Превръщат НДК в Меката на попфолка


Превръщат НДК в Меката на попфолка
12 Декември 2013, Четвъртък


Новото ръководство на този храм на изкуствата работи активно за чалгализирането и опростачването на нацията



Министърът на културата Стоянович трябва да дръпне здраво ушите на новите шефове на Националния дворец на културата, които допуснаха вечерта на 28 ноември в легендарната зала 1 на НДК да се проведе пошлият чалга концерт по повод 12-годишнината на телевизия „Планета”.

Безумното по своята арогантност и цинизъм решение на новата управа на Националния дворец на културата именно в дните на престижния и обичан фестивал „Киномания 2013” да приютят като домакин в най-голямата и представителна зала на Националния дворец на културата „мероприятието” на въпросната попфолк телевизия и да проглушат с ориенталски ритми и кючеци всички етажи на този храм на изкуствата не може и не бива да остане ненаказано, смятат в Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

В култовата зала 1 на НДК са гостували истински звезди от ранга на Хосе Карерас, Андреа Бочели, Найджъл Кенеди, Болшой театр, Виенската филхармония с Херберт фон Караян, Боб Дилън, Стинг, Чък Кърия, Марк Нопфлър, Джон Маклафлин, Пако де Лусиа, Джон Лорд, Ал Ди Меола.

Тук сме посрещали и Националния балет на Испания, Националния балет на Грузия Сухишвили, Английския и Шведския Кралски балет, но очевидно членовете на новоназначения Борд на директорите на НДК имат друга, по-различна визия за развитието на Двореца.

И неслучайно те така любезно предоставиха в четвъртък вечерта възможността за изява от тази най-престижна наша концертна сцена на разсъблечени силиконови „звезди” и чалга изпълнителки от ранга на скандалната Галена, известна най-вече с домашните си порнографски клипове, пускани периодично в интернет пространството, посочват с възмущение от родителската организация.

Ако културният министър Стоянович като принципал на НДК не се намеси решително, Националният дворец на културата е напът да се превърне в кратки срокове в истинска Мека на попфолка.
На официалния интернет сайт на НДК се твърди, че Дворецът е най-големият многофункционален комплекс в Югоизточна Европа за провеждане на конгреси, културни събития и изложения, като специално се акцентира, че „НДК подкрепя българската култура като организатор и продуцент на собствени фестивали и събития”.
Но за съжаление реалността е друга – новата управа на НДК, уви, предпочита да залага като приоритет на чалгата и гьобеците.

В ситуация като днешната, когато страната ни изживява политическа и икономическа криза, задължително се налага да помислим за духовната сфера и да спрем процесите на чалгализиране и опростачване на нацията, настояват от родителската организация.
Но ако искаме да се върнем към нормалността, към европейските ценности в сферата на духовността, всички трябва да се обединим зад позицията, че залите на НДК, който неслучайно се управлява от Министерство на културата, е крайно време да се превърнат в зона, забранена за вулгарния попфолк и кючека.

Очакваме тази кауза да бъде подкрепена от всички творчески съюзи в България и неправителствения сектор, тъй като лансирането на чалгата и гьобеците категорично няма място в храма на изкуствата, какъвто е НДК.
Не може повече да допускаме от най-престижната и най-голяма сцена на НДК да се лансира и налага сред младото поколение отблъскващата и цинична ценностна система на силиконовите мутреси - тя противоречи на морала и традициите ни, на българщината, защото насажда ориенталски вкусове.

На всичкото отгоре въпросните псевдо „звезди” от чалгата са изцяло продукт на козметичната хирургия, житейското им поведение е на златотърсачки, които сменят мъжете като носни кърпички и се интересуват само от размера на банковите им сметки, а това ги оприличава с дейността на представителките на най-древната професия.

От родителската организация настояват да се въведе гражданска квота в управлението на НДК, като в този обществен съвет се включат представители на творческите съюзи. Този съвет ще е гаранция да не се случват отново чалга вакханалии в НДК от рода на поредния рожден ден на ТВ „Планета”.

Гражданско сдружение ”Майки срещу
насилието в Студентски град”



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
....
15.01.2014 23:46:28
1
0
Da vi eba maikata planeta payner sa nomer 1
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки