Битов кът в моя дом


Битов кът в моя дом
22 Октомври 2013, Вторник


Нашият конкурс „Битов кът в моя дом“ вече е на приключване. Крайният срок, в който може да изпращате вашите предложения за него, е 20 октомври.


Радваме се, че читателите на „Десант“ проявяват висока активност и продължаваме да получаваме прекрасни снимки с интересни аранжировки на предмети от някогашния бит на предците ни.

Много пъстри и трогващи са кадрите, изпратени ни от Банко Семизов от Пловдив. Той очевидно е успял да обособи в дома си малка и спретната механа, в която още от пръв поглед се усеща ароматът на дъхавите билки, които на китки са провесени край стената, облепена с платнен тапет от шарени мотиви. Рафтовете, на които са закачени тези ароматни низи, са натежали от най-различни съдове троянска керамика – кани, чаши, стомни и пр. Светлина в помещението пръска старинен фенер от ковано желязо, а погледът на отсрещната стена бива привлечен от красиво пирографирана дървена чиния с момък и девойка, облечени в народни носии (сн. 1).

В другия ъгъл на стаята грабват вниманието висящите от тавана  медни чанове и лъскавите калайдисани отвътре чашки и джезвета (сн. 2). Колкото и да са статични снимките и да са само бледо подобие на действителността, все пак и от тях личи, че в този пловдивски дом нашето минало и старите български традиции в подреждането на жилището са на голяма почит. А това значи, че стопаните тачат и цялата ни многовековна история, култура и богата духовност и със сигурност ще ги предадат в тяхната неподправена автентичност и на идните поколения.

В своето жилище Румяна Ангелова от Варна пък е подредила една семпла полица с изключително скъпите й вещи, останали като спомен от нейните баба и дядо – калайдисано бакърено менче за вода, сърп и паламарка, с която са жънели на нивата, дървена бъклица за вино, две газени лампи и дори една стара книга. А изящната дантелена покривка, застлана под тях, е изплетена от нейната леля Иринка от  с. Светлен, общ. Попово (сн. 3).

Този вълнуващ акцент, който стопля дома на нашата читателка, е един красноречив пример за това, че не е нужно да се претрупва някой ъгъл или помещение със старинни предмети, нито пък за тях е нужно някакво специално място, та да им отделим нужното внимание. Само един рафт с такива реликви е напълно достатъчен да придаде толкова много мил и сантиментален уют на нашето жилище и да изпълва сърцето ни с родолюбиви и патриотични чувства!

От Варна идва и следващото ни предложение. Снимките са ни изпратени от семейство Бобеви, които разказват: „Живеем в къща с дворче. Мястото е малко и в него няма възможност да се разположат повече предмети, но и това ни удовлетворява и създава радост и успокоение не само денем, но и вечерно време. Градинката ни се състои от много цветя, които цъфтят от ранна пролет до късна есен.

Всеки българин, особено тези от по-възрастното поколение, които живеят в града, изпитват голяма носталгия към бащиното огнище. На особена почит е лозницата – да се седи под нея и да се изпие по едно традиционно питие (ракия или винце) със салата или мезе. Така направихме и ние в дворчето си и както се вижда от снимката (сн. 4) – тежки и едри гроздове са надвиснали, олицетворявайки родопските чанове. Когато пуснем фонтана (в средата на кадъра), от трите му водоскока се понася шум сякаш водопадът на стената оживява и това е много приятно и вълнуващо, особено вечер.

Край дувара в южната част на дворчето е подпряно старото каруцарско колело (сн. 5), което е обгърнато с множество цветя. Когато седнем вечер на масата в двора да се отморим, си пускаме грамофонни плочи с песни и танци от 50-80-те години на миналия век, които ни повдигат настроението... Много рядко се случва и да чуем как славеят пее мелодичната си любовна песен, ухажвайки своята любима, скрита на някое близко дърво. И тогава те обхващат тръпки и носталгия за отминалите ергенски и момински години“.



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки