Протежета на властта стоят зад фалита на „Ремотекс“


Протежета на властта стоят зад фалита на „Ремотекс“
Сабин Спахиев (с работното яке) обещава за пореден път да плати заплатите на работниците
13 Декември 2013, Петък


В предприятието се разиграва същият сценарий, по който бе фалиран русенският машиностроителен завод

Автор: Камен Колев

Какво е общото между активистката на ГЕРБ и майка на нашумелия Филип Златанов с тефтерчето, семейството на министър от кабинета “Сакскобургготски” и един кандидат-депутат от младата партия ДАНО? Оказва се, това са бизнесмени, протежета на няколко поредни правителства. Същите, за които „Десант“ вече писа, че държат от близо 10 месеца без заплати работниците от машиностроителното предприятие „Ремотекс Раднево” ЕАД. Социалното напрежение там се нагнетява отдавна и от ноември насам ескалира в протести. Работниците се подготвят тази седмица за ефективна стачка.

Става дума за Галин Неделчев и Сабин Спахиев, познати от медиите със скандалните си приватизационни сделки. Преди да забатачат окончателно „Ремотекс“, през 2010 г. те отиграха същата схема с неплащане на заплати и в русенския си завод ”Тежко машиностроене 97“ АД.

Двамата стават собственици на радневското предприятие чрез общата си фирма “Полет 21″ през 2002 г. Тя е създадена малко преди да се състои публичният търг за някогашната Централна ремонтна база на “Мини Марица Изток”, основана през 1966 г. На наддаването се явяват само двама кандидати. Цената, с която „Полет 21“ печели, е 9,3 млн. лв., колкото е и обемът на поръчките от тецовете и рудниците на „Мини Марица Изток“ към онзи момент.

Съдружник на Неделчев и Спахиев във фирмата приватизатор е съпругата на тогавашния министър на държавната администрация Димитър Калчев, вече покойник. Към момента на покупката Йорданка Калчева е съдружник и член на съвета на директорите в “Полет 21″. Дяловият капитал е разпределен така – 2100 лева за Спахиев и по 1450 лв. за Неделчев и министершата.

На по-късен етап Неделчев и Спахиев се сближават и с друга ключова фигура – секретарят на пернишката структура “Старейшини-ГЕРБ” Искра Златанова. Тя е майка на Филип Златанов – бившият шеф на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси по времето на ГЕРБ, който бе запомнен със скандала покрай тефтерчето си с „поръчани” политици, кметове и висши държавни чиновници. Самата Златанова е сред първите членове на партията на Бойко Борисов в Перник, а на предишните избори е вписана на 5-о място в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ.

В една от другите свои фирми дуото Спахиев и Неделчев пък е в съдружие с Чудомир Огнянов, който бе кандидат-депутат от сформираната преди година партия ДАНО на отцепниците от РЗС и независими депутати Димитър Чукарски и Тодор Великов.
Това, което свързва всички тези имена,
е всъщност общата им страст към машиностроенето и ремонтните дейности. Друга фактическа връзка е, че фирмите с тяхно участие „Полет 21” и „Самарт 58” ООД са регистрирани на един и същ адрес – в блок на третия етаж в столичния район „Красно село”.

Към датата на приватизацията пред “Ремотекс Раднево” се очертава безоблачно бъдеще. Според информацията, публикувана на официалния сайт на предприятието, то се обособява като една от “най-големите ремонтно-възстановителни фирми в страната с пълен цикъл на производство – стоманодобив, стоманолеене, коване, термична обработка, механична обработка, финишни операции и изработка на заваръчни конструкции”. Само 2 години по-късно в дружеството започва преструктуриране.

Новите собственици планират всички цехове да бъдат обособени в самостоятелни фирми, но няма гаранция, че всички работници ще запазят работата си. Така се избягва трудовото законодателство в частта “масови съкращения”. На улицата остават близо 400 души.
Междувременно Галин Неделчев завърта бизнес и с дъщерята на министър Димитър Калчев. През 2008 г. Биляна Калчева-Тотева също като майка си става негов съдружник. Двамата учредяват търговското дружество “Транском” ООД с дялове от по 2500 лв., показва Търговският регистър.

Тъкмо през тази фирма мина скандалната сделка за Автогара „Юг” в Русе, за която тогавашната кметица Елеонора Николова каза, че е ощетила общинския бюджет. Автогарата е купена на цена от 8 лв./кв. м, а според брокери по това време терените там са стрували не по-малко от 25 евро за кв. м.
Биляна и Галин учредяват и фирмата за производство и търговия с хартия, картон и велпапе “Ексон” ЕООД. Първа от бизнеса с Неделчев и Спахиев се оттегля майката Йорданка. Най-напред, през април 2009 г., тя излиза от борда на директорите на “Полет 21″ – фирмата собственик на “Ремотекс Раднево”, а през октомври същата година - и като съдружник в нея. Биляна Калчева-Тотева се оттегля от общите с Галин Неделчев фирми през 2010 и 2011 г.

Последно се разделя с двамата бизнесмени от ГЕРБ активистката Искра Златанова. По данни от Търговския регистър, тя е била съдружничка с фирмата на собствениците на „Ремотекс Раднево” – „Полет 21”, от 2008 г. до края на февруари 2012 г. в общото им дружество „Самарт 58” ООД. В предмета на дейност на тази фирма влизат производство, преработка и търговия с метали, оборудване с инвестиционно предназначение, монтаж на комплексни обекти, разработване на технологии и технологични съоръжения. По същото време Златанова е и управител на пернишкото ВиК, откъдето е освободена през септември т. г. , а междувременно през 2011 г. синът й Филип Златанов става председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.

„Самарт 58” ООД е преобразувана в акционерно дружество през февруари тази година и името на Златанова вече не фигурира в новата компания, показва Търговският регистър.
Обръчът на свързаните фирми около „Ремотекс”
В момента „Ремотекс Раднево“ ЕАД е част от заплетена схема от свързани фирми, в които съдружниците често се сменят, но Спахиев и Неделчев заедно или поотделно присъстват във всички като акционери. Собственик на капитала на „Ремотекс Раднево“ е фирмата им „Полет 21“. Неделчев, Спахиев и „Ремотекс Раднево“ са съдружници в „Ремотекс Багнас“ ООД, което се занимава с производство на машини за добива и строителството. „Ремотекс Раднево“ с дял от 3750 лв. и Спахиев (1250 лв.) са заедно в още една фирма – „Ремотекс – Системс“ ООД, която произвежда подемно-транспортни машини.

Излиза, че неплатежоспособното „Ремотекс Раднево“ е желан бизнес партньор и съдружник, макар че от 10 месеца не плаща заплати и е затънало в дългове. За възнагражденията на работниците натрупаните задължения са около 3,5 млн. лв. Други 2,5 млн. лв. са дължимите плащания към държавата за социални и здравни осигуровки.
Дружеството има и кредити, като най-големият – към Първа инвестиционна банка, е около 15 млн. лв. Преди две седмици един от главните клиенти на фирмата – „Мини Марица Изток” АД, превежда 2,6 млн. лв. Заплати обаче отново не са платени, тъй като сумата отива за погасяване на задълженията на “Ремотекс Раднево” към НАП и Първа инвестиционна банка.

По познатия сценарий на “Тежко машиностроене 97”
Колапсът на радневското предприятие наподобява кризата в русенския машиностроителен завод. Там натрупването на задължения и забавянето на заплатите започва в края на 2009 г. Година по-късно работниците дават на съд “Тежко машиностроене 97″ АД за неизплатените възнаграждения и отпуски и печелят делата.

Работниците на „Ремотекс“ днес твърдят, че от декември 2012 г. не са им плащани и осигуровките за универсалните и професионалните фондове. Хората мизерстват, някои от тях не пускат децата си на училище заради липса на средства, други имат проблеми с банките. Един от тях - Енчо Тенев, продава металните пружини на леглата у дома си за вторични суровини, за да успее да купи храна за семейството си.

Служителите там непрекъснато са принуждавани да взимат неплатени отпуски, вместо да бъдат съкратени и да се регистрират на борсата, откъдето ще получават поне обезщетения.
На 20 ноември т.г. на портала на завода се появява обявление, че който желае, може да подаде молба за напускане. Съобщението е подписано от юрисконсулта Сузан Ибишева, печат няма. Около 80 души вече са осъдили „Ремотекс Раднево” и чакат да получат неизплатените си заплати. Останалите протестират от близо месец, макар че поради липса на средства за пътуване в демонстрациите не могат да се включат колегите им от селата, Нова Загора и Стара Загора.

Преди дни работниците се заканиха да блокират международния път Русе-Свиленград с идеята, че така управляващите ще ги чуят. На мястото на демонстрацията обаче се струпа толкова много полиция, че хората се уплашиха и се отказаха от намеренията си. Но пък успяха да предизвикат някакво внимание върху себе си. Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова изпрати сигнал до прокуратурата, със случая вече са наясно синдикатите, Главната и Областната инспекция по труда, Комисията по труда и социалната политика.

Никой засега обаче не се ангажира със срокове кога заплатите ще бъдат преведени, какво ще стане с работниците и каква ще е оттук нататък съдбата на източеното предприятие, което в момента е затворено.


Работниците подозират, че собствениците на „Ремотекс“ водят завода към умишлен фалит Някога печелившето предприятие сега е затворено Снимка Вяра нюз

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки