Димитровградският пазар в битка с моловете


Димитровградският пазар в битка с моловете
До няколко дни търговците очакват да започне търсенето на стоки за първокласниците
23 Август 2013, Петък


Тържището и модерните търговски центрове се надпреварват да привличат клиенти. Повечето стоки са едни и същи, разликата е в цените

Автор: Христо Христов

Преди години имаше един виц, в който се казваше, че за да завършат совалката си, на американците им трябва една част, която не можела да се намери никъде и посъветвали президентът Роналд Рейгън да прати хора на пазара в Димитровград. Сега този виц никой вече не го разказва, но за сметка на това пък най-големият битак на Балканския полуостров си остава все толкова актуален и на него пазаруват хора от цялата страна.

Не само защото всичко е по-евтино, а защото пазарът е най-успешната конкуренция на вездесъщите молове. Освен това търговци доверяват, че от тях пазаруват и собственици на бутици. Купуват евтино и след това продават в магазините на столичния булевард „Витоша” в пъти по-скъпо. Продавачите са категорични, че тяхна стока залива и магазините в модерните търговски центрове.  Клиентите ни трябва да намерят при нас това, което им харесва и от което имат потребност, е философията на търговците в Димитровград.

След броени дни пазарът в Димитровград ще бъде наводнен с всичко необходимо за първия учебен ден, а продавачите са в очакване на клиенти. Родителите пък предпочитат битака, защото ще спестят пари. Изчисленията сочат, че всичко за първокласник ще излезе не повече от 150-200 лв. Ако обаче се тръгне по бутиците, нещата ще са съвсем други. Спортен екип в Димитровград може да се намери на цени от 10-15 лв., докато в луксозните магазини стойността му е закована на 50-60 лв.

„Поне веднъж месечно идвам с колата да напазарувам в Димитровград. Детските дрешки са особено изгодни, има много хубави модели“, казва хасковлийката Мира Петрова. Между 3 и 5 лева са детските тениски, а моделите, шити на ишлеме с марки на известни фирми, могат да стигнат и 12-13 лева. Марковите роклички вървят по 25-30 лева. Но тези цифри са доста по-ниски от фиксираните  на етикетите в големите търговски обекти. Когато са в МОЛ обаче, хората си мислят, че купуват маркови облекла, а много често по-късно виждат надписа Made in Thailand и едва тогава идва разочарованието им.  

Продавачите на най-големия промишлен пазар отчитат, че изминаващото лято е най-слабият им сезон на годината. Причините за това са много и не е виновна само сахарската жега, обхванала България. Освен намалелите в кризата покупателни способности тържището бива смущавано от чести данъчни проверки. Но присъствието на инспекторите не успява да спре напълно търговията с фактури. С малко повече обикаляне по пазарните алеи ще попаднете на мъж, който дискретно предлага „артикула”, разказват очевидци. Цената е въпрос на пазарлък.

Тържището в Димитровград си има своите трикове за привличане на клиенти. Много често на територията му, заемаща 75 дка в 3 квартала, се организират модни ревюта, където дефилират красиви манекенки. Един път в месеца те представят  най-актуалните модели. Презентират само родно производство бални рокли през април и май, бански костюми и плажни тоалети през юни, юли и август, детска мода и дрехи за тийнейджъри през август и септември. Една от целите е да се покаже, че има български фирми, които са в услуга на хората, твърдят от управата на общинското предприятие. 

В момента дамите търсят най-много памучни рокли с дупчени или бродирани гърбове в актуалното за сезона зелено, българско производство. Такива артикули се предлагат на  почти всяка сергия, и то на цена  от 16 до 25 лева за бройка. Цените на едро са още по-ниски и достигат 12-13 лв, според модела.
За сравнение в бутик в столицата същата рокля се харчи за 60-70 лв. „Продавам почти на складова цена, защото клиентките са малко. Зареждам по 10-11 нови модела всяка седмица“ – разказа търговецът Иван Златев. Той обясни, че има дни, в които се налага с колегите си внимателно да следят за кражби, защото магазинът е препълнен. Но понякога в него почти никой не влиза.

През почивните дни в Димитровград е пълно с автобуси и коли, чиято регистрация покрива цялата азбука, но хасковлии са най-много. Разстоянието между двата града е само 16 км, а билетът 2 лв. По покупките на пътниците може да се съди кои са най-търсените стоки на пазара. Сред тях са плажните аксесоари – дамските бански са на цени от 30-ина лева за българските и 15-16 за китайските. Традиционно търсено е и бельото.
В момента обаче най-продаваната стока са вентилаторите. Репортерската ни проверка установи, че българинът няма възможност да си купи климатик и след това да плаща тока, макар и цената му да е символично намалена. Хората предпочитат вентилатор от българска марка до 30 лева.

Макар димитровградското тържище да е най-известното в България, все още стои въпросът дали трябва да го има, или да бъде закрито. Мненията на хората варират от едната до другата крайност. Но преобладават онези, които са изключително доволни, особено сега, когато ни мори тотална криза. Други обаче са категорични, че пазарът трябва да бъде закрит или преместен извън града, защото половината от предлаганата стока е боклук. Жена на средна възраст споделя: „Купуваш си дреха, носиш я една седмица и след това ти служи за бърсане на пода”. От общината пък казват, че пазарът пълни хазната. Това обяснява всичко.


Пазарът предлага изобилие от модните за сезона дамски рокли

В категории: Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки