Камбанен звън огласи бургаския квартал Банево


Камбанен звън огласи бургаския квартал Банево
Църквата „Св Троица“ в кв. Банево
18 Октомври 2013, Петък


Управителят на телевизия СКАТ е сред основните дарители на новооткрития храм „Св. Троица“ в квартала

Автор: Георги Ваташки

За хората от бургаския квартал Банево тазгодишният Петковден се превърна в паметна дата. На 14 октомври, цели 17 години след първата копка, жителите му най-сетне се сдобиха със свой православен храм, който носи името „Св Троица“.

Десетки вярващи от Банево се събраха в святата сграда, за да запалят свещ и да отправят благодарствена молитва за всички, които помогнаха православният кръст да се извиси над квартала. Те си пожелаха храмът да се посещава от млади и стари бургазлии, които да съхранят вярата на дедите си, превърнала се през вековете в крепител на българщината
„Началото на строежа бе в далечната 1996 г. Започна се с полагането на доброволен труд от местните хора“, припомни бившият кмет на Банево Манчо Данев трудната съдба на „Св. Троица“.

През годините на няколко пъти парите не достигат, а мечтата на баневци да имат своя църква се отдалечава във времето. Затова за святата кауза помагат и редица дарители.
Сред основните е управителят на телевизия СКАТ и съпредседател на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов. Той помогна за външното саниране на сградата, като дари от сърце сумата от десет хиляди лева за Божия дом.
С парите са извършени външното измазване на стените и хидро- и топлоизолацията на куполите.

„Откриването на всеки нов православен храм в България е свято и полезно дело. То спомага за изграждането и поддържането на българското самосъзнание, особено в тревожни дни за Родината, когато в нея ежедневно нахлуват нелегални емигранти от ислямските страни“, подчерта Симеонов.
За своя принос за издигането на църквата той бе почетен с благодарствена грамота от Сливенския митрополит Йоаникий. Висшият духовник бе дошъл специално да освети святата сграда и призова християните от Банево да отправят ежедневни молитви за просперитета на България

„Св. Троица“ не е първият храм, който бе щедро подпомогнат от съпредседателя на Националния фронт. Той дари пет хиляди лева за довършването на църквата „Св. Атанасий Велики” в айтоското село Пирне, която отвори врати за християните през пролетта на 2011 г.

През септември същата година с помощта на управителя на СКАТ звън на църковна камбана оглася и бургаското село Твърдица. Тогава бе осветен храмът „Рождение Богородично“, а месец по-късно пък бе открита и църквата „Пимен Зографски“ в бургаския квартал Крайморие. Там с дарените средства от съпредседателя на НФСБ бе изработен красив иконостас от троянски дърворезбари.

Жителите на друго селище от региона – Рудник, също не са забравили, че управителят на телевизия СКАТ помогна с пет хиляди лева за ремонта на местната църква „Св. Петка”. С осигурените от него средства там е изградена малка складова сграда за съхранение на различен инвентар, довършени са оградата и алеите около храма, поставени са пейки.
В бургаското село Ливада пък дарението на стойност пет хиляди лева е за строежа на нова църква.

Валери Симеонов бе почетен със специални дарителски грамоти от Сливенския митрополит за добрите си дела. Те обаче не свършват дотук. Той и телевизия СКАТ имат основна заслуга за изграждането на православния храм „Св. Георги Победоносец“ в квартал „Победа“ в морския град, който се очаква да бъде завършен в близко време.


Управителят на телевизия СКАТ Валери Симеонов (вдясно) е един от дарителите на новия храм

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки