Гулията – аптека, скрита под земята


Гулията – аптека, скрита под земята
10 Октомври 2013, Четвъртък


Известна и като земна ябълка, клубените на растението са пълни с ценни и много полезни вещества


Земната ябълка не е от най-познатите растения у нас. Тя рядко се среща в дворовете, а за масово отглеждане на полето и дума не може да става. Нещо, което е твърде необяснимо, като се има предвид, че по хранителна стойност превъзхожда множество други плодове и зеленчуци.

Наричат я още гулия, топинамбур или йерусалимски артишок и е близка роднина на слънчогледа, лайката и дори на еделвайса. По химическия си състав пък се доближава до картофа. И това не е случайно, защото и при нея за храна се използват образуващите се под земята клубени.

Те се консумират както готвени и консервирани, така и в суров вид, а в САЩ е много популярно диетичното кафе, приготвено от изсушена гулия. Благодарение на съдържащите се в нея пектинови вещества, топинамбурът широко се използва за приготвяне на желета и конфитюри.

Впрочем пектинът е открит преди повече от 200 години и е получен именно от кореноплода на земната ябълка. Той спомага за извеждането от организма на токсините, холестерина и триглицеридите, които са основни виновници за развитието на атеросклероза и жлъчно-каменна болест.
Но освен за тези заболявания гулията е много полезна и при лечението на анемия, храносмилателни проблеми, подагра, полиартрит, цистит, инсулт, инфаркт, а също и за профилактика на онкологични заболявания.

Клубените съдържат и до 80 % инулин, който представлява полизахарид, чиято хидролиза води до получаването на безвредната за диабетиците фруктоза. Заради това при захарен диабет те, а също и сокът, получен от тях, се употребяват като спомагателно средство за намаляване на нивото на глюкозата в кръвта.

Сокът способства още и за понижаването на киселинността на стомаха, помага при запек и за лечение на язви, както и за цялостното нормализиране на функциите на стомашно-чревния тракт. Полезен е и при главоболие.

Кореноплодите активно акумулират силиция от почвата, а растителният силиций химически е свързан с фосфолипидите, белтъчините и пектина, които първи се усвояват от организма. Водещи специалисти от цял свят смятат този минерал за незаменим. Той е необходим за формирането на колагена, нужен за изграждането на съединителната тъкан и за подхранването на косата, ноктите и кожата, а също и незаменим помощник на костите при усвояването на калция.

Гулията е прекрасно средство за профилактика на обострянето на хроничните болести на храносмилателната система в традиционно критичните годишни сезони пролет и есен, в стресови ситуации, при заболявания на други органи или вирусни инфекции, когато често се проявяват рецидивите на такива болести като язва, панкреатит и гастрит. 

За разлика от много фармакологични препарати, противопоказни при заболявания на черния дроб, земната ябълка се явява едно от най-ефективните средства при лечението на остър и хроничен хепатит, цироза или затлъстяване.

Консумацията й трябва да става в ограничени количества от хора със склонност към метеоризъм, тъй като съдържанието на инулин и целулоза в клубените способства за усилване на газообразуването в червата.


В категории: Здраве , Рецепти за здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки