Има ли спасение за разцепения храм


Има ли спасение за разцепения храм
20 Декември 2013, Петък


Бургаският храм „Св. св. Кирил и Методий“, който точно в навечерието на Христовото Рождество преди две години се пропука заради строителството

Автор: Диана Славчева Георги Ваташки

на огромен подземен паркинг пред него, вече е пред пълно разрушаване. И ако не беше  укрепващото го скеле, от него вече щяха да са останали само руини.
Както неведнъж сме алармирали от страниците на „Десант“, състоянието на знаковата за морския град църква е аварийно, пукнатините по нея продължават да се разширяват и повечето от тях вече са широки над осем сантиметра. Без спешното започване на аварийни възстановителни работи съществува реална опасност църковната сграда – четвърта по големина в цялата страна, завинаги да остане в историята.

Това бе потвърдено и в тази сряда, когато се състоя представяне на работен проект за спасяването на построения преди 106 години бургаски катедрален храм. През септември Министерството на регионалното развитие и благоустройството възложи неговото изготвяне и на 18 декември той бе презентиран от проф. Йордан Милев пред Експертния съвет по устройство на територията на Община Бургас.

Именитият архитект не спести упреците си, че е допуснато това критично състояние на светинята, изтъквайки че пораженията по нея представляват световен прецедент. За да се спаси от разрухата, единствената възможност е да се приложат най-модерните технологии в областта на строителството, тъй като обикновените ремонтно-възстановителни работи са безсилни да спрат разцепването на храма.

Точно на това залага и въпросният проект, изготвен от софийската фирма „Йода“ ООД. Той  предвижда укрепването да се осъществи именно с такива иновативни методи и по-конкретно – по италианска технология, която все още никога не е била прилагана в България. Тя се извършва на шест етапа, включващи: заздравяване на земната основа и усилване на фундаментите, обработка на пукнатините, усилване на конструкцията с въглеродни нишки, укрепване на сградата и нейното вертикално и хоризонтално стабилизиране чрез използване на специални обтегачи при всички арки, напрягане на конструкцията и пр.

Всичко това звучи много обнадеждаващо, макар и твърде футуристично – но все пак е лъч надежда, след като досега се предприемаха единствено аварийни козметични укрепвания и замазване на грозните и страшни пукнатини. Но тук резонно възниква въпросът, който и зададоха общинските съветници от  „Национален фронт за спасение на България“ в местния парламент Валентин Касабов, Георги Дражев и Ангел Божидаров, а също и колегата им от „Средна европейска класа“ Георги Манев,  колко ще струва всичко това и кой ще плаща за очевидно прескъпия ремонт.

И се оказа, че отговорът е напълно неизвестен никому. Както обясни арх. Милев, цените можело да бъдат различни и те много зависели от изпълнителя, който обаче тепърва ще се избира. При това, най-вероятно ще се наложи укрепителните дейности да се изпълняват основно от чуждестранни специалисти, тъй като сложната технология, за която вече стана дума, е напълно непознатата у нас и, разбира се, в България не може да се намерят квалифицирани кадри, които да я приложат.

Но най-нелепо, след края на експертния съвет, в неформален разговор заместник-кметът по строителството на Община Бургас Костадин Марков подхвърли пред журналистите, че вероятно възстановяването на храма ще възлезе на над два милиона лева. Това негово изказване обаче е напълно безотговорно и съвсем необосновано, като се има предви, че все още не е изготвена дори елементарна план-сметка за това колко ще струва укрепването на обекта. 

А що се отнася до това, откъде ще се намерят пари за тази дейност, там мистерията е още по-непреодолима. Управниците на морския град неуверено мънкат под носа си, че щели били да разчитат на помощ от държавата, на общинския бюджет и на парите от застраховката на храма. И нито дума за това, че финансовото бреме всъщност би трябвало изцяло да легне върху виновника да се стигне до тук – фирмата-концесионер на строящия се подземен паркинг „Глобал технолоджи къмпъни" АД.

И до днес няма отговор на отправените до дружеството покани да поеме разходите по възстановяването на разцепения храм, причинено от немарливото провеждане или пълната липса на инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания на терена преди началото на изкопните работи по изграждането на поздземното съоръжение. А всички знаем добрата стара поговорка: „Който чупи – купи“, която, ако трябва да нагодим към този случай, би звучала: „Който чупи – плаща“. Така поне е редно.

Редно би било и скандалната концесия отдавна да е прекратена заради безспорни законови основания, както неведнъж настояваха бургаските общински съветници от НФСБ. Само че сплотеното мнозинство на старейшините от ГЕРБ в местния парламент инатливо отхвърля всеки път това тяхно предложение.
Затова и сега за тяхното безхаберие най-вероятно пак ще плащат данъкоплатците – същите тези обикновени бургазлии, които за втора поредна година на Коледа ще палят свещи под открито небе, тъй като любимият им храм в центъра на града продължава да се руши и да остава затворен.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки