Българските пчелари готвят нов протест


Българските пчелари готвят нов протест
На предишния си протест пчеларите поръсиха с пчелен прашец стъпалата пред сградата на аграрното министерство
15 Декември 2013, Неделя


Те настояват за финансово подпомагане като при животновъдите, иначе през януари отново ще се вдигнат на бунт


Българските пчелари планират нови протести през януари 2014 г., веднага след Националната конференция на производителите на мед в Пловдив. Целта е да се обединим и да излъчим хора, които да ни представляват пред институциите, съобщи пред агенция „Фокус” Манол Тодоров, производител на манов мед в Царево. Той изтъкна също, че за пчеларите няма да има финансиране през новия програмен период 2014-2020 година.

„Много се спекулира и с националната програма за пчеларство. Действително тя оказва положително въздействие, но нейният финансов ресурс е малък – едва 4,5 милиона лева. Липсата на европейско финансиране и отпускане на повече пари от страна на нашата държава като цяло се дължи на факта, че няма реално кой да ни защити интересите", отбелязва още Тодоров.

По думите му в аграрния сектор през новия програмен период ще се налеят цели 15 милиарда лева. Само за розопроизводителите и пчеларите няма да има и стотинка. Специалистът очертава и друг проблем пред сектора – пари могат да получат само регистрирани земеделски производители на пчелно семейство. Повечето от колегите му  са регистрирани по Закона за пчеларството, но преди 2 г., когато са давани по 12 лева за пчелно семейство, до тези хора обаче не е стигнал и лев.
Пчеларите у нас настояват да получават същото подпомагане, каквото е предвидено за една овца при животновъдите.

Според председателя на Българския пчеларски съюз Ганчо Ганев, за шестте години на действие на пчеларската програма не е било ясно на хората какъв е размерът на подпомагането.  "Пчелните семейства в 27-те страни членки на ЕС са 14 милиона, а делът на България е 4,5%. Именно възоснова на този дял, който страната ни заема в сектора пчеларство в целия ЕС, се определя и бюджетът ни. За първия 3-годишен период на действие на програмата България кандидатства с 670 000 пчелни семейства и финансовият ресурс, който получихме, беше доста малък. За втория период от 3 г. кандидатствахме с 620 000 пчелни семейства и получихме субсидиране в размер на 1 650 000 евро за всяка година.

Трябва да е ясно – не може да има по-голям бюджет.  32 милиона евро е общият бюджет за целия ЕС и като се раздели на регистрираните 14 милиона пчелни семейства става ясно, че парите не са много. Плюс ниския процентен дял на България – ето ви причините, поради които не можем да вземем повече пари", коментира браншовикът пред pcheli.bg. Най-високо бюджетиране за пчеларския сектор имат страни като Великобритания, Румъния и Италия. Българските пчелари получават 2,71 евро на пчелно семейство субсидия от ЕС.

Толкова е и националното съфинансиране предвид процентното съотношение 50:50. Неотдавна Европейската комисия обяви, че в периода 2013-2014 г. финансовата подкрепа за пчеларите от страна на ЕС и неговите държави членки ще бъде в размер на общо 66,2 милиона евро. Половината от средствата ще бъдат от Евросъюза, а другата половина – по националните програми за пчеларство, финансирани от страните членки. Целта е да се подобри производството и търговията с пчелен мед. Засега обаче не е ясно точно какво подпомагане ще получат българските пчелари.


200 000 пчелни семейства ще загинат през зимата

Производителите на мед очакват нов масов мор при пчелите в следващите месеци. „Сигурен съм, че през тази зима около 200 хиляди пчелни семейства ще загинат. Поддържам връзка с колегите от цялата страна и мога да кажа, че вече се наблюдава много висока смъртност“, предупреждава Манол Тодоров. Една от основните причини за смъртността на пчелите е третирането на посевите с пестициди. Само в Свищовско това лято загинаха 80% от пчелите.

От 1 декември с решение на Европейската комисия бе наложена забрана върху използването на три доказано смъртоносни за пчелите неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. С тях се третират против вредители и болести зърнени храни и растения, които служат за паша на пчелите.
Все още не е ясно дали наличните количества от опасните пестициди вече са изтеглени от магазините и складовете у нас, нито пък кой и кога ще започне проверки дали се спазва забраната на Брюксел.


Еврокомисията забрани опасните за пчелите пестициди, но въпреки това от бранша очакват висока смъртност

В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки