Бургас събира за втори път влюбени в книгите


Бургас събира за втори път влюбени в книгите
16 Септември 2013, Понеделник


„Четящият човек” стана традиция за морския град

Автор: Веселин Максимов

С края на тази седмица приключва и второто издание на фестивала „Четящият човек” в Бургас. Негов вдъхновител и организатор са книжарници „Хеликон”, с които „Десант” е в чудесни партньорски взаимоотношения.

Бургас в края на лятото и началото на есента е повече от прекрасна сцена за такъв тип срещи на хора, влюбени в писаното слово, в четенето, в културата изобщо. Още повече, че фестивалът се случва непосредствено след душната снобария на станалата вече прекалено претенциозна и „със заплащане” „Аполония”.

Началото беше дадено с модерния „флашмоб” (разбирайте „хора, които се събират, за да демонстрират нещо”). В случая каузата беше повече от благородна – събраха се чета юнаци и самодиви, всеки от които се облече с оранжева сигнална фланелка с надпис

„Аз чета всеки ден. А ти?”
С любимата си книга под мишница те обиколиха главните улици на Бургас, за да стигнат до Терасата, на брега на морето и там да прочетат откъс от предпочитаното си четиво.
Веднага след това на сцена „Охлюва” откриването на феста беше ознаменувано с концерт на супергрупа, събрала се специално за повода.

Актьорът-певец-текстописец и композитор Стефан Вълдобрев беше солист на бандата „Обичайните заподозрени”. Той заби на сцената с виртуозите Иван Лечев от ФСБ (има ли нужда от представяне?!), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Стоян Янкулов-Стунджи (ударни инструменти).

Идеята на всички събития от „Четящият човек”, които не са свързани с книгите и четенето е... пак да са свързани с тях. Всеки концерт, работилница за умения, театрална постановка или филм по някакъв начин имат връзка или с драматургичната си основа, или с личността на участващите в тях – непременно използвали или използващи книгата, дори и в най-общия й смисъл.

Ето я и новината – тазгодишният носител на приза „Четящият човек” е актьорът Владимир Пенев, подвизавал се за три месеца и като министър на културата във временното правителство.
„Инспектор Попов” от станалия любим сериал „Под прикритие” получи наградата „за дългогодишния му път на четящ актьор, за приноса му добрата литература да стигне до зрителите със средствата на киното и театъра”. Връчи му я нейният първи лауреат, писателят Алек Попов („Мисия Лондон”, „Черната кутия”, „Митология на прехода”, „Спътник на радикалния мислител”...).

Две авторски театрални постановки зарадваха културната публика, събрала се в Бургас – „Живак” на актьора Димитър Живков от Сатиричния театър „Алеко Константинов” и „Алкохол” на Цветелина Стоянова, по едноименния роман на Калин Терзийски, който сме ви представяли на страниците на „Десант”.

Журналистите също получиха своето – две работилници, които им показаха друга гледна точка на издаването и разпространението на книги, и „Една медия в медиите”, заради която на фестивала специален гост беше културният „Гьоте институт”.
Специално внимание беше обърнато и на най-малките, с идеята как децата да се научат да четат. Те бяха запленени от представянето на приключенската поредица „Хариша” на Биляна Траянова.

Приятно допълнение към цялата програма на „Четящият човек” бяха българските филми, създадени по силна литературна основа: „Инкогнита”, с режисьор Михаил Пандурски, по култовия роман „Бариерата” на Павел Вежинов, „Военен кореспондент” на Костадин Бонев, за непознатия живот на класика Йордан Йовков по време на войната, и безсмъртната класика от недалечното минало „Опасен чар”, по сценарий на Свобода Бъчварова, създал важна част от ярката идентичност на великия български артист Тодор Колев.
„Четящият човек” вече е част от културния афиш на България. Ако второто му издание беше доста по-добро от първото, потриваме ръце с мисълта какво ще бъде догодина...


Актьорът Владо Пенев е вторият носител на приза „Четящият човек” Филмът „Военен кореспондент” по мотиви от творчеството на Йордан Йовков впечатли публиката „Хеликон” в Бургас отново беше арена на интересни книги

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки