Мюфтийството поиска и част от центъра в Града на Левски


Мюфтийството поиска и част от центъра в Града на Левски
Карловци и хора от цялата страна се събраха на протест в защита на Куршум джамия
15 Ноември 2013, Петък


Кметът Емил Кабаиванов предлага национална среща на градовете, в които се водят дела за „вакъфски“ имоти

Автор: Камен Колев

Карловци излизат на пореден протест днес, след като се разбра, че Главно мюфтийство иска да реституира и част от центъра на града. Претенциите са за връщане на около половин декар площ зад Народно читалище „Васил Левски”, където някога е съществувала Червената джамия.

Протестът ще започне пред сградата на Районния съд в 11,30 часа, когато стартира съдебният процес по иска на Главно мюфтийство. Теренът, за който се претендира, е за част от 25 имота, описани в нотариален акт, издаден на мюфтийството през 1923 година.
На това място до 1969 г. е била Червената джамия. Тя е била съборена и имотът не съществува в градоустройствения план на Карлово. В момента теренът се води публична общинска собственост – зелена площ, и местната администрация разполага с нужните документи за това.

Не даваме част от центъра на града да бъде откъснат и ако се наложи, ще протестираме денонощно, заканиха се пред репортери местни жители. Публична общинска собственост е и Куршум джамия, която също е обект на претенциите на Главно мюфтийство. В момента тя е паметник на културата и е една от емблемите на Карлово (Виж карето). Въпреки това Окръжният съд в Пловдив неотдавна отсъди в полза на мюфтийството.
Същевременно граждани на Карлово поискаха експертиза на нотариалния акт от 1923 г., с който Главно мюфтийство разполага, тъй като смятат, че правописът не отговаря на тогавашните езикови норми.

В знак на възмущение срещу съдебното решение за връщане на имота, в събота карловци се вдигнаха на протест, подкрепяни от хора от Стара Загора, Казанлък и привърженици на футболните отбори "Левски" и ЦСКА. Мирната демонстрация бе организирана в социалните мрежи, а началото й бе благословено от свещеник.
„България най-много ще я заболи, ако до родната къща на Васил Левски има действаща джамия и няма да позволим това", каза по време на протеста председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски.

В започнатата подписка в защита на Куршум джамия вече са се подписали повече от 12 000 души, заяви кметът Емил Кабаиванов. Събирането на подписи ще продължи още две седмици.
Протестиращите заявиха, че ако няма резултат от действията им, те ще организират нова демонстрация пред Апелативния съд в Пловдив, където кметът Кабаиванов обжалва решението на окръжните магистрати.

Градоначалникът излезе и с открито писмо до ръководството на Главно мюфтийство, в което настоява съдебният иск да бъде оттеглен.
Карловци са категорични, че джамията трябва да си остане музей. В града има действаща джамия и нямаме нужда от втора, обясниха хората.
”В устава на Българския таен централен революционен комитет е записано: Ние не искаме нищо чуждо, но и своето не даваме никому. Ще продължим борбата като даваме предимство на гражданското начало, така както и вие. Общината помага, но не искаме да администрираме протеста на гражданите", каза в сряда в Стара Загора карловският кмет.

Той бе там на среща, организирана за обединението на политици, общественици и граждани около каузата в защита на Ески джамия. Храмът бе реставриран и превърнат в Музей на религиите със средства по европейски проект. За имота претендира хасковското мюфтийство, което от 3 г. води дело за собственост в Старозагорския окръжен съд. 
Емил Кабаиванов заяви, че до края на месеца ще се състои национална среща на кметове и председатели на общински съвети в градове, където мюфтийството води  дела за установяване собствеността на мюсюлмански храмове.

По думите му, в момента в съдилищата у нас на различни инстанции се гледат около 90 такива дела. Ако се допусне приемането на новия проектозакон за вероизповеданията, в страната се очаква да бъдат заведени 1500 дела от Главно мюфтийство за връщане на вакъфски имоти, предупреди Кабаиванов.


Куршум джамия е най-старият архитектурен паметник на Карлово

Куршум джамия е била построена през 1485 г. и е най-старият архитектурен паметник в Града на Васил Левски. Сградата е красива и интересна, въпреки че е била обект на вандалски набези - фасадата й е нашарена с графити, а информационната табела е изкривена и ръждясала. Джамията е построена по времето на османския военачалник Карлъ Али бей, на когото е наречено Карлово.

За вдигането на джамията той използвал строителни материали от разрушения манастир „Свети Спас”. Доказателство за това са мраморните колони, върху които все още могат да се видят християнски знаци. През 1496 г. Карлъ Али бей завещал земите около градчето за издръжката на джамията. Тя е наречена Куршум заради оловния си покрив. Днес сградата е обявена за паметник на културата.


Куршум джамия е красива сграда с приятен парк отпред Новите претенции на мюфтийството са за терен зад това карловско читалище Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви, че над 12 000 души са се подписали в защита на джамията

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки