Задържат субсидии на фермери


Задържат субсидии на фермери
26 Ноември 2013, Вторник


Част от директните плащания за зърнопроизводители, овощари, животновъди и други фермери ще се задържат, за да се използват за компенсации при суша и природни бедствия.


Това стана ясно по време на конференция, организирана от представителството на Европейската комисия у нас, в която се включиха вицепремиерът Зинаида Златанова, евродепутатите Филиз Хюсменова, Ивайло Калфин и председателят на Българската агенция за безопасност на храните проф. Пламен Моллов.

Ако в годината няма такива катаклизми, задържаните субсидии ще се изплащат на стопаните. Това предизвика остри реакции в социалните мрежи, като фермерите настояха да получават полагащите се субсидии навреме и сами да се грижат за щетите при суша и природни бедствия.
По време на форума стана ясно още, че България ще получи 7 милиарда евро за земеделие от ЕС в следващия програмен период 2014-2020 г.

5,5 милиарда евро от сумата е за директни плащания, а 1,5 млрд. са заложени по Програмата за развитие на селските райони. Общото финансиране е с около 2 млрд. лв. повече, отколкото в предходния програмен период, посочи евродепутатът Ивайло Калфин.
Увеличаването на средствата е в тон с политиката на ЕК да уеднакви размера на субсидиите за фермерите от старите страни членки на ЕС и държавите като България, Румъния и Хърватска, обясни вицепремиерът Зинаида Златанова.

Новост е това, че земеделските производители, които получават директни плащания от над 150 хил. евро, ще бъдат ограничавани за сумите над тази граница. Заложеният от ЕК минимален процент е 5 на сто от горницата над тази сума, но всяка страна може да реши да наложи по-висока ставка.
Друг нов момент е, че младите фермери ще получават с 25% по-високи субсидии за  срок от 5 години. Ще се направи и публичен регистър на фермерите, които получават най-големите субсидии.

По време на форума бе разяснено, че Европа започва да налага ограничения в отпусканите средства за земеделие. Преразглеждане на бюджета на ЕС ще има през 2016 г. и ако се окаже, че икономическата ситуация се подобрява, размерът на средствата по европейските програми ще се увеличи.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки