Местната власт готви удар срещу образованието и културата


Местната власт готви удар  срещу образованието и културата
Недоволните поискаха оставка на кмета
29 Ноември 2013, Петък


Ще бъде ли областният град с най-скъпите забавачки в България, общинските съветници решават на 29 ноември

Автор: Христо Христов

Два удара, единият срещу културата, а другият срещу образованието, може да получи Хасково за няколко минути. Дали това ще се случи, зависи само и изцяло от общинските съветници, които на 29 ноември трябва да решат две важни за областния център неща. Първото от които е ще остане ли стохилядният град без симфоничен и народен оркестър.
В петък, 29 ноември, ще се разглежда докладната записка, от която е ясно, че 30 души от двете формации ще останат без работа. Недоволството сред щатните музиканти е голямо, но никой от тях не смее да говори явно за проблема от страх, че така само ще си ускори изхвърлянето на улицата. 

Не така кротко обаче стоят нещата с  майките, които вече цяла седмица недоволстват от намерението на градоначалника Георги Иванов да увеличи таксите за детските градини от 50 на 70 лв. Ако това се случи, Хасково ще се окаже един от най-скъпите градове в България. Както „Десант“ вече съобщи, сумите навсякъде в страната варират между 40 и 50 лв., а в някои областни центрове те дори са съвсем символични.
Седмица преди редовното заседание на местния Общински съвет майките направиха опит да разговарят с кмета Иванов.

Двете страни така и не се разбраха. „Като не ви харесва, направете си вие детска градина. Условията в общината са такива”, заяви Георги Иванов на протестиращите.  Хасковлии дълго време не искаха да повярват, че той наистина е казал тези думи. И отказаха да приемат закъснялото му обяснение.

Общината всъщност не можела да си позволи да плаща своята част от издръжката за детските градини, затова се налагало повишението. През 2011 г. и 2012 г. общата сума за храна в забавачките е почти една и съща – по 1,72 и 1,73 милиона лева за цялата година.
Само за деветте месеца на 2013 г. обаче сумата, похарчена за детските градини, вече е надхвърлила 1,74 млн. лв., което означава, че до края на декември тя ще стигне два милиона лева. В същото време, уточняват от общината, броят на децата се е запазил приблизително същият.

Единствената причина за вдигането на тарифите на практика се оказват завишените цени на «Дусман» - фирмата, която извършва кетъринга в ОДЗ-тата. По думите на кмета, забавачниците са натрупали борч към доставчика на храна от 500 000 лева само от началото на годината.
По време на срещата не беше изяснен най-важният въпрос – има ли анекс към договора за обществената поръчка, сключен с „Дусман“, и кой го е подписал. Както и кой е допуснал непосилно високите цени да загробят детските заведения, вместо да им предложи алтернативен вариант за хранене на децата.

След срещата, от която проблемът в Хасково само се задълбочи, близо 200 души родители и дори един свещеник поискаха оставката на кмета. Той пък им даде ясно да се разбере, че това няма да се случи. Така се стигна до протести на майките в два последователни дни – на 21 и 22 ноември. Бунтът им бе подкрепен от студенти и от Съюза на пенсионерите в града. Недоволните натрупаха камъни пред входа на кметството. В този жест някои видяха символика с произведението на Иван Вазов „Грамада“.


Решение в аванс
Каква ще е развръзката от сесията на Общинския съвет, още не се знае. Засега обаче има официални становища на двете най-големи групи в Общинския съвет – на ГЕРБ и на БСП. От там заявиха, че няма да подкрепят идеята за увеличението на таксата за детските градини.
Депутатът от Коалиция за България Жара Пенева пък е обещала на майките от Хасково, че ще инициира дебат в Народното събрание за промяна в Закона за местните данъци и такси. 

Идеята на Пенева е да се въведе таван за таксите, които трябва да се плащат от родителите. В петък, ако местните законотворци одобрят повишението за забавачките, ще има две мрачни последици. Едната е, че много млади семейства и самотни майки ще паднат с още едно стъпало надолу към мизерията.  Другата – властимащите ще направят показно как отказват да се съобразят с хората, които са  ги изпратили на високите постове. А това е по-лошата.


Майките се хванаха на хоро и блокираха централен булевард в Хасково Протестиращите издигнаха грамада от камъни пред входа на кметството

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки