В света на любопитното


В света на любопитното
Дейвид Кейн
03 Декември 2013, Вторник


Грозде с вкус на захарен памук


Селекционери от Калифорнийския университет са разработили нов десертен сорт грозде, който по своя аромат и вкус напомня за любимото лакомство от детството – захарния памук. Ръководителят на екипа, който го е създал – ботаникът Дейвид Кейн, споделя, че за получаването на нужния резултат на селекционерите се наложило да направят над 100 хиляди опита за кръстосване на различни гроздови сортове. Но в този сезон сладките като захарен памук чепки грозде вече се появиха на американския пазар и въпреки високата си цена – около 12 долара за килограм, изобщо не се задържат по щандовете.


През 2015 г. ще садим босилек и слънчоглед на Луната
 Ръководството на НАСА планира през 2015 г. да започне отглеждането на растения върху повърхността на земния спътник с цел тестване на механизмите за поддържане на живот на другите планети, необходими за тяхната колонизация. С разработването и създаването на специални контейнери с размерите на кутия за кафе, които ще защитават растенията от суровите лунни условия, ще се заеме екип от учени, студенти и доброволци, наречен Lunar plant growth habitat. Миниоранжериите с цилиндрична форма ще бъдат снабдени с камери, датчици и различна друга електроника, помагаща на специалистите да следят какво е състоянието на флората. Предавайки информация на Земята, всеки контейнер ще може, независимо от останалите, автоматично да регулира вътрешната си температура и потреблението на вода и енергия.
На Луната се очаква да бъдат засети на първо време босилек, слънчоглед и ряпа.


В Япония ще хранят прасетата с ориз
 Япония планира да субсидира отглеждането на ориз за нуждите на фуражната промишленост. Властите в Страната на изгряващото слънце възнамеряват да заменят с ориза царевицата, като така решат проблема с вноса на 10 милиарда тона фуражен кукуруз годишно, който с всяка изминала година се отразява все по-чувствително върху японския бюджет.

Стимулирането за отглеждането на ориза ще става за сметка на намаляването на данъците върху използваните за целта терени. В момента той е 593 евро за декар, а се очаква да падне до 444 евро или дори до 297 евро при по-висок добив.
Практичните японци неслучайно са се спрели на ориза като фуражна култура. Вече няколко години учените от  университетите в Токио и Йокохама провеждат изследвания в тази насока и са получили впечатляващи резултати. Понастоящем животновъдството в тази страна потребява 4153 милиона тона ориз като компонент на фуражните смески, но се очаква в близко време тази цифра да се увеличи двойно.


Еленовъди възстановяват стари кулинарни рецепти
Асоциацията „Еленовъди по света“ ще създаде първия на планетата Арктически кулинарен институт. Както поясняват ръководителите на проекта, идеята за това се е родила неотдавна, като проектът ще позволи да се изучи кухнята на северните народи – не само на тези, които се занимават с отглеждането на елени, но и на всички малобройни етноси, населяващи Арктика, които имат свои специфични традиции.

„Това огромно разнообразие в културата им на хранене никъде не е документирано и съществува вероятност да изчезне. Затова искаме с помощта на института да съхраним тези традиции и да изучим и документираме тукашните традиционни знания“ – казва председателят на Асоциацията Михаил Погодаев.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки