ЕК наказва България заради Мирослав Найденов


ЕК наказва България заради Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
29 Ноември 2013, Петък





Европейската комисия е поискала подробна информация за всички медийни договори, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013. Сред тях са и скандалните обществени поръчки за десетки хиляди лева, спечелени от младите пиарки на бившия земеделски министър Мирослав Найденов (ГЕРБ) за изработка и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. 

Други 50 000 лв. са били дадени за публикуване на информация в интернет форуми за срок от 1 година. Информацията стана публична, когато медиите разпространиха запис на разговор между Мирослав Найденов, експремиера Бойко Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов. В него Найденов сам разкри технологията, по която средствата за реклама по ПРСР се разпределят между медиите.

Междувременно двете пиарки - Лора Димитрова и Кристина Спасова, бяха оневинени още през юни т.г. в пълна секретност от Софийска градска прокуратура. Мотивът на магистратите бе, че липсват данни за извършено престъпление.
Заради скандалните обществени поръчки ЕК настоя 28 млн. лв. по ПРСР за медийни проекти да бъдат спрени. С тези пари са били финансирани медийни дейности, свързани с рекламата на ПРСР, изготвяне на информационни клипове, банери, интернет страница на селската програма и други.

По тези медийни договори Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ започна разследване още през февруари т. г. Още тогава Еврокомисията е поискала от България да предостави всички документи за медийните дейности по програмата.
"Нашите колеги от Главна дирекция „Земеделие” на ЕК са изискали тази информация от Управляващия орган на ПРСР и от Разплащателната агенция още през март 2012 г.
Такава информация за съжаление не е била представена от българските власти и по този начин за страната ни е създаден сериозен риск от финансови корекции и загуба на европейски средства", заяви директорът на ДФ "Земеделие" Мирослав Николов.

Сега ЕК отново е изпратила писмо до българските власти и от ДФ „Земеделие” са започнали незабавна проверка дали медийните договори, финансирани по ПРСР в периода 2008 - 2013 г., са били сключени в съответствие с националното и европейското законодателство.
Заради засечените нарушения България рискува да й бъдат наложени финансови корекции.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки