Идат Коледни пости


Идат Коледни пости
14 Ноември 2013, Четвъртък


14 ноември е последният ден, в който може да се яде блажно


Коледните заговезни или заговелки се нарича денят преди Коледните пости (14 ноември). Той се смята и за последния ден, в който може да се яде блажно – храни от животински продукти, олио и вино може да се употребяват в дните от седмицата без сряда и петък.
На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките са забранени от този ден – началото на Коледните пости, до Въведение Богородично – на 21 ноември и от Игнажден – 20 декември, до Богоявление, Йордановден на 6 януари.

Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата – Великденския пост.
По стара българска традиция в нощта за Коледни заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и много мазнина. Точи се вита баница с тиква (тиквеник) с много орехи.
След вечеря лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, се скрива и не се пипа 40 дни – чак до Коледа, когато става „отговяването“.

Мъжът в къщата хваща няколко врабчета, стопанката ги попарва, почиства и соли. После ги нанизва на конопена връв и провесва наниза на прохладно под стрехата да съхнат. За Коледа врабците стават сухи чирози.
Когато се върнат от църква, стопанката къса връвта с пилците и на всеки дава парченце – на момчетата крилце, а на момичетата – копанче, за да се "смърсят", след което могат да седнат на трапезата и да вкусят от блажните ястия.

На Коледни заговезни (14 ноември) църквата почита и св. апостол Филип – един от дванадесетте апостола. Роден е в град Витсаида на Галилейско море, който в превод означава „град на риболовците“. От там са и неговите братя по учение Петър и Андрей.
След гибелта и възкръсването на Христос Филип тръгнал със сестра си Мириам и с апостол Вартоломей из земите на Сирия и Мала Азия да проповядва Божието слово. В град Иерапол тримата са заловени от езичници и влачени с бой и поругание из улиците.
Изправени пред съда, те са обвинени в магьосничество. След като неверниците събличат двамата апостоли голи и понечват да свалят и дрехите от тялото на Мириам, девицата внезапно се превърнала в огнен пламък.

В мига, в който апостолите били разпънати на кръст, градът бил разлюлян от страшно земетресение. На мястото, където била пролята кръвта на Филип, след три дни израсла буйна лозница – знак за вечното блаженство на апостола. Гробът на свети Филип е в античния град Йераполис (днешния курорт Памуккале).
На 15 ноември започват традиционните 40-дневни Коледни пости, наричани още Рождественски. По време на Коледните пости има дни със строго въздържание, в които е позволено приемането само на растителна храна и олио.

Ето и датите на Коледните пости през 2013 година:
15 ноември – една седмица до 22 ноември. Постът е растителна топла храна с олио.

Изключение прави:
21 ноември – въведение Богородично. Тогава се празнува Денят на християнското семейство. Може да се вкусва риба.
23 ноември – една седмица до 29 ноември е разрешена рибата, без 27 ноември.
30 ноември – отново една седмица до 6 декември (Никулден) се разрешава риба, без 4 декември.
7 декември – до 13 декември се разрешава риба, без 11 декември.
14 декември – пак до 19 декември се разрешава риба, без 18 декември.
20 декември (Игнажден) – От тази дата започва  Предпразненство на Рождество Христово (Коледа). До 24 декември (Бъдни вечер) трябва да се консумира само растителна храна с олио.
25 декември (Рождество Христово) – тогава  се блажи, дори и да е сряда или петък.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки