Отвориха границата при Маказа-Нимфея


Отвориха границата при Маказа-Нимфея
Официалните лица и гостите от българска страна бяха принудени да освободят трасето веднага след церемонията, тъй като пропускателният режим през новия ГКПП влезе в сила и към Гърция препуснаха десетки автомобили
17 Септември 2013, Вторник


Гръцките катаджии дебнат с тежки глоби нарушителите по пътищата

Автор: Златка Христова

С подобаваща тържественост и всеобщи възторзи бе открит новият ГКПП Маказа-Нимфея. В понеделник на българо-гръцката граница се струпаха стотици официални лица от двете съседни области – Кърджали и Източна Тракия и Македония, както и много нетърпеливци с автомобилите си. Областните управители прерязаха лентата и  така новата пътна връзка, част от трансевропейския коридор №9 от Северно до Бяло море, беше неофициално пусната в експлоатация.

Поне 1000 българи побързаха да прекосят граничния пункт. Официалната церемония се очаква на по-късен етап след съгласуване на датата между премиерите на България и Гърция.
През  ГКПП Маказа-Нимфея ще могат да преминават автомобили за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места (без това на шофьора), както и товарни МПС с тегло до 3,5 тона. Правилото е валидно до пълното завършване на втория етап от пътя, който ще свърже Кърджали със село Подкова. Първият участък на наша територия бе завършен още през декември 2006 г., като оттогава за отварянето на границата бяха нарочвани десетки дати.

Гръцкият в. „О хронос”, издаван в Комотини, публикува и информация за разстоянията до българските градове. От нея става ясно, че само след 6 часа шофиране по магистралата Комотини – Нимфея – Маказа водачите ще стигнат до сърцето на Балканите.
По време на тържеството областният управител на Кърджали обаче предупреди за солените глоби, които катаджиите на съседите налагат на нарушителите на пътните правила. За превишаване на допустимата скорост с до 20 км/ч.  глобата в Гърция е 40 евро, а при надхвърлянето й с над 30 км/ч. достига 350 евро.

При неправилно изпреварване, преминаване на червен светофар, неспазване на знака „Стоп” или обратен завой на непозволено място нарушителят ще трябва да се раздели със  700 евро, Забранено е не само ползването, но и наличието на антирадарно устройство в автомобила и ако водачите бъдат хванати с него в колата си, ще се наложи да платят цели 2000 евро. Санкцията за спиране на на местата за инвалиди е в размер на 150 евро, за използване на мобилен телефон по време на шофиране – 100 евро, а за това, че не са препасани предпазните колани – 150 евро.  Но глобата може да се намали наполовина, ако се плати в 10-дневен срок от налагането й.

Бизнесът в южната ни съседка прогнозира интензивен трафик на хора и товари, но се опасява от масовото навлизане на евтини и некачествени стоки, както и от незаконни търговци и контрабанда от България. Проучванията на гърците предвиждат, че в рамките на една година през новия ГКПП Маказа-Нимфея ще преминат до 1,5 млн. души само от Родопския регион.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки