника за кадровата военна служба, той се възползва от законовата дупка, за да черпи безценна информация.

Така си има собствени МВР и МВнР, които са точни копия на оригиналните ведомства, а солидните информационни масиви на НСО и НРС ги правят държава в държавата.
Който и да е държавен глава, от чисто егоистични съображения ще иска тези служби да са негови, а не на правителството и парламента. След като кадрово зависят от „Дондуков“ 1, директорите на разузнавачите и охранителите са безрезервно верни на Плевнелиев и частично лоялни на останалите институции. При това порочно съвпадение на интересите на президента и приватизираните от него НРС и НСО националната сигурност е на втори план.

Уви, всичко това не вълнува протестиращи и контрапротестиращи, фиксирали се върху омразните им Плевнелиев и Орешарски. За  бунтуващите се млади и стари безконтролните милиони на тайните служби са последната им грижа. Но точно с тези пари елитът ни контролира.
Когато народът е сляп за видимото, невидимата власт се изражда в тирания.

Анализирай това
Може да не звучи държавнически, но нашите държавници не се нуждаят от толкова скъпа охрана.
34 милиона ли струват превозът и обгрижването на чужди делегации? 34 милиона ли е цената за спокойния сън на Плевнелиев, Орешарски, Миков, Доган и още неколцина патриции?


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки