Около 500 лева от клас събират учителите по време на родителските срещи


29 Септември 2013, Неделя


Започна новата учебна година и покрай обичайната шетня и харчене на не малка сума за учебници, тетрадки и други необходими за школото пособия,

Автор: Десант

хората от опит знаят, че ще бъдат натоварени и с други плащания, сериозно затрудняващи понякога крехкия семеен бюджет на средностатистическото българско семейство.
На някои места преподавателите сами подсказват каква сума е нужна, за да се подобрят условията за обучение и възпитание на децата. На други майките и бащите сами взимат решение какво да купят и по колко да събират.

Така например родителите в някои столични училища дават всяка година по 20 лева на месец за ремонти по сградата - боядисване, продухване на дограмата, кърпене на покрива, парната инсталация и др. Нищо, че за тази работа има специално перо в школските бюджети, а често им се отпускат и средства по проекти за енергийна ефективност. Така от един клас училището събира обикновено около 500 лева, а за цялото школо сумата варира около 15 000 лв.

Отделно родителите се използват и за обзавеждане на стаите. В столичното 18-о СОУ например искат пари за щори, които излизат по 30 лева на дете. В 95-о СОУ пък родители събират пари във „Фейсбук“ за ремонт на двора на училището, който е опасен за децата. Подобни случаи има и в Пазарджишко, Бургаско, Варненско и други области на страната.
Това обаче съвсем не е всичко. Допълнително се искат по 10 лева за консумативи – за хартия за принтер, за тоалетна хартия, за сапун, за минерална вода... В гимназиите пък на учениците се налага да си плащат фотокопията за контролните и класните. Това им излиза по около 5 - 6 лева.

Така общата сума, която се отделя още в първите седмици на учебната година, надхвърля 100 лева, като на места родителите дават и над 200 лв.


В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки